Tapisco verwent met gastronomische smaken van het Iberisch Schiereiland

Ontdek Tapisco in Den Haag: verfijnde Spaanse smaken, tapas en Bib Gourmand-gerechten in een stijlvolle setting.

22 Jan 2025 Niels Muñoz

blogger Niels houdt van lekker eten, zowel thuis als buiten de deur. Het liefst ontdekt hij steeds nieuwe plekken om verrukkelijk te eten.

Tapisco verwent met gastronomische smaken van het Iberisch Schiereiland

Aan de statige Kneuterdijk opent Marcel van der Kleijn de deur naar een zonovergoten Iberisch Schiereiland. Vertrekpunt: de tapa (Spanje), de pintxo (Baskenland) en de petisco (Portugal). Eindpunt: prachtige gerechten met Iberische smaken bekroond met een Bib Gourmand. De Buik van Den Haag ging langs voor een bezoek.

Meteen ‘uit’ bij Tapisco

Bij binnenkomst kijken we onze ogen uit. Tapisco lijkt voor elke gelegenheid een plaats te hebben met een geheel eigen sfeer. Dineren met twee, iets vieren met een groep, bijpraten met vrienden, of een drankje aan de bar. Tapisco heeft het allemaal en zit bomvol deze donderdagavond.

Wat we voelen, is dat we meteen ‘uit’ zijn. Bij Tapisco komen we eten. Het voelt tegelijkertijd alsof we daarna op stap gaan. We worden keurig ontvangen en krijgen plaats aan een chef’s table met zicht op de enorme open keuken.

Van tapa naar Bib

We starten met onze conclusie: het was heerlijk bij Tapisco. Bovendien adviseren we de mensen in de bediening te stoppen met zeggen “we zijn een tapasrestaurant”. Daarmee doen ze Tapisco namelijk ernstig tekort.

We begrijpen dat de tapa de kiem is waaruit Van der Kleijn Tapisco laat bloeien. Maar Tapisco steekt met kop en schouders boven de categorie tapasrestaurant uit. Wie bovendien de tapa naar niveau Bib Gourmand tilt, zet een geheel eigen categorie neer. Een categorie die uniek is in Den Haag.

Gilda

Uit de zeer uitgebreide spijskeuze voor bij het aperitief, kiezen we voor een gilda. Vanaf de jaren ’40 vindt deze oervorm van de pintxo vanuit Spaans Baskenland haar weg naar heel Spanje. Tapisco vervangt de tandenstoker met olijf, ansjovis en Guindilla Amarilla (geel-groene Baskische peper) door een elegante prikker die rechtop staat in een houten plank.

Olijf, cornichon, ansjovis en peper brengen ons direct terug naar Spanje. Pit, zuur en zilt geven ons palet een potige opdonder. We bestellen direct een tweede.

Makreel en zalm

We gaan door met meer vis. Het bordje makreelrilette “Jardín” (tuin) is oogstrelend opgemaakt en is fluweelzacht van smaak. Heldere komkommerdressing is heerlijk fris naast de smaak van gerookte vis.

We genieten van Nikkei cuisine [de Japanse-Peruaanse fusie keuken die in Peru is ontstaan, red.] als we zalmtiradito met kokos en jalapeño eten. Ook dit bord ziet er fantastisch uit.

Pulpo en empanada

Gegaarde octopus moet mooi zacht zijn. Dat is hij bij Tapisco. We krijgen de pulpo dungesneden met crème van gerookte paprika. Het gerecht heeft een heerlijke rooksmaak waarvoor we terug zullen keren. Poeder van zwarte olijf geeft zowel wat smaak als wat presentatie betreft een zetje naar perfectie.

Tapisco tilt streetfood naar hoog niveau met haar empanada. Het deeg is sierlijk handgevouwen en perfect van kleur en uitstraling. De rundvleesvulling met tomaat is heerlijk hoog op smaak. Dat is precies zoals we willen in een empanada die traditioneel de trek tussen twee maaltijden moet stillen. Als deze empanada op een iets lagere temperatuur geserveerd zou worden, zouden we er nog gulziger van genieten.

Schelpdieren met sobrasada, iberico rib-zonder-bot

We zijn kind-aan-huis in de Spaanse keuken en toch hebben we niet eerder coquilles en mosselen met sobrasada saus gegeten. Mallorca leverde een geweldige bijdrage aan de Spaanse keuken met sobrasada: rauwe, gedroogde, smeerbare worst gemaakt van varkensvlees, paprika, zout en andere kruiden.

De saus die Tapisco ervan maakt is zo lekker bij de schelpdieren dat we tot twee keer toe brood bestellen om het bord mee schoon te vegen.

We sluiten af met een signature dish: ribbetjes-zonder-bot van het ibérico varken met Pedro Ximènez sherry en seizoensgroenten. Dit is een gerecht om lekker langzaam van te genieten. Het vlees is zalig zacht en de bietensaus zoet en aards. We genieten met dichtgeknepen ogen en begrijpen dat Tapisco onderscheiden is met een Bib Gourmand.

Modern Iberië

Nergens anders in de hofstad aten we zulke mooie en smaakvolle gerechtjes geïnspireerd op volkse tapas, pintxos, en petiscos. Voor deze keuken is op dit niveau in Den Haag wat ons betreft (nog) geen alternatief.

Naast smaak zijn ook interieur, sfeer en bediening uitstekend. En over de wijnen van wijnmaker Telmo Rodriguez kunnen we een heel eigen verhaal schrijven. Wij hebben vanaf nu een vaste plek voor een avondje uit in modern Iberië: Tapisco.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Try-out Jalan Pedis: een overtuigende aanzet naar meer

Jalan Pedis was een geslaagde try-out op het Lange Voorhout: Indische smaken, indorock, gezelligheid en sfeer. Veelbelovend voor Jalan Jalan volgend jaar.

Zuid-Amerikaanse warmte bij Café Restaurant Paloma

Proef de levendige smaken en warme gastvrijheid van Latijns-Amerika bij Café Restaurant Paloma op het Anna Paulownaplein in Den Haag.

De lekkerste haring achter de duinè!

Ontdek waar je in Den Haag de lekkerste Hollandse Nieuwe vindt en leer van experts hoe je haring van topkwaliteit herkent.