François Geurds reist de hele wereld af om inspiratie op te doen voor zijn restaurants. Deze zomer was hij in Shanghai. En ineens stuitte hij op een noodlebar waar hij naar binnen moest. 'Onooglijk. Typisch zo'n plek waar je nog niet dood gevonden wil worden.'
Veel te felle tl-verlichting, schreeuwige foto’s van schreeuwige gerechten aan de muur, plastic prullenbakken. Kitsch in het kwadraat. Wat mij bezielde daar naar binnen te gaan? Nieuwsgierigheid? Een rammelende buik? Een geur die me deed denken aan Tante Noor bij wie ik op 14-jarige leeftijd voor het eerst noodles met kip en cashewnoten at? Zou het gezonde verstand die avond de touwtjes in handen hebben gehad, was ik minimaal één deur verder gelopen.
Het bleek zowat mijn beste zet ooit. Daar, in dat foeilelijke tentje in Shanghai, daar viel het kwartje. Van ondernemen hadden de eigenaren geen kaas gegeten, in de uitvoering schortte het van alle kanten maar ze wisten me met minimale middelen in te pakken met een pannetje udon noedelsoep, z? goed dat ik versteld stond. Deze mensen snapten het.

François Geurds met zijn favoriete udon noedelsoep.
Al langer liep ik met een idee rond voor een easy going concept , gericht op de Aziatische keuken want gezond en lekker tegelijkertijd. Op die avond in Shanghai heb ik de knoop doorgehakt. FG Noodle Bar is over anderhalve week een feit.
FG Noodle Bar ademt Shanghai of Hongkong of Bangkok of Tokio. Van die gelukskat met zwaaiende poot heb ik er, geloof ik, wel honderd besteld. Kan het dan nog misgaan? FG Noodle Bar is een allegaartje, een georganiseerd allegaartje. Ik sta voor kwaliteit. Ik verkoop geen knollen voor yuzu.
In FG Noodle Bar shop je voor tien euro je favoriete ingrediënten bij elkaar – we hebben 15 soorten noedels en een bijna even groot aantal soorten tofu en pepers, verse groenten als paksoi en choisam, kip, garnalen en rundvlees van de bovenste plank. Van die ingrediënten wordt vervolgens live een maaltijdsoep of wokmaaltijd bereid. Geloof niet dat je elders in de (zuster-)stad voor dit bedrag beter kunt eten.
François Geurds, patron cuisinier FG Restaurant** en FG Food Labs*