Exact drie jaar geleden verliet Harrie Baas sterrenrestaurant Amarone. Hij verdween een tijdje van onze radar, maar vanaf begin november is hij terug in de stad met zijn eigen zaak: Harries. Een belevings deli en proeflokaal waarin al zijn kennis bij elkaar komt, “Proeven is beleven en beleven is proeven”.
Na Amarone
Na zijn vertrek bij Amarone werkte Harrie als zzp’er overal door het land. Al ging hij van projectgeleiding, het onderwijs en boeken schrijven tot het ontwikkelen van een app, hij verliet de culinaire sector nooit. Zo schreef hij vanuit zijn praktijkervaring in de branche studieboeken voor de volgende generatie, gaf hij les aan de SVH en werkte hij mee aan de WineStein wijnadviseur app. Een digitale sommelier die je bij elk gerecht de juiste wijn weet te adviseren.
Harrie vertelt: “Ondertussen vroegen met name Rotterdammers steeds vaker of ik wijn kon regelen of een proeverij kon organiseren. Gehoor geven aan die toenemende vraag is als zzp’er zonder vaste uitvalbasis lastig. Je zweeft als het ware en ik kreeg behoefte aan een plek waar ik mensen kan ontvangen.” Zo ontstonden de eerste ideeën voor de opening van zijn deli en proeflokaal die nu werkelijkheid worden.
Belevingswinkel

In Harries wil ik twee zaken naast elkaar gaan combineren. Met allebei een aparte ingang worden het een Deli en een proeflokaal waarin de producten uit de deli worden gebruikt. Van binnen zullen de twee delen met elkaar verbonden zijn. “Het idee is dat mensen kunnen proeven voordat ze besluiten wat ze kopen in het proeflokaal. Van wijnen, bier, koffie en bijzondere thee tot luxe kazen, worsten en vis. Als je ervoor kiest om luxere producten te kopen, wil je weten waar je voor kiest. Ik wil mensen de kans geven om te leren over dat wat ze eten en drinken. Een wijn kiezen voor het etiket is iets heel anders dan écht weten wat het verschil is tussen een sauvignon en een chardonnay.” Zo wil Harrie in zijn proeflokaal bijvoorbeeld kaas- vis- en vleesplankjes gaan aanbieden waarop mensen de verschillende producten kunnen proeven en vergelijken. “Ik wil mensen niet vertellen hoe lekker een product - met de juiste samenstelling van spijs en drank - kan zijn. Ik wil het ze zelf laten beleven.”
Kwaliteit voel je
Harrie’s achtergrond - en die van Annita het Hoen, die hij heeft aangenomen om de zaak samen met hem te gaan draaien - ligt voor een groot deel bij wijn. Echter wil hij ook aandacht steken in mooie alcoholvrije producten. “Op veel momenten van de dag of week willen mensen geen alcohol drinken, ook daarvoor willen we op zoek naar mooie combinaties van drank en voedingsproducten die elkaar versterken. Denk aan de intense gebrande smaak van Giraffe koffie en prachtige Jing Tea.” Voor zijn Worsten gaat hij naar Brandt & Levie, voor zijn vis naar Minerva (portugal) en voor Kaviaar naar House of Caviar. Vroeger was die kaviaar bij de Bijenkorf te krijgen, maar nu is hij nergens in Rotterdam meer te vinden. Harrie legt uit: “Door bijzondere producten naar de stad te halen, die nergens anders te krijgen zijn, hoop ik mensen aan me te binden. Die Portugese vis bijvoorbeeld - denk aan ingelegde tonijn, sardientjes en makreel - is zo fantastisch van smaak dat je er niets meer aan hoeft toe te voegen. Lekker broodje eronder en een passend biertje erbij en het is af.”
Het leeft er elke dag iets meer
Harries gaat zijn deuren naast Verward in de Hoogstraat binnen een maand openen. Vanaf 5 november worden in elk geval de deuren van het deli-deel geopend. Al jaren loopt Harrie door de Hoogstraat en ziet de mooie ontwikkelingen die dit stukje stad doormaakt. “Het is opkomend en dat is terug te zien aan de unieke concepten en het grote aantal nieuwe zaken die er hun plekje hebben gevonden de afgelopen tijd. Ik voel me er als soort ondernemer thuis, omdat ik denk dat mijn concept ook iets unieks en vernieuwends heeft. Het leeft er nu, en elke dag leeft het er meer. Dit gaat hét stukje stad worden als je het mij vraagt.”
Je kunt van tien tot tien, zeven dagen per week terecht bij Harries om te genieten van de verschillende luxe borrel-mogelijkheden. “Eerst maar eens zien wanneer de zaak het best, en wanneer de zaak het minst goed werkt, zodat we ons daar later specifieker naar kunnen schikken. Ik ga proberen, zeker in de eerste maanden, altijd aanwezig te zijn. Ik vind het belangrijk dat de bezoekers met personeel spreken dat echt weet waarover ze het hebben en dat elke vraag kan beantwoorden.”
120 vierkante meter mozaïek

Smeele projecten, die ook Amarone restylden, doen het interieur van Harries. “Het wordt art deco, maar dan huiselijk. We werken met blauw, wit, goud en in de basis veel aardtinten. De zaak krijgt een zwart-witte mozaïek vloer.”
Nog een maand geduld hebben en dan zullen we zien wat het resultaat geworden is aan de Hoogtstraat 63A.