Het houdt maar niet op in Berkel en Rodenrijs: alwéér uitbreiding in het restaurantaanbod. Nieuwste aanwinst is The Naked Fish, midden in het centrum aan de mooie Kerksingel. Een visrestaurant ontbrak namelijk nog in het dorp. Berkel is blij, want The Naked Fish is een heerlijke toevoeging en mag beslist het nieuwe culinaire hoogtepunt worden genoemd.
Sfeervolle Hollandse nuchterheid
Wie van buiten door de smalle ramen naar binnen kijkt, ziet keurig gedekte tafels met mooie wijnglazen. Eigenaar en chef-kok Roy Kooijman wil echter niet dat men een chique en afstandelijke zaak verwacht. “Hollandse nuchterheid, zo kun je The Naked Fish omschrijven. Verse vis en goede wijn; kwaliteit is bij ons voor iedereen toegankelijk.” Bij binnenkomst proef je bijna direct de zee. We zien een open keuken en gevulde visvitrine, pakken Baleine zout en aan de bar hoge tafels om even een oester te slurpen. Het interieur is sfeervol, met voornamelijk houten tafels en stoelen (met fijne kussens!), kaarsjes en verse bloemen (bonuspunten!). Nog wel een beetje ‘naked’, er mist nog wat aan de muur bijvoorbeeld. “Work in progress”, volgens Roy.
Bescheiden menukaart, maar ook vlees
We starten met brood met smeersels: heerlijke makreeltapenade, tonijnmayonaise en gezouten boter. Dat gaat goed samen met de uitstekende pinot grigio. The Naked Fish heeft als ondertitel ‘Seafood, Wine & More’, dus de uitgebreide wijnkaart zorgt ervoor dat er genoeg keus is om de vis te laten zwemmen. De menukaart is bescheiden, want alles is vers, elke dag. Binnenkort komt er een aparte lunchkaart, met naast soepen, salades en voor- en hoofdgerechten, ook broodjes met verse vis. Ook is er een ‘high sea’ mogelijk. Vleeseters zijn overigens ook welkom. Als voorgerecht is er roast beef en als hoofdgerecht zijn er altijd twee wisselende verse opties. “En dan geen simpel biefstukje of kipfilet, maar gewoon een goedstuk vlees”, verzekert Roy ons. Wíj gaan natuurlijk wel voor vis. Als voorgerecht kiezen we The Naked Fish Plateau, een schaal met gerookte paling, zalm en garnalen, geserveerd met toast en boter. Heerlijk vers, niet te veel, gewoon goed.
Tijd voor een eigen ‘winkel’
Eigenaar en chef-kok Roy Kooijman is geen onbekende in de regionale horeca. In zijn bijna 25-jarige carrière, werkte hij in diverse toprestaurants (Willaerts en Il Mercato in Papendrecht, De Wevershoeve in Rijsoord en De Heeren van Ambacht) en hielp ook mee enkele nieuwe zaken op te zetten. In oktober 2017 opende de geboren Capellenaar eindelijk zijn eigen ‘winkel’. “Toen ik dit pand zag, midden in het centrum van Berkel, rond de kerk, was ik meteen verkocht. Ik wilde iets unieks neerzetten; Berkel heeft al een mooie wijnbar en goede brasserie, wij zijn een ‘echt’ restaurant. Mét vanaf dit voorjaar een groot terras! Er is plek voor maar liefst 70 gasten, die hier in de zon een visje met wijn kunnen doen.”
“Dit moet je echt even proeven!”
Als hoofdgerecht is er keuze uit zalm, tonijn, kabeljauw, fish & chips, mosselen, oesters, kreeft of een fruit de mer plateau. Na lang beraad gaan we voor tonijn (€21,50) en kabeljauw (€22,50). Fijn dat de gastvrouw vraagt of het hoofdgerecht al mag komen of dat we nog even willen wachten. Wij wachten namelijk graag nog even, want we hebben ons uiteraard weer volop op het brood gestort. Klassieke fouten zijn niet voor niets klassiek. Als we eraan toe zijn komen de tonijn en de kabeljauw, samen met een portie Franse friet. De kabeljauw is op de huid gebakken en boterzacht, iets wat je thuis zelf nooit zo perfect voor elkaar krijgt.
Natuurlijk gaat het om de vis, maar een andere verrassende winnaar op het bord is de parelgort. “Dit moet je echt even proeven!”, schreeuwt m’n tafelgenoot bijna uit. Ongelooflijk, deze gort met groene kruiden zou overal bij geserveerd moeten worden. Ook de gegrilde courgette en sperziebonen passen perfect in het geheel. De gegrilde tonijn is al net zo smakelijk. Medium/rare besteld en gekregen, misschien voor mij een paar seconden té medium, maar heerlijk van smaak en precies genoeg peper en zout. Ook hier is de combinatie met de groenten en koolhydraten briljant gevonden. De rode uiencompote en romige zwarte pasta zijn origineel en om te smullen.
Berkel snel veroverd

Een dessert is eigenlijk niet meer nodig, maar wie kan een ‘warm, smeltend hart’ weerstaan? En als de pure chocoladecake met vanille-ijs zo voor je staat, gaat het toch ook nog best makkelijk naar binnen. Wat een aanwinst deze Naked Fish, we zullen hier nog regelmatig terugkomen. En we verheugen ons al op de middagen op het terras in de zon met een fruit de mer-toren en flesje wit. Berkel is waarschijnlijk snel veroverd, en aangezien The Naked Fish goed klinkt als keten, zal het ons niet verbazen als er de komende jaren meer vestigingen zullen openen...