Onze chefs weten van goed eten. Logisch, als je avond na avond achter het fornuis staat. En als je als chef dan een keer tijd hebt om buiten de deur te eten, dan doe je dat niet zomaar ergens. Althans, daar gaan we van uit. Wij zijn namelijk vreselijk nieuwsgierig naar de bars, restaurants, eetcafés en andere toko’s waar onze chefs hun schaarse vrije tijd doorbrengen. We nemen daarom regelmatig een kijkje uit de keuken van onze Rotterdamse chefs. Dit keer: Martin Vaandrager van restaurant De Hef.
In 2014 opende Martin samen met zijn vrouw Saskia restaurant De Hef op het hoekje van het Stieltjesplein. Vanuit het restaurant kijk je zo op de onlangs gerenoveerde spoorburg. Samen runnen zij het restaurant. Beide hebben hiervoor bij restaurant Amarone gewerkt op de Meent. Martin stond in de keuken en Saskia aan de voorkant. Daarvoor kookte Martin bij het Kasteel van Rhoon en heeft Saskia bij Hermitage in Rijsoord, Zwethheul en bij Huson gestaan. Voor restaurant De Hef vormen de twee een goed team.
Martin kookt met Nederlandse, Franse en Italiaanse invloeden en heeft ons daarom zijn favoriete restaurants in Rotterdam, Nederland en in Spanje verteld.
Rotterdam

In Rotterdam begint Martin in de tuin van de Harmonie. “Hier ga ik het liefst eten bij mooi weer, zodra je daar in de tuin zit met een mooi glas wijn, heb je het gevoel alsof je op vakantie bent. Marco (Somer, red.) kookt met uiterste precisie en perfecte smaakcombinaties. De langoustines zijn mijn favoriet. Daarnaast wordt je door Lisette heerlijk in de watten gelegd met bijzondere wijnen.”
Martin komt daarnaast ook graag bij Mevrouw Meijer. “Voor mijn vrouw Saskia en mij is Mevrouw Meijer ideaal, aangezien Richard ook op maandag geopend is. Dat is precies de dag dat wij gesloten zijn. Hij kookt puur en zonder poespas, daar houd ik van. Je krijg hier waar voor je geld en dat is ook belangrijk.” Martins laatste tip is HMB. “Ik ken Chantal nog vanuit mijn tijd bij Niven’s Raethuys in Wateringen. Wanneer we hier gaan eten geven we Rolph de vrije hand en dat is altijd een feestje.”
Nederland

“Mijn beste ervaring in Nederland is bij Oud Sluis geweest,” vertelt Martin. “Echt alles klopte daar van a tot z, ook al gingen wij ernaartoe met hoge verwachtingen. Na het bezoek aan dit restaurant hebben we meerdere driesterrenrestaurants bezocht, maar dit restaurant blijft voor mij op eenzame hoogte staan. Wat mij het meest is bijgebleven is het gerecht met lever en appel en met lamsvlees, tomaat en courgette.”
Internationaal

Buiten de grenzen denk Martin terug aan zijn vakantie in Spanje. “Samen met mijn vrouw Saskia ben ik twee weken in San Sebastiaan geweest om daar meerdere restaurants te bezoeken en van het strand te genieten natuurlijk.
Het is moeilijk om de restaurants te vergelijken, maar Martin Berasategui vonden wij in totaal erg goed. Het restaurant bevindt zich in een grote villa en vanuit ‘de zaal’ kijk je uit op de tuin. Verder is de badplaats een soort mekka voor mensen die van lekker eten houden. Naast de talloze restaurants, vind je er op elke hoek van de straat een pinchos bar met de meest fantastische lokale producten.”