Een Perceel vol bloemen: op het bord en in het nieuwe interieur

Restaurant Perceel in Capelle aan den IJssel heeft een nieuw interieur. Wij gingen lunchen en kwamen om in de bloemen. Op het bord en aan het plafond.

23 Okt 2018 Gerdien Barnard

blogger Gerdien Barnard heeft als reisjournalist al op veel bijzondere plekken gegeten. Ze werkt nu als freelance tekstschrijver en journalist. Haar tip: bestel altijd iets dat je niet kent.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Perceel*

Dorpsstraat 3, Capelle aan den IJssel Maaltijd: LunchDiner Keuken: Internationaal Prijsniveau: Aan de prijs Bekijk restaurant

Een Perceel vol bloemen: op het bord en in het nieuwe interieur

Als het om goed eten gaat, pakken we maar wat graag de auto of Uber naar Capelle aan den IJssel. Eindbestemming: Perceel aan de Dorpsstraat, waar twee heel gewone mensen buitengewoon lekker bezig zijn. Een goedlopend restaurant, al zeven jaar een Michelinster en een perceel vol bloemen naast de zaak. Wat wil je nog meer? Nou, Jos en Sharon wensten een nieuw interieur. En dat kwam er, dus om een deskundig stijloordeel te kunnen vellen, moesten wij nodig eens langs voor een bloemrijke lunch.

Fleurige verzameling amuses


Iedereen weet dat een jury milder is als hun magen goedgevuld zijn, dus laten we meteen starten met diverse amuses. We krijgen onder andere koolrabi met roosjes, flatbread met aubergine, tarte flambée met courgette, schorseneer met lychee en een verrukkelijke oester met vlierbloesem en yoghurt. Het ene schaaltje ziet er nog mooier uit dat het andere. Allemaal gegarneerd met bloemen van het eigen perceel, die elk gerecht tot iets bijzonders maken. Natuurlijk ontbreekt ook de ‘signature dish’ van chef-kok Jos niet: de rundertartaar met kimchi, ui en augurk. Terwijl we nagenietend naar het lege servies staren (nu al op?), valt ook op hoe mooi dát is. Een detail misschien, maar een compliment waard. 

Slopen die handel


Tijd voor de interieurinspectie. Jos Grootscholten (34) en gastvrouw/sommelier Sharon Tettero (32) waren nog piepjong toen ze in 2010 hun eigen restaurant openden in het voormalige raadhuis van Capelle. Heel leuk, heel statig, heel stoffig. Het moest na acht jaar toch echt anders: warmer, huiselijker, meer fluweel, meer bloemen. Interieurontwerper Jeroen Smeele van Smeele Projecten in Rotterdam – die ook onder andere Parkheuvel**, Fred** en Amarone* ‘deed’ – moest het gaan doen. Sharon: “Naast een interieur dat eigenlijk niet bij ons paste en bij wat we doen, was de grootste ergernis de routing, die totaal onlogisch was. De toegangsdeur en de hele bar is verplaatst, waardoor er nu veel meer ruimte is. Ook nieuw is de chef’s table, een hoge tafel direct bij de keuken om de chefs heerlijk op de vingers te kijken.” 

Bloemenveld op het plafond


Naast de verbouwing, hebben de klassieke kroonluchters, donkerbruine bar en lichte meubels plaatsgemaakt voor kleurrijke stoelen, strakke spots, een zwarte bar en een kleurrijk bloemenperceel. Dit zelfgemaakte, hangende droogbloemenveld midden in de zaak is toch wel de eyecatcher van het nieuwe Perceel. Sharon: “Het was even uitvogelen welke bloemen we hiervoor zouden gebruiken, er mag natuurlijk niets uit op je bord vallen, maar we wilden dolgraag een blikvanger die onze liefde voor eetbare bloemen en eigenlijk alles uit de natuur, weergeeft.”

Natuur als inspiratie


Die liefde voor de natuur bleek natuurlijk ook al uit de naam Perceel, die verwijst naar de grond waarop Jos zijn kruiden en eetbare bloemen teelt. "Denk aan bloemen van radijs, spitskool, rucola, bieslook, augurk, bonen en Zuid-Afrikaanse look. De bloemen zijn perfect als garnering en laten tevens zien dat het bij ons om verse producten draait. Groenten vormen bijvoorbeeld altijd het hart van waaruit we een gerecht creëren. En ja, voor de bloemen geldt dan dat je die vooral in de zonnige maanden op je bord ziet. Je werkt met wat de natuur je geeft of niet.” 

Blauwe bloemen en een ‘reductie’


Een bezoek in de wintermaanden zonder bloemetjes lijkt ons ook geen straf, maar gelukkig pikken wij er nog een paar mee. Bijvoorbeeld de blauwe bloem van het komkommerkruid op de zalmforel met komkommer. Wat een heerlijk gerecht is dit; fris en romig perfect in balans. De hoender met eendenlever is niet helemaal onze smaak, maar de gebakken heilbot maakt het meer dan goed. De vis wordt geserveerd met rabarbercompote, witlofsalade, sesam en een reductie van geroosterde visgraten. De ‘reductie’ (wij mogen ‘jus’ zeggen) is vele malen lekkerder dan ‘graten’ misschien doen klinken, en de sesamgeeft het gerecht een Aziatische touch. Wat een smaken! We genieten, we smullen, we durven onze buik ervoor in het vuur te leggen dat iedereen gelukzalig het Perceel zal verlaten.

Herfsttafel naar ons hart


Zoals de seizoenen, maken bij het dessert de bloemen plaats voor bladeren. Dit is een herfsttafel naar ons hart. Geen natte bladeren en kastanjes vol modder, maar structuren van pure chocolade met zoethout, aceto balsamico en sorbet van blauwe vijg. Nee, dat vind je niet in het Kralingse Bos. De Australische zoete witte wijn van Rolf Binder gaat er zo lekker bij. Nog even en het maakt ons niet eens meer uit hoe de zaak eruitziet. We buiken uit alsof we thuis zijn. Sharon: “Precies de bedoeling. We willen dat iedereen hier op z’n gemak is. Geen stijf en opgeprikt gedoe, je mag hier lachen en uitbundig genieten. Dat straalt het interieur nu ook uit.” De stijljury is het hiermee eens. Missen we nog wat? Misschien een vaasje verse bloemen op tafel, maar met zoveel fleurigs op het bord kunnen we daar mee leven. 

Restylingsmenu


Om de nieuwe inrichting te vieren kun je nog de hele maand oktober en november reserveren voor een speciaal zesgangen restylingsmenu (lunch of diner). Inclusief champagne-aperitief, amuses, wijnen, water en koffie/thee met friandises. All-in kost je dat €150. Of het nu een eerste kennismaking is met een Michelinster of je al jaren vaste gast bent en het nieuwe interieur nog niet hebt gezien, deze kans wil je pakken!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Een goede reden om naar Capelle te gaan: Perceel

Mocht je ooit een goede reden zoeken om naar Capelle aan den IJssel te gaan: Perceel, het restaurant in het oude raadhuis dat binnen 1 jaar een ster kreeg.

Bij Perceel is Capelle weer het lieve dorpje van toen

In de restaurantrubriek van het Rotterdam-katern van NRC Handelsblad vandaag Restaurant Perceel, op een lieflijk plekje in het oude Capelle a/d IJssel.

7 x eten in Capelle aan den IJssel

Dat je buiten Rotterdam ook prima kunt eten, wisten we natuurlijk al. Maar waar moet je heen als je jezelf onverhoopt in Capelle aan den IJssel vindt? Wij zochten het uit.