Harrie Baas, jarenlang mede-eigenaar van restaurant Amarone, is sinds 2018 eigenaar van proeflokaal en deli HARRIES aan de Hoogstraat, waar hij gasten laat kennismaken met onbekendere en exclusieve dranken en wijn-spijs combinaties.
Harrie Baas, jarenlang mede-eigenaar van restaurant Amarone, is sinds 2018 eigenaar van proeflokaal en deli HARRIES aan de Hoogstraat, waar hij gasten laat kennismaken met onbekendere en exclusieve dranken en wijn-spijs combinaties.
Je vindt bij HARRIES meer dan 500 verschillende wijnen en andere dranken. Harrie gaat hierbij op zoek naar kleine leveranciers met exclusieve, bijzondere producten die je verder niet veel tegenkomt in Rotterdam. Deze kun je proeven in zijn proeflokaal en vervolgens aanschaffen in zijn deli. Naast het grote assortiment wijnen vind je bij HARRIES ook dranken als sake's, sherry en brandewijnen. "Ik vind het erg leuk om mensen in aanraking te brengen met producten en smaken die ze misschien zelf niet zo gauw zouden proberen", zegt Harrie. Zo heeft hij een bubbelende wijn van berkensap van het merk Savs uit Zweden, waar berkensap een belangrijke historische waarde heeft als voedingssupplement in de winter. Ook heeft hij verschillende brandewijnen gemaakt van honing van Serious Bee Distillers, die distillaten maken van pure honing van hun eigen bijen.
Bij zijn producten vindt Harrie het erg belangrijk dat ze een goede afkomst hebben. Zo haalt hij worsten van Brandt & Levie, die handgemaakte worsten maken van varkens die een goed leven hebben gehad en chocolade van Heinde & Verre, gemaakt met eerlijke cacaobonen en bewerkt met slow food technieken, wat zorgt voor een complexe smaak. "Bij mijn producten moet respect voor de natuur en voor de ingrediënten centraal staan. Je proeft het als een product met zoveel zorg is gemaakt." Zelfs het water bij HARRIES heeft een bijzondere afkomst: hij verkoopt water van Aquagen dat vanuit een zoet waterstroom wordt gepompt, 600 meter diep in de Atlantische Oceaan. Dit geeft het water een eigenaardige, lichte citroensmaak.
Harrie zit al 35 jaar in het vak en is een meestergastheer, de hoogste titel van vakbekwaamheid in de Nederlandse horeca. Voor HARRIES was hij lange tijd mede-eigenaar van sterrenrestaurant Amarone. Nu gebruikt hij zijn passie om kennis over te dragen op anderen en mensen in aanraking te laten komen met nieuwe smaken. In zijn proeflokaal draait het dan ook helemaal om experimenteren met wijn-spijs combinaties. "Smaak is een heel individueel iets en het is daarom heel leuk om zelf te ervaren wat je proeft bij bepaalde producten en bepaalde combinaties", vertelt Harrie.
Er komt een heel gevarieerd publiek in het proeflokaal, van studenten tot horecaeigenaren. Dit betekent dat elke proeverij bij HARRIES er weer heel anders uit ziet. Voor de ene persoon draait het heel erg om het verkennen van de smaken en verschillende smaakcombinaties, voor de ander veel meer om de afkomst van een product. Harrie speelt graag in op de verschillende smaakervaringen en behoeften; dit is voor hem de kern van het gastheerschap. In de zaak heeft Harrie een plank hangen, vol met aandenkens van klanten en dingen die Harrie typeren. Zo was één klant bijvoorbeeld zo gelukkig met een fles wijn die ze bij HARRIES had ontdekt, dat ze voor hem een wijnfles heeft gehaakt van wol, in de kleuren van HARRIES. "Dat is zo ontzettend hartverwarmend, dat soort ervaringen zijn waar je het voor doet", vertelt Harrie vol trots.
Harrie Baas is één van de zes Rotterdamse SVH Meestertitel dragers. Hij is momenteel werkzaam bij Amarone.
Begin november 2018 wordt Harries aan de Hoogstraat geopend door voormalig mede-eigenaar van Amarone: Harrie Baas. De zaak wordt een combinatie van een Deli en een proeflokaal.
Driesterrenchef Cees Helder kookte nog een keer zijn klassieke topgerechten, samen met François Geurds. Een vergelijking tussen hun signature dishes.
Geniet van de volgende voordelen: