Het Obba imperium van Maaike Dogan

Met Smaakmaker Maaike Dogan, een van de meest ambitieuze ondernemers van de stad, blikken we terug op een hectisch jaar.

27 Dec 2017 Liesbeth van der Veen

blogger Liesbeth is een contentmanager met een passie voor food en concepting. Stadsmeisje en hobby-hotspotter. Houdt van zoetigheid en ontbijt het liefst buiten de deur.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Obba's Day & Night

Witte de Withstraat 79A, Rotterdam Maaltijd: DinerLate nightLunch Stadsdeel: Centrum Keuken: MediterraansTurks Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Het Obba imperium van Maaike Dogan

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder gepassioneerde ondernemers die onze stad kleur en smaak geven. Onze Smaakmakers dus. Omdat het einde van het jaar nadert, vinden wij het tijd om met deze Smaakmakers terug te kijken op 2017 en vooruit te blikken op komend jaar. Het resultaat is een serie interviews met de mannen en vrouwen die de Rotterdamse horeca dit jaar gevormd hebben. Dit keer: Maaike Dogan.

Samen met haar man bouwt Maaike Dogan al bijna tien jaar aan hun imperium in Rotterdam. Maaike is de vrouw achter Obba Lounge, Obba's Foodbar en sinds kort Obba’s Day & Night. Met drie zaken op haar naam en nog minstens zo veel ambitie en passie als toen ze begon, ligt de wereld aan haar voeten. Ook al bestempelt ze zichzelf niet als geboren (horeca)ondernemer, de Rotterdamse heeft wel een oog voor kansen en een doorzettingsvermogen waar je u tegen zegt. Het mag duidelijk zijn, Maaike is nog lang niet klaar met ondernemen en wij zijn benieuwd wat 2018 voor haar in petto heeft. 

Droom

Drie zaken op drie iconische plekken in de stad; voor Maaike is het een droom die uitkomt: “Ik wil Rotterdam mooier maken. Ik heb gewoon drie zaken in deze prachtige stad. Ik ben zo trots!” Ondanks het feit dat de vestigingen qua concept niet veel van elkaar lijken te verschillen, vullen zij elkaar toch perfect aan. Obba's Foodbar in de Markthal is laagdrempelig, met kleine hapjes en toegankelijk voor toeristen, in de Obba Lounge kun je goed en uitgebreid tafelen en dan is er Day & Night, dat echt de avond en de nacht gaat bedienen. “Waarom moeten we het ons eigenlijk zo moeilijk maken?” grapt Maaike. Want stilzitten kan ze niet en een uitdaging wordt altijd met beide handen aangepakt. 

Touwtjes uit handen geven


Met drie zaken onder haar verantwoordelijkheid is het noodzakelijk dat er taken verdeeld worden. “Ik heb zelf een achtergrond als kok en dan weet je precies hoe je het wilt en wat klopt. Het is heel moeilijk om het dan uit handen te geven, maar je moet wel. Als eigenaar van drie zaken kan ik niet meer overal aanwezig zijn, dat ondermijnt ook mijn personeel.” Daarom is familie een belangrijke factor bij het succes van Maaike. Niet alleen haar man, maar ook haar zoon heeft zijn plek verdiend in de organisatie. “Mijn grootste angst is, als Obba nog groter wordt, ik het allemaal niet meer bij kan houden. Aan de andere kant heb ik niets liever dan dat mijn jongens op een gegeven moment het stokje overnemen. Dat is tegelijkertijd mijn grootste droom.”

Grootste dieptepunt

Twee jaar geleden werd Maaike ziek, waardoor zij een korte periode compleet uit de running was. Na het overlijden van haar vader was dat haar grootste dieptepunt. “Vanaf dat moment wilde ik het helemaal anders doen. Ik ging iedere maand op vakantie want 'morgen is je niet beloofd'. Toen kwam ik terecht in Madrid en kreeg ik het idee om een eigen markthal te beginnen. Helaas is dat niet gelukt, maar we zijn wel verder gaan denken.” Na een aantal mislukte pogingen om een nieuwe zaak te openen, was daar Obba’s Day & Night. Dat lijkt de reden geweest te zijn waarom de andere ideeën geen standhielden, want de zaak aan de Witte de Withstraat is dé belofte van 2018. Ondanks de opening van Obba's Day & Night hebben deze tegenslagen wel impact gehad. Maaike is een vechter, maar teleurstellingen, zoals het uitblijven van vergunningen en andere tegenslagen, drukten ook hun stempel op het afgelopen jaar.

Het geheim


“Als je wat ouder wordt, leer je waar je kracht ligt. Het heeft voor mij even geduurd voordat ik ontdekte waar die van mij lag, maar ik heb hem gevonden. Ik ben een doener! Ik ga altijd door en ‘kan niet, bestaat niet’”, vertelt Maaike. Die kracht is het geheim achter Maaikes ondernemingen. Diezelfde passie waarmee ze negen jaar geleden Obba Lounge begon, zien we nu terug in de Foodbar en gaan we terugzien in Obba’s Day & Night. “Ik heb altijd een soort bewijsdrang gehad. Ik wil laten zien dat het me lukt. Ook deze vestiging wordt weer een succes. Goed, beter, best, zeggen ze toch?” Hoewel een late night concept niet nieuw is op de Witte de Withstraat, kun je in tegenstelling tot de andere horeca in de buurt bij Obba’s ook ’s nachts nog genieten van echt goed eten. Geen kapsalon of pita, maar goede bar bites en lekkere cocktails.  

“Bij Obba weten we echt hoe we een beleving moeten creëren”, verwoordt Maaike het. “We nemen je onder onze vleugels en naast goed eten geniet je bij ons echt van een avond uit.” Deze persoonlijke aanpak is niet alleen het geheim achter de onderneming, maar ook achter Maaike als zakenvrouw. Haar toewijding is haar kracht en dat heeft ze succesvol weten over te brengen in elke vestiging. Ondanks de groei en de komst van een derde zaak, blijven deze passie en aanpak duidelijk zichtbaar. 

‘Rotterdam is mijn stad en ik ga hier ook de kist in’

Ondanks het succes blijft de Rotterdamse met haar beide benen op de grond staan: “Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt en verder is het gewoon keihard werken.” Toch sluit Maaike een nieuwe vestiging buiten Rotterdam niet uit. “Rotterdam is mijn stad en ik ga hier ook mijn kist in. Mijn man en ik heb hier gezeten, terwijl niemand erin geloofde. Hier is het allemaal begonnen, maar als iemand ons vraagt wat de volgende stap is, sluiten we een vestiging in Den Haag, of een Obba franchise niet uit.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.