Aan het eind van het jaar blikt de Buik van Rotterdam in een korte serie terug op het afgelopen jaar. We gaan in gesprek met mensen die het verschil hebben gemaakt in de Rotterdamse foodcultuur. In deze editie gaan we in gesprek met Mercedes Roggen.
Begin februari won Mercedes Heel Holland Bakt en op 1 juli opende BAKKIT haar deuren vol internetvriendelijke producten zoals haar Rotterdamse rol, BAKKIT wafels en heerlijke seizoensgebakjes waardoor Bakkit al snel een heuse TikTok-sensatie werd.
Van digital marketeer naar Bakkit aan het Zwaanshals
De wereld een beetje beter maken is Mercedes haar motto. Dit streefde zij al na toen ze als digital marketeer bij KNGF-geleidehonden werkte vorig jaar rond deze tijd. Een baan die ze altijd al wilde. Desondanks bleef diep van binnen de ondernemer aan haar trekken.
Buiten de Digital Marketing had ze verder geen ervaring voor een volgende stap, dus was het tijd voor een drastische aanpak. Ze gaf zich op voor het tv-programma Heel Holland Bakt. “De kans dat ik ver kom is heel klein, maar dan heb ik in ieder geval niet meer dat ‘wat als’ gevoel”, dacht Mercedes. Uiteindelijk won ze het programma.
Ondernemen met haar zus Melissa
Haar familie was in het begin sceptisch, maar zag de ondernemersdroom in haar groeien. Haar trotse zus Melissa kwam naar haar toe en zei: “Laten we dit gaan doen!”. Wat ‘dit’ was kreeg pas vorm toen het pand op het Zwaanshals in het Oude Noorden vrij kwam.
BAKKIT opende haar deuren op 1 juli 2023 en is sindsdien een razend succes. De socials blijft Mercedes als voormalig digital marketeer zelf doen. Mede door haar mooie internetvriendelijke producten zoals haar Rotterdamse rol, BAKKIT wafels en heerlijke seizoensgebakjes is BAKKIT een heuse TikTok-sensatie geworden.
Bakken voor heel Holland én voor de Koning
Begin februari werd duidelijk dat Mercedes Heel Holland Bakt had gewonnen. Op Koningsdag in Rotterdam mocht de Rotterdamse thuisbakker de taart voor onze eigen Koning Willem Alexander bakken. Eind maart kregen ze het pand op het Zwaanshals te zien en een paar dagen later had Mercedes haar baan opgezegd.
Sindsdien hebben haar zus Melissa en zij niet meer stilgestaan.
We hebben elkaar vaak moeten knijpen om te beseffen dat het allemaal echt gebeurt. Waar je als ondernemer normaal eerst een plan maakt en dan de volgende stappen gaat zetten, komt het bij ons allemaal op ons pad. Mercedes Roggen
“Tijdens het verbouwen hebben we bedacht wat het eigenlijk moest gaan worden en wat we dan daadwerkelijk wilden gaan verkopen. Melissa heeft helemaal niets met bakken, zij regelt alles op de achtergrond. Zelf was ik wel thuisbakker, maar professioneel produceren is heel iets anders. Gelukkig kon ik vaak terecht bij mijn geweldige netwerk, met veel vakmensen en ondernemers, dat helpt!”
Lekker de handen uit je mouwen én je aan de oven branden

Beide zussen zijn geboren en getogen in Hoek van Holland. Na een uitstapje naar Amsterdam, is Mercedes tijdens de opnames van het tv-programma, weer verhuisd naar Rotterdam, op 3 minuten fietsen van de zaak. “Rotterdam is voor mij lekker de handen uit de mouwen, van nuchterheid en hard werken.”
“Dat is ook precies wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. Na een lange dag gewerkt te hebben brand je je nog even aan de oven en dan proberen we toch nog een manier te vinden om er om te lachen met elkaar.”
BAKKIT is voor iedereen
BAKKIT is voor iedereen en Rotterdam is wat mij betreft ook voor iedereen. Mercedes Roggen
Ze omschrijft het Oude Noorden als de ader van Hillegersberg naar de stad. Naast de Rotterdammers komen ook veel mensen van buiten de stad iets lekkers proeven.
“Als het mensen zijn die langskomen omdat ze me kennen van Heel Holland Bakt, word ik heel verlegen,” bloost Mercedes. “Het Zwaanshals is echt een buurtje, iedereen kent elkaar en het voelt echt als thuis. We zijn onderdeel van de buurt. Het voelt net of de mensen uit de straat mijn eigen buren zijn.”
Het liefst spontaan uiteten
“Oh, je moet aan mij echt niet vragen hoe de Rotterdamse foodcultuur is, ik kom bijna nergens meer. Slapen was al moeilijk,” geeft ze schuldbewust toe. De sneltreinvaart van het jaar 2023 zorgde ervoor dat ze de openingstijden van de supermarkt al niet eens redde.
Als ze dan uit eten gaat, doet ze dat het liefst spontaan, bij een zaak waar op dat moment nog plek is. “Ik kom graag bij de River Bar en bij Mevrouw Meijer.” Bij collegabakkers komt ze eigenlijk nooit: “Ik ben 7 dagen per week met mijn eigen kindje bezig, ik heb helemaal geen tijd om bij de ‘concurrentie’ te kijken.”
“We focussen dan ook gewoon heel erg op onszelf. Waar worden wij gelukkig en enthousiast van? En dat komt er op de kaart. Mijn lijst met dingen om naartoe te gaan, zowel bakkers als restaurants, is heel lang”.
Inspiratie vanuit vakmensen en van social media

Ik doe mijn hele leven alles net even anders. Maakt iedereen een kerstboom gebakje, dan maak ik een kerstengel. Zo gaat het ook bij BAKKIT, lekker ons eigen ding Mercedes Roggen
Inspiratie komt van social media en van alle geweldige vakmensen om haar heen. De inspiratie van de Rotterdamse rol is afkomstig van de New York rol (de Supreme waarvoor altijd rijen staan, red.). Het ronde croissantje trok haar aandacht en ze kreeg er energie van om dit zelf te gaan maken.
Rotterdamse rol

“We vonden het er leuk uitzien en dan moet je een naam verzinnen. De Rotterdamse rol dan maar,” vertelt ze terwijl ze uitkijkt over het deeg dat bewerkt wordt in de zaak. Ook de BAKKITwafel (een croissant die in een wafelijzer wordt bereid, red.) is razend populair met zo'n 600.000 plus views en laten we de amandelcroissant niet vergeten.
“Ik ben een heel dankbaar mens, voor alles wat er is gebeurd en voor iedereen die langskomt voor iets lekkers.”
Lekkers voor de feestdagen en proefdraaien op de Oogstmarkt
Voor de feestdagen had BAKKIT heerlijke kerstboxen en sinds kort is ook de webshop live gegaan, dus kan er ook online besteld worden. Voor oud en nieuw komt er een “typisch BAKKIT product” zoals ze het zelf noemt. “In december hebben we ook proefgedraaid op de Oogstmarkt op het Noordplein. Dit vind ik onwijs leuk, dus gaan we kijken of dit iets blijvends gaat zijn”.
Pas aan het begin
“Voor de toekomst blijf ik vooral de afspraken met mezelf nakomen. Komt er een kans, voelt het goed, dan ga ik er honderd procent voor: met passie en liefde voor het vakgebied en ondernemen. Ik hoop dat Bakkit iets heel moois wordt”, terwijl Mercedes dit zegt, begint ze helemaal te stralen.
“Dit is ook nog niet wat het uiteindelijk gaat worden, dit is pas het begin", verkondigt ze vol energie.