De kans om jonge horecatoppers in het zonnetje te zetten, laten we niet aan ons voorbij gaan. Daarom vertellen wij in samenwerking met Zadkine in een serie artikelen de verhalen van deze jonge talenten. De toekomst van onze horeca ligt namelijk in hun handen. Dit keer gaan we in gesprek met Nick Teerds die de opleiding ‘Manager Ondernemer Bar’ volgt.
Van Bijbaantje tot Horecaliefde

Hoewel de liefde voor de horeca nu door zijn aderen stroomt, ontstond die die romance niet op het eerste gezicht. Vanwege de verlegen aard van Nick Teerds, kwam werken in de horeca in het begin namelijk met enige weerstand. Het was bij Magazijn in Dordrecht, toen die passie begon te bloeien. Hij was toen 18 jaar oud en kreeg door de aanmoediging van zijn collega’s meer en meer zelfvertrouwen. Gasten aanspreken ging steeds vanzelfsprekender, waardoor zijn plezier in het vak ook groeide. “Werken in de horeca heeft me in mijn kracht gezet en me gemaakt tot de persoon die ik nu ben”, vertelt hij.
Inmiddels is hij 23 jaar oud en volgt hij de opleiding ‘Manager Ondernemer Bar’ aan Zadkine. Na de HAVO besloot hij in te stromen in het tweede jaar van de opleiding. Nu zit hij in het derde jaar van zijn studie en heeft hij zich op allerlei vlakken kunnen ontwikkelen. Zo deed hij mee met een wedstrijd in Slovenië, waarin zijn kennis over cocktails werd getest. “Ik vond het in het begin erg spannend om mee te doen”, vertelt hij. “Maar achteraf ben ik blij dat ik mee heb gedaan. Ik heb er veel van geleerd.” Daarnaast kreeg hij de kans om een maand op uitwisseling te gaan naar Spanje, waar hij ook weer uit zijn comfortzone moest stappen. “Bijna niemand sprak er Engels”, vertelt hij. “Toen heb ik met hulp de namen van alle gerechten op de kaart geleerd. Zo kon ik toch volledig meedraaien. Bovenal leerde ik veel over de lokale eetcultuur.”
NOTK

Na Magazijn, werkte Nick bij restaurant Kwiezien en nu loopt hij als onderdeel van het laatste jaar van zijn opleiding stage bij restaurant NOTK. NOTK is gevestigd op het Deliplein in Rotterdam. Deze zaak, gerund door Lukas Wiegman en Thomas Traa, ademt verfijning. Beide heren zijn een autoriteit in hun vakgebied en combineren fantastische wijnen met gave gerechten die draaien om lokale ingrediënten. Deze aandacht voor smaken en details, zorgde ervoor dat Nick hier zijn meewerkstage wilde gaan volgen. “Ik wilde meer leren over wijnen, daarom leek het me de ideale stageplek”, vertelt hij. “Lukas is namelijk verkozen tot de beste sommelier van Nederland, er zou wat dat betreft geen betere leerschool zijn.”
Thomas Traa vertelt dat hij ziet dat Nick tijdens zijn stage enorm is gegroeid in zijn zelfvertrouwen. “Je ziet dat hij duidelijk oog heeft voor de gastbeleving”, vertelt hij. “En daar draait dit werk uiteindelijk om. Bij alles wat hij doet, gaat hij er vol voor. Hij zuigt alle kennis op en past het ook direct toe. Hij is echt een verrijking voor de Nederlandse horeca.”
De toekomst

Volgens Nick is iedere dag in de horeca anders. “De ene dag ben je alleen maar aan het knallen en de volgende ben je bezig met het voorbereiden en het uitdenken van hoe het nog beter kan. De kalmere dagen zijn af en toe leuk, maar het doorpakken geeft de grootste kick. Het eerste bord moet net zo mooi zijn als het laatste, dat is een mooie taak om je op te focussen.”
In de toekomst hoopt Nick ooit een eigen horecazaak te openen. Hoe die er precies uit gaat zien, weet hij nog niet, maar hij laat zich graag inspireren door de zaken waar hij nu en in de toekomst mag werken. De komende jaren wil hij überhaupt nog veel meer ervaring opdoen en leren over hoe je gasten op de beste manier in het zonnetje kunt zetten. Want dat is uiteindelijk waar hij het voor doet. “Ik vind het fijn om anderen een bijzondere avond te bezorgen. Het is fantastisch wanneer mensen achteraf naar je toe komen en zeggen; ‘het was weer geweldig, dankjewel’.”
Meer weten over de verschillende horeca-opleidingen binnen Zadkine? Neem dan een kijkje op de website!