Smaakmaker: Harvest Coffee Brewers

Deze editie voor de Uitagenda: de smaakmakers Harvest Coffee Brewers.

18 Mei 2018 Lucas Boot

blogger Groeide op met zijn vaders klassieker: rookworst met ketchup en bonen. Besloot culinair meer uit het leven te halen en startte een cateringbedrijf en tekstbureau voor foodcopy.

  • 18 Mei 2018

Smaakmaker: Harvest Coffee Brewers

Hoe een avontuur in Melbourne het begin was van een steengoede, nieuwe koffiebar aan de Glashaven. Ondernemers van de Harvest Coffee Brewers, Zjevaun en Loes hebben een duidelijke missie: mensen blij maken met goede koffie.



Op drukke dagen gingen er wel duizend koffies door zijn vingers. Barista Zjevaun Janga (26) werkte in Melbourne de blaren op zijn handen. In de ‘bonenscene’ is de Rotterdammer een bekende naam. In 2012 won hij het Nederlandse Kampioenschap Barista. En wie echt wil rocken met koffie moet naar Australië. In Down Under is hoge kwaliteit namelijk de norm: ‘Een acht was niet goed genoeg. Die kon je weggooien en een nieuwe maken.’ In de zaak waar de oud-koffiekampioen werkte, kwamen gasten soms drie keer per dag langs voor een to-go. ‘Zoiets zie je hier in Nederland nog niet. Maar we vinden het al wel normaler om koffie buiten de deur te halen.’

Australische koffiecultuur in Rotterdam

Zjevaun en zijn vriendin en zakenpartner Loes Beljaars (27) willen die Australische koffiecultuur naar Rotterdam brengen. ‘In Australië hebben we tweeënhalf jaar ervaring opgedaan en veel geleerd. We stonden voor de keus: blijven we hier of gaan we terug naar Rotterdam om een eigen zaak te beginnen? In Melbourne zitten meer dan vijfduizend koffiebars, we zouden een van de zovele zijn’, vertelt Loes.

De beste worden

Ook in Rotterdam heb je natuurlijk aardig wat te kiezen als koffieleut, dus hoe verdien je je plek? Zjevaun: ‘De koffie moet bij ons altijd van topniveau zijn. Op de molens staat daarom een wisselend assortiment specialty coffees van verschillende branders. We werken bijvoorbeeld samen met Man met Bril, maar we halen onze bonen in kleine batches van over de hele wereld. Van Londen tot New York.’ Loes springt bij: ‘Je moet je vooral ook welkom voelen hier, alsof het een tweede woonkamer is. In Australië is het ondenkbaar dat je niet begroet wordt als je een koffiebar binnenstapt. Je bent meteen
op je gemak. Zoiets simpels maakt verschil, en daarin willen we uitblinken.’

Gastvrijheid


Over service en gastvrijheid hoef je het duo niets uit te leggen. Ze leerden het klappen van de hospitalityzweep bij FG en de Librije. En wie van hoog niveau heeft geproefd, kan nou eenmaal moeilijk terugschalen. Ondanks dat de lat bij Zjevaun en Loes hoog ligt, is de zaak vooral laagdrempelig en voor iedereen. Zjevaun: ‘We willen onze gasten graag laten experimenteren met verschillende smaken. Ons enthousiasme hopen we op de gasten over te brengen.’

Dit artikel is eerder verschenen in Uitagenda Rotterdam.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Tweede vestiging Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk aan den IJssel

Restaurant Nonna’s Cucina opent in Nieuwerkerk: Italiaans shared dining, private dining-zaal en evenementen zoals Festa Della Nonna.

Bar Benthuis in Noord weer open na verbouwing

Na de verplichte funderingswerkzaamheden mocht Bar Benthuis begin september de deuren weer openen. Oud en vertrouwd, maar dan net iets beter.

Lunchroute Dordrecht: proef de stad in vijf stops

Lekker slenteren en misschien wel op meerdere plekken lunchen? Dat kan in het pittoreske Dordrecht met deze vijf lunchtips.