Queru is next-level street food

Queru in de Prinsestraat bestaat pas vijf jaar, maar voelt nu al als een Haagse klassieker. In het Mexicaanse restaurant zijn de taco’s van topkwaliteit.

24 Okt 2023 Jelle van der Meulen

blogger Culinair journalist en voormalig kok

Restaurant toevoegen aan favorieten

Queru

Prinsestraat 30, Den Haag Maaltijd: Diner Stadsdeel: Den Haag Centrum Keuken: Mexicaans Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Queru is next-level street food

Queru in de Prinsestraat bestaat pas vijf jaar, maar voelt nu al als een Haagse klassieker. In het levendige Mexicaanse restaurant eten we spannende snacks en zijn de taco’s van topkwaliteit.

Mexicaanse cantina


Wie wordt er niet vrolijk van de Mexicaanse keuken? De diepe smaken waar uren bereiding inzitten, omhooggetild door een kneepje zuur of een takje frisse kruiden. De felle kleuren. De tientallen soorten pepers, die in smaak variëren van zwetend heet tot donkerfruitig zoet. Mezcal, tequila, cocktails.

Al die ingrediënten zijn aanwezig bij Queru, een ontspannen zaakje met felgekleurde wanden, vrolijke muziek uit de speakers en allerlei kunst aan de muur, waaronder natuurlijk een fronsende Frida Kahlo. Langs de wand staan enkele lage tafels, verderop hoge tafeltjes met stalen krukken.

Chef-kok en eigenaar is Alberto Nol, wiens restaurant Ruiseñor op de Denneweg door corona helaas moest sluiten. Daar serveerde hij geweldige Mexicaanse fine dining. Queru is het meer toegankelijke (en intussen alleen overgebleven) broertje. Op het menu van Queru staat street food, duidelijk Mexicaans, maar niet gebonden aan al te veel restricties. Kimchi, okonomiyaki en zelfs bitterballen vinden op de kaart hun weg tussen de taco’s, salsa’s en pepers.

Mexicaanse bitterballen


De Mexicaanse “bitterballen”, MogoMogo, moeten we natuurlijk even proeven. De vulling is van bakbanaan en kokosroom, de korst van polenta en inktvisinkt. Bijzondere combinaties, maar de verschillende smaken gaan verloren in de stevige, wat eentonig smakende bal, en we missen de krokante korst tegenover de zachte vulling die een bitterbal zo lekker maken.

Ons tweede voorgerechtje is gegrilde zoete aardappel met knapperige uitjes, mayonaise van madame jeanette pepers en koriander en een lekker plakkerige siroop van piloncillo, Mexicaanse suiker. Een fijn, stevig gerechtje waarvan we begrijpen dat het al jarenlang op de kaart staat.

Top-taco’s


Natuurlijk is het leuk om van alles te proberen, maar de taco’s zijn de reden dat we telkens weer terugkomen bij Queru. We bestellen er zes en proeven onder meer gamba’s in een krakend luchtig tempurabeslagje met chipotle mayonaise, huisgemaakte, druipende chorizo met gesmolten kaas en een taco cochinita pibil. Die laatste is met recht een klassieker: mooi zacht varkensvlees waarin we zoetpittige pepers en koekachtige kruiden denken te ontdekken, afgeblust met een frisse ananassalsa.

Grote smaken


Alle taco’s zijn voorzien van een lekkere lel zachte guacamole, die de smaken samenbrengt en bij het vlees de druipende sappen in zich opzuigt. Iedere taco heeft een ander tintje fris en/of zuur (koriander, een radijsje, limoen, een ingelegd rood uitje), dat de uitgesproken smaken van vlees en vis in balans brengt.

Churros met dulce de leche


We delen tot slot nog een portie uit de kluiten gewassen churros, besprenkeld met suiker en geserveerd met een (iets te klein) bakje dulce de leche, een stroperige saus van melk en suiker. Dulce de leche is vergelijkbaar met karamel, maar minder sticky en minder schreeuwend zoet. In ieder geval een heerlijk, overdadig dipje bij de luchtige churros.

Bij Queru eet je fijn, bevredigend street food, bereid met creativiteit. What’s not to love?

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Onda verrast op nieuwe Haagse golflengte

De Buik ging langs bij het muzikaal-culinaire Onda, waar we de kans kregen om te kiezen uit een kaart met interessante cocktails en gerechten.

Beleef de Vietnamese cultuur bij BanhMi & Caphe

De Buik ging langs bij Banhmi & Caphe aan de Prinsestraat voor de bánh mì, de Vietnamese baguette.

Selene: een nieuwe sterrenplek aan zee, op het ritme van de maan

Aan de rand van de zee opent eind september een plek waar koken en beleving samensmelten: Selene. Het geesteskind van chef Lorenzo.