The Kitchen Dojo aan de Veilingweg in Crooswijk heeft er een nieuwe 'judoka' bij. Per 13 oktober betreedt Irving Eleonora de dark kitchen met zijn La Bandera. De Kitchen Dojo is opgericht door Junior Lugte, zelf ook mede-eigenaar van Bite Club Rotterdam. Het doel van de gedeelde keuken is het toegankelijk maken van een productie- of horecakeuken voor ondernemers in de voedselindustrie. Nieuwe ondernemers, zoals Mr. Wings en inmiddels uitgevlogen Chef Quincy zijn er welkom, maar ook ondernemers die op zoek zijn naar uitbreidingsmogelijkheid zoals Irving.
The Kitchen Dojo

In ruim een jaar is The Kitchen Dojo uitgegroeid tot een succesvolle broedplaats voor startups en scale-ups. Wekelijks kan eigenaar Junior rekenen op een keuken vol enthousiaste ondernemers, die allemaal een eigen werkstation toegekend hebben gekregen. Ondernemers dragen samen de lasten en delen naast keukenapparatuur de kosten voor gas, licht en elektriciteit. Dit biedt hen mogelijkheid om het ondernemen uit te proberen en nieuwe producten te testen, zonder dat zij gelijk een grote investering hoeven te doen. Daarnaast biedt The Dojo ruimte om met elkaar te sparren en van elkaar te leren. Junior: "We bouwen gezamenlijk aan de deel-cultuur zodat we met elkaar groeien en plezier hebben." Bijna maandelijks start er wel een nieuwe huurder in de deelkeuken en binnen een maand kan een nieuwe huurder dan ook aan de slag aan de Veilingweg. Irving van La Bandera zocht een plek ter uitbreiding zodat hij de grotere vraag aan kan en wil met een productiekeuken testen of hij klaar is voor verdere uitbreiding met La Bandera.
Ondernemer pur sang

De wens om te ondernemen heeft er bij Irving altijd ingezeten: "Een zaak openen was voor mij altijd een droom. Niet per se een horecazaak, maar ondernemer worden. Ik werk graag met mensen en heb de koksopleiding gedaan, dus het was voor logisch dat mijn eerste zaak een horecazaak zou zijn." La Bandera zit al 9 jaar in een mooi pand aan de Nieuwe Binnenweg, al heeft Irving er wel wat tijd en liefde in moeten stoppen: "Dit was het lelijkste pand wat ik kon vinden wat mij toch aantrok, maar ik had bij dit pand gelijk een goed gevoel. Dat heb je ook nodig aan het begin." Na de nodige verbouwingen heeft hij een zaak gecreëerd met een fijn vakantiegevoel en serveert hij er comfort food uit de Dominicaanse keuken. "Wij waren een van de eerste zaken in Rotterdam die de Dominicaanse keuken vertegenwoordigde. Ik wil doorgroeien om deze keuken nog bekender te maken." Op de menukaart staan verschillende grillgerechten, gevulde arepita's (een soort maisbroodje) en vlees- en visschotels. "Het gestoofde geitenvlees loopt erg goed. Niet iedereen kent geitenvlees, maar ik merk wel dat de mensen die bij La Bandera komen eten ervoor openstaan. Het geitenvlees wat wij maken is gewoon heel zacht vlees en valt bij iedereen goed in de smaak. En ik ben ook kritisch hoe het zou moeten smaken, het moet niet te extreem zijn. Onze keuken is geen hele spicy keuken, het is meer een combinatie van verschillende smaken."
La Bandera X The Kitchen Dojo

"We willen met La Bandera groeien en toen kwam ik via een kennis bij Junior terecht. De mogelijkheid om hier alvast te kijken hoe de processen zouden moeten werken, maakt het voor mij interessant. Zet ik één iemand in de zaak neer en één iemand bij The Kitchen Dojo, of laat ik iemand alles in de productiekeuken maken en wordt het vanaf daar naar het restaurant gebracht? Hier kan ik het uittesten. Ook breid ik op deze manier het bezorggebied van La Bandera uit." Zijn keuken in The Kitchen Dojo geeft Irving de mogelijkheid om meer productie te draaien, ook voor caterings, en om de kaart uit te breiden. Ook is het voor hem een aanloop naar het openen van meerdere zaken. Volgend jaar zou hij graag een eigen productiekeuken willen hebben en zelfs een tweede zaak. "De blueprint voor een volgende zaak ligt er al. Zodra we besluiten daarmee aan de slag te gaan, moeten de puntjes nog op de 'i' gezet worden en kunnen we binnen een maand open. Een productiekeuken is bij uitbreiding belangrijk voor mij om een consistente kwaliteit te waarborgen en om de kosten zo laag mogelijk te houden. Bij The Kitchen Dojo gaan we testen hoe het werkt. De voorwaarden bij The Kitchen Dojo zijn flexibel en je hebt er gelijkwaardige partners waarmee je kunt schakelen en waarvan je kunt leren."