A La Plancha aan wal is een thuishaven voor iedereen

Rotterdams pop-up restaurant heeft in april voet aan wal gezet met A La Plancha aan wal. De kaart is breder en ook met slecht weer is de locatie geopend.

31 Jul 2022 Tahira Kik

blogger Tahira werkt in de mediawereld. Door haar passie voor verhalen en liefde voor eten, ontdekt ze graag nieuwe eettentjes waarover ze met net zoveel plezier schrijft.

  • 31 Jul 2022

A La Plancha aan wal is een thuishaven voor iedereen

EDIT: A La Plancha aan wal is in maart 2023 hernoemd naar SAAM aan de Maas. 

Ooit begon het als een pop-up restaurant dat op warme zomeravonden haar deuren opende, maar afgelopen april heeft A La Plancha voet aan wal gezet met een vast restaurant dat het hele jaar geopend is. Daarmee heeft ook initiatiefnemer Hans Mosselman na tien jaar het stokje overgegeven aan Tim Zwart. De missie van Tim is om van A La Plancha aan wal een thuishaven te maken, waar iedereen zich als een vis in het water kan voelen: "Het maakt niet uit of je alleen even een biertje komt drinken of uitgebreid wilt dineren. We willen toegankelijk zijn voor de hele buurt en eigenlijk voor heel Rotterdam."

Vaste stek 


Het idee voor een vast restaurant, bestond al langer vertelt Tim. "Zeker omdat je toch weinig horeca op het Noordereiland hebt." Terwijl het eiland een bijzondere plek is: het voelt alsof je even uit de stad bent terwijl je uitkijkt op de adembenemende skyline van Rotterdam en binnen een mum van tijd weer in de binnenstad staat. "Op deze locatie, met dit uitzicht, het is zonde om daar geen gebruik van te maken." Maar toen kwam corona om de hoek kijken en moesten ze het doen zonder steun van de overheid, omdat dit als een nieuwe onderneming werd gezien. "Met zoveel tegenslagen is het eigenlijk een wonder dat we hier nog zitten." Gelukkig konden de deuren van A La Plancha aan wal afgelopen april eindelijk open en dat is mede mogelijk gemaakt door de buurtbewoners. 

Amigos en fans 


De maatschappelijke betrokkenheid van A La Plancha aan wal is groot. "Het leek ons een mooi idee om met het vaste restaurant iets terug te kunnen geven aan de buurtbewoners." A La Plancha aan wal is daarom niet alleen vóór, maar ook een beetje ván de buurtbewoners en vaste gasten: het is namelijk mogelijk om aandeelhouder te worden. Op deze manier steun je niet alleen je favoriete restaurant, maar hoor je ook tijdens speciale bijeenkomsten over de nieuwe plannen en kun je meedenken over de toekomst van A La Plancha. De eerste bijeenkomst was letterlijk een feestje, inclusief haringkar en oesterbar. Ondertussen zijn er al meer dan 100 buurtbewoners en meer dan 150 fans aandeelhouder en dat aantal blijft groeien. Ook werken verschillende ondernemers op het eiland regelmatig samen en steunen zij elkaar. Tim: "Het brood halen we al jaren bij Fadi's, personeel wisselen we uit met Koozie en bij onze brouwerij van Gulpener hebben we een gemberbier laten ontwikkelen met alcohol erin." Vanaf 05 augustus kun je van dit bijzondere biertje '1000' genieten. De naam verwijst naar de kilometerraai bij het Noordereiland, die de afstand vanaf het begin van de vaarweg weergeeft, en is tevens verzonnen door een van de buren van A La Plancha. 

Breder publiek, bredere menukaart 


Doordat A La Plancha aan wal een buurtfunctie gaat vervullen, zal het menu ook breder zijn. "We willen toegankelijk zijn voor de buurt, dus wil je hier niet heel erg je eigen stempel drukken zoals we dat beneden wel doen door alleen maar vis te serveren. Om iedereen wat breder te kunnen dienen, moet je een breder palet aan gerechten aanbieden", aldus Tim. Zo komen er verschillende broodjes op de menukaart te staan voor de lunch, warme en koude tapas voor de late middag en vroege avond en staan er wisselende vis, vlees en vegetarische gerechten van de plancha op het dinermenu. Ook hebben cocktails hun entree op de menukaart gemaakt. "Zo hebben we op ieder moment van de dag voor ieder wat wils." 

Op dit moment is A La Plancha aan wal van woensdag tot en met zondag open "van 12.00 uur tot gezellig", vertelt Tim lachend. In de toekomst hoopt hij 7 dagen per week open te kunnen gaan om zo elke dag voor iedereen klaar te kunnen staan met een lekker drankje en hapje.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.