De Nieuwe Polderkeuken zit in Stolwijk, twintig minuten buiten Rotterdam. Dat is echt de stad uit. Toch is het ook weer niet zo ver weg, en het is zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij de Rotterdamse chef Frank Streefland.
De Nieuwe Polderkeuken zit in Stolwijk, twintig minuten buiten Rotterdam. Dat is echt de stad uit. Toch is het ook weer niet zo ver weg, en het is zeker de moeite waard om eens langs te gaan bij de Rotterdamse chef Frank Streefland.
De zaak zit op de eerste verdieping in een opvallend rood pand, midden in Stolwijk, dat net achter Gouda in de polder ligt. Onder de Nieuwe Polderkeuken runt Frank een moderne zaal inclusief bijpassende catering voor partijen en bedrijven, 'vooral veel managers'. Naast de Polderkeuken op het dorpsplein in Stolwijk organiseert Frank ook nog Groene Hart Culinair, een jaarlijks festival met aandacht voor topeten en -drinken uit de regio.
Frank Streefland woont 'op zuid' en werkt in de polder. Een bijzondere combinatie die onopvallend terugkeert in zijn restaurant De Nieuwe Polderkeuken. Stadse ambities en bravoure gekoppeld aan streekproducten, een landelijke uitstraling en een bijpassende sfeer van gastvrijheid. De inrichting lijkt klassiek, maar daar zit een flinke knipoog achter, want als je om je heen kijkt is ineens alles een keuken: overal keukenkastjes, ovens en fornuizen en grote boerderijkunst aan de muur.
De tafels zijn voorzien van gesteven linnen en het servies wisselt en speelt mee met de gerechten. Opvallend is bijvoorbeeld het houten blok waarop de amuses worden geserveerd: dit is op maat gemaakt en biedt ruimte voor rechtopstaande reageerbuisjes. De friandises bij de koffie komen weer op een houten plank waar je de jaarringen nog op kunt tellen.
Bij de Nieuwe Polderkeuken werken ze met het principe van het vaste menu met keuze in het aantal gangen. De ingrediënten komen veelal uit de regio, maar niet tegen elke prijs. Frank: 'Het moet wel lekker blijven, zo vind ik rund uit Ierland vaak lekkerder dan rund hier uit de buurt.' Als we toch in de auto zijn gestapt en helemaal naar Stolwijk (gratis parkeren) zijn gereden, dan nemen we ook vijf gangen.
Na de reageerbuisjes met komkommeremulsie volgt de eerste gang, wel afkomstig uit de regio: zachte geitenkaas Mooi Mekkerland uit Stolwijk met wortels. Het tweede voorgerecht is direct de klapper: een slimme combinatie van in soja badende rauwe tonijn met gemarineerde bieten, een kletskopje van sesam, wasabi en een cremeux van soja.
Daarna volgen nog skrei, coquilles St. Jacques met bloemkoolcrème, zoetzure flespompoen en schuimige saus. Vervolgens een heel fijn stukje entrecôte van Waardse rund uit Oudewater - heel lokaal - met structuren van knolselderij, krokant chipje van paarse truffelaardappel en saus van port. Het dessert is weer topper: een uit elkaar getrokken pina colada met kleine kokosmakronen, banaanbavarois, ijs, crème van pinda en bruine rumgel. Een amuse en dessertamuse completeren het menu. De bijpassende wijn wordt uitgezocht door de sommelier die voorheen bij De Zwetheul werkte en die verstaat zijn vak.
Frank is een bedrijvige chef, maar daar ondervind je weinig nadeel van als je bij de Nieuwe Polderkeuken gaat eten. Het eten is goed en enkele gangen zijn uitzonderlijk. Frank spreekt zelf van een klassieke keuken met een moderne twist. Dat past perfect bij de combinatie van stad en platteland. Inmiddels heeft hij ook de ambitie uitgesproken om in Rotterdam te beginnen. Maar dat plan is nog weinig concreet, al is het voor ons Rotterdammers iets om naar uit te kijken. Tot die tijd is het aan te raden alternatief: ga de stad uit, naar Stolwijk en kies in de Nieuwe Polderkeuken voor minimaal vijf gangen.
Bijna niets aan toe te voegen, goed omschreven door Gijsbregt Brouwer. Behalve dat het personeel erg vriendelijk en attent is en je een gezellige en smaakvolle avond bezorgen!Uit eten in eigen dorp werd voorheen niet zo snel gedaan, maar we gaan zeker bij een speciale gelegenheid weer reserveren!
Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.
Bij Joelia proef je van verrassende gerechten en ervaar je een ontspannen, pretentieloze bediening die altijd in is voor een gezellig praatje.
Aan de Pannekoekstraat, waar ooit de cocktailscene in Rotterdam begon, opent nu Soho by Jigger. Verwacht klassieke cocktails en creatieve uitspattingen.
Geniet van de volgende voordelen: