Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje buiten de keuken met onze Rotterdamse kookhelden. Dit keer: Lydia Carrera, chef van Aloha.

Lydia is vanaf het prille begin betrokken geweest bij Aloha. Ze heeft de zaak van verlaten wildwaterbaan in een populair restaurant en koffiebar met geweldig terras zien veranderen. Eigenaresse Femke Snijders kent ze van haar tijd bij Picknick. Ze vormen al jaren een onafscheidelijk team. Als chef van Aloha is Lydia gefascineerd geraakt door koken met plantaardige producten: “De creativiteit voor de kok is oneindig, er valt altijd wat te ontdekken en dat maakt me gedreven in dit vak.” Dit zijn haar favoriete zaken in binnen- en buitenland.
Rotterdam

Als ik buiten de deur eet in Rotterdam dan kies ik vaak voor snel en comfortabel. Ik ontbijt het liefst bij Bertmans, ik kom telkens weer terug voor de spelttoast met gepocheerd ei en avocado. De gember-lenteui-dressing die erop zit maakt het zo top. Lunchen doe ik regelmatig bij Set of Hinoki, want ik ben gek op ramen. ‘s Avonds eet ik graag bij Beijing Bao, want het eten is heel erg lekker en heel anders dan de Chinese keuken die we gewend zijn in Nederland.
Binnen Europa

Afgelopen jaar was ik er even tussenuit naar Hamburg, geboekt als citytrip en om te zien of de gastronomie daar interessant is. Daar wilde ik weten waar ik het beste een schnitzel kon eten. Ik vond daar een heel kleine bistro, waar ik goeie recensies over had gelezen (Bistrot Vienna, red.). Omdat het zo vol zat, was het eerst even wachten op een tafel met nog andere gasten aan de bar, maar gelukkig wel in een gezellige drukke sfeer. Ik heb daar vooraf oesters gegeten en daarna natuurlijk die schnitzel. Het was ontzettend goed! Ik zou ook zo de andere gerechten van de menukaart nog willen proberen.
Buiten Europa

Regelmatig boek ik een reis naar het buitenland om te gaan eten in toprestaurants. Vorig jaar was dat bij Blue Hill at Stone Barns in New York. Hun discipline van farm to table, koken met de vier seizoenen en bovendien ook nog eens biologisch en op zo’n hoog niveau, trok mij erg aan. Daarnaast zit het restaurant op een geweldige locatie in New York.
Hoofdfoto: Sophia van den Hoek