De kans om jonge horecatoppers in het zonnetje te zetten, laten we niet aan ons voorbij gaan. Daarom vertellen wij in samenwerking met Zadkine in een serie artikelen de verhalen van deze jonge talenten. De toekomst van onze horeca ligt namelijk in hun handen. Dit keer gaan we in gesprek met Jesse Vervoort die de opleiding ‘Leidinggevende Bediening’ volgt.
Van Havenwerker naar Horecatalent

Nog maar anderhalf jaar is Jesse Vervoort (23) in de horeca te vinden, althans aan de werkende kant. Van een goed glas wijn kon hij al genieten, maar eerder had hij er nog niet zijn beroep van gemaakt.
Jesse werkte in de haven, maar kwam er na periodes lang op zee te zijn geweest achter dat hij toch iets anders wilde, namelijk: onder de mensen zijn. Tijdens zijn werk bij een horecaleverancier vond hij zijn interesse in het vak. En zo geschiedde – hij meldde zich aan voor de opleiding ‘Leidinggevende Bediening’ bij Zadkine.
River Bar

Dat is nu zo’n anderhalf jaar geleden. Met het oog op doorgroeimogelijkheden besloot hij de MBO 4-opleiding te volgen, ook was de opleiding modulair. Dat betekent dat je het tempo waarop je de vakken volgt en de opdrachten inlevert zelf kunt bepalen. Het bleek hem met gemak af te gaan – in het afgelopen anderhalf jaar haalde hij al alle praktische vakken. Nu staat de theorie nog op hem te wachten én moet hij zijn stage bij de River Bar nog afronden.
Jesse loopt er inmiddels al 13 maanden rond in de bediening en heeft als aanvullende taak het geven van wijnadvies. De zaak aan de Veerhaven omschrijft hij als een ‘luxe restobar’, en de sfeer als ‘levendig’. Zo vertelt hij: “In de zaak heb je verschillende gedeeltes waar je laag of hoog kunt zitten. Het ene gedeelte is meer geschikt voor zakelijke gasten en het ander is bruisender. Het is leuk om te merken dat gasten keer op keer willen blijven komen; want naast dat de sfeer goed is, is het eten dat ook.”
Junior sommelier

En dat goede eten moet natuurlijk gecombineerd worden met goede wijn. Jesse vond in het afgelopen jaar ook daarin zijn passie. Hij leerde op de opleiding veel over wijn, de smaken en het productieproces. Maar ook zelf las en bekeek hij alles wat er mee te maken had. Deze (zelf)studie leverde een heleboel op. Op vakantie in Kroatië ontmoette hij wijnmakers, van wie hij nu de wijn importeert en verkoopt in Nederland. “Het was kwalitatief echt hele goede wijn”, vertelt hij. “Bovendien kennen we Kroatië niet persé als wijnland, dat vond ik een leuke uitdaging.”
Afgelopen september ging hij naar Kroatië toe om daar het hele productieproces van de wijn te aanschouwen. “Ik heb anderhalve week meegeholpen met het
plukken van druiven en het assisteren bij de productie. Het is zo interessant om te zien waar de wijn vandaan komt, om het verhaal te kennen. Dat vind ik ook het mooie aan de
wijnwereld, die blijft zich continu ontwikkelen. Er blijft een heleboel te leren.”
Wijnproefwedstrijd

In maart staat er een volgende uitdaging op de planning, dan neemt hij namelijk deel aan een ‘junior sommelier wedstrijd’. Vanuit Zadkine krijgt hij deze kans. “Die wedstrijd staat in het teken van Duitse wijnen”, vervolgt Jesse. “Deze worden blind geserveerd en ik moet dan kunnen achterhalen welke druiven het zijn en bij welke gerechten ze passen.” Het motiveert Jesse dat hij op deze manier uitgedaagd kan blijven.
Ondanks dat hij een aantal jaren ouder was dan zijn studiegenoten toen hij begon – vanwege de zeevaartcarrière die eerder kwam – is hij in staat het naar zijn eigen hand te zetten.
Het gaat hem ongetwijfeld nog een heleboel brengen, competities, reisjes naar Kroatië, of een baan als sommelier in een volgend mooi restaurant. De nabijheid van mensen, die heeft hij in ieder geval gevonden.
Meer weten over de verschillende horeca-opleidingen binnen Zadkine? Neem dan een kijkje op de website!