Een kijkje buiten de keuken: Pepijn Schmeink

Ook zo benieuwd waar onze chefs eten? Wij vroegen het aan Pepijn Schmeink.

17 Mrt 2017 Irene van der Linden

blogger Irene van der Linden is neerlandicus en tekstschrijver. Verzamelt kookboeken maar maakt meestal spaghetti. Praat altijd over eten, maar helpt nooit met koken.

Een kijkje buiten de keuken: Pepijn Schmeink

Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Pepijn Schmeink.

We kennen Pepijn vooral als chef bij Dertien. Voordat hij daar keuken ging bestieren, kookte hij in het inmiddels gesloten restaurant Eendracht. Bij Dertien kan Pepijn zijn liefde voor de experimentele no-waste keuken kwijt. Er wordt met de seizoenen gekookt en gebruik gemaakt van lokale producten en leveranciers. Als trots bewoner van Rotterdam Zuid, laat Pepijn daarnaast geen mogelijkheid onbenut om dit stadsdeel onder de aandacht te brengen. 

Rotterdam


In Rotterdam komt Pepijn graag bij restaurant De Jong: “Jim wordt iedere keer beter als we bij hem eten, laat Michelin hier maar eens een ster aan geven. Verder kom ik graag bij Gamasot. er is geen zaak waar we zo vaak eten als dit Koreaanse eettentje. De soulfood die we hier tot ons nemen is altijd een genot.” Tot slot is Lof der Zoetheid favoriet: “Mama Elena en tante Stas zijn praktisch familie en zo voelt deze heerlijke zaak ook. Daarnaast ken ik geen chef die creatiever is dan Anastasia.”

Nederland


Ook buiten onze maasstad is er veel moois te vinden. Pepijn noemt bijvoorbeeld restaurant De Pronckheer in Cothen, een dorpje in de provincie Utrecht (wij moesten het ook even googelen). Niet zo gek, want bij dit streekrestaurant wordt veel waarde gehecht aan duurzaamheid en regionale producten. Dranken komen uit eigen distilleerderij en het wild dat op het menu staat, komt allemaal uit de buurt. Pepijn: “Vriend en held Arjan heeft samen met Ingrid de parel van Holland. Alles doen ze zelf, van vissen tot stoken; dit zijn ambachtsmensen pur sang.”

Buitenland


Een kijkje over de grens. Als Pepijn in Gent is, gaat hij graag naar De Superette. “Onze favoriete zaak was In den Wulf, maar totdat Kobe zijn nieuwe zaak opent, komen we heel erg graag bij deze gave lunchzaak in Gent.” In Parijs brengt hij regelmatig een bezoekje aan Clamato, het kleine zusje van het legendarische Septime: “Het kan zo simpel zijn,” verklaart Pepijn. “Simpele, maar übercreatieve gerechten, terwijl je aan de bar heerlijke cocktails of natuurwijnen zit te drinken, hemels!”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Trakteer een stadsgenoot: Warm bakkie voor de stad brengt licht in de donkere dagen

De Buik en Rotterdamse Warme Winter Weken lanceren Warm bakkie voor de stad: doe ook mee en deel de warmte deze decembermaand

Stem nu op jouw Rotterdamse Favoriete Nieuwkomer van 2025!

Het beste nieuwe restaurant van Rotterdam? Dat bepaal jij! Er kan nu gestemd worden op de Favoriete Nieuwkomer van 2025.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.