AAAFresh123 en Mangiare openen restaurant: GaleriAAA by Mangiare

Kunstenaarscollectief AAAFresh123 opent samen met Mangiare het restaurant GaleriAAA by Mangiare. Wij spraken met hen over de plannen.

15 Dec 2018 Seán van Zon

blogger Seán voelt zich al vanaf jongs af aan aangetrokken tot Rotterdam. De drang om de stad culinair te ontdekken is nooit ver weg.

AAAFresh123 en Mangiare openen restaurant: GaleriAAA by Mangiare

Mangiare, bekend van de zaken op de Van Oldenbarneveltstraat en Pannekoekstraat, opent samen met kunstenaarscollectief AAAFresh123 een restaurant in hun galerie aan de Zaagmolenkade. Het eetgedeelte zal tussen de doeken van AAAFresh123 opengaan rond eind maart/begin april. Wij spraken met Roderik Faasen en Maikel Kleinjan van AAAFresh123 en Aggy Kan van Mangiare over hun plannen.

“Dwars tegen gebaande paden zullen wij beraden”, zegt Roderik. Het is tekenend voor de ideeën van zowel het kunstenaarscollectief als van het restaurant. “Het moet niet een of andere ordinaire vreetschuur worden, maar juist iets unieks dat we neer kunnen zetten wat ons leven daadwerkelijk zal verrijken. Laten we dat wat ze vroeger hadden gaan neerzetten, dat mensen zowel kunnen genieten van de plek waar ze eten, als van het eten zelf”, vertelt hij.

Goede match

De naam GaleriAAA by Mangiare is een mix tussen de naam van AAAFresh123 en de Italiaanse keuken van Mangiare, het Italiaanse woord voor galerie is namelijk galeria. Hoewel het plan voor een restaurant nu concreet is, was dat niet altijd zo. “We wisten niet eens dat het een restaurant zou worden. Het was meer het idee om een andere activiteit hier te laten plaatsvinden”, aldus Maikel. “Er zijn in een jaar best veel ondernemers langs geweest. Tot Aggy en Marlous (van Mangiare, red.) kwamen en dat was toevallig van een restaurant. Alle ondernemers komen hier stuiterend binnen met ‘wij gaan hier dit, dat, zus doen’. Zij kwamen binnen en zeiden: ‘wij willen helemaal geen derde restaurant, maar dit gaan we wel doen, dit gaan we niet laten schieten.’ Dat vond ik wel mooi. Ze zien dat het iets moois wordt.” Het is duidelijk dat beide kampen staan te trappelen om te beginnen. “Er zit zo’n goeie dynamiek in het pand en de kunst. Vanaf de eerste seconde had ik een goed gevoel, ik ben wel heel erg van m’n gevoel. Als jullie hadden gezegd: ‘zet een derde Mangiare weg’, dan had ik het nooit gedaan, dat vind ik teveel van hetzelfde. Dit is natuurlijk zo vernieuwend en je kunt hier zoveel gave dingen doen”, vertelt Aggy.

Sfeer van weleer


“Het is industrieel, met die grote dakramen die we hebben, maar tegelijkertijd willen we grote kandelaren, grote glazen. Het moet een classy, beetje Gatsby, sfeertje worden”, vertelt Roderik. “Wij zeggen heel vaak al woonkamer van de stad, ik denk dat het vaker gezegd gaat worden. Hoe het eruit komt te zien? Een verlengstuk van ons. Langzaamaan krijgt het een betere inrichting. Het is niet in een klap klets, dat is het en dat gaan we doen”, vervolgt Maikel. Toch zijn er veel ideeën voor hoe het eruit zou moeten zien. “Het moet ook een beetje groeien. Het moet een enorme beleving worden. Ik zie dat ook wel een beetje voor me, dat het zo’n plek is waar je zondagmiddag naartoe gaat om een wijntje te drinken terwijl je goeie jazzmuziek hoort. Heel relaxed”, zegt Aggy. “Of dat er een hele grote tafel komt te staan, met hele grote kandelaren erop. Een heel feestmaal op tafel. Dat er varkentjes aan grote zwaarden ronddraaien, dingen die je alleen in films ziet”, vult Roderik aan. 

Een vleugje van Mangiare

Aggy: “Onze basis is natuurlijk de Italiaanse keuken, maar in de Mangiare restaurants zijn we heel flexibel. De gerechten veranderen heel veel, dat willen we hier eigenlijk nog veel meer gaan doen. Het gebruik van hele verse producten gaan we hier ook doen. De Italiaanse keuken zal de leidraad blijven, waarbij wel allerlei uitstapjes naar links en rechts mogelijk zijn. Dat maakt het juist leuk, die flexibiliteit.” Toch kun je ook de gerechten van Mangiare verwachten. “Specifieke gerechten weten we nog niet, maar we staan bekend om onze antipasti, lasagne en spaghetti. Overdag gaan we bijvoorbeeld broodjes, salades en soep serveren”, vervolgt Aggy. Ook het persoonlijke van Mangiare zal doorgezet worden. “De benadering, het persoonlijke, willen we hier zeker doorzetten. We vertellen aan tafel het menu waardoor je heel erg persoonlijk contact hebt met je gasten”, vertelt Aggy daarover. Dat persoonlijke contact kun je in ieder geval verwachten van het huidige personeel van Mangaire, dat gaat rouleren tussen de drie locaties. Dat persoonlijke is ook belangrijk voor de kunstenaars. “Persoonlijk personeel, dat mist er tegenwoordig bij restaurants. Het moet allemaal snel, je hebt nooit het gevoel dat je echt welkom bent, dat je rustig kunt zitten”, ondersteunt Roderik Aggy. “Die persoonlijke touch met mensen zal blijven, ook straks met het restaurant erbij. Meer exposure, maar met het persoonlijke”, vult Maikel hem aan.

Relaxte sfeer

De sfeer en het interieur zijn altijd erg belangrijk bij een restaurant. Bij GaleriAAA moet die twee dingen een soort verlengstuk worden van de kunstenaars. “Wij hebben nooit zoveel vastigheid gehad. Wij hebben een bepaalde structuur, maar het is een soort georganiseerde chaos. Urban chaos, tussen de gebouwen in weten we waar we moeten verschijnen. Hoe laat is vaag”, legt Roderik uit. “Bij horeca of galeries is het bijna nooit meer een belevenis. In 1920 gingen mensen zitten en hadden ze een theater voor hun neus tijdens het eten. Nu is alles heel egaal gemaakt. Je hebt een galerie, dan kun je daar kijken, je kunt het kopen of niet. In een restaurant ga je alleen eten. Dit wordt juist een beetje lopen waar je wil. Bestel een drankje, wat te eten en ga rondlopen, het wordt gezegd wanneer je eten klaar is. Ook een beetje meer toeval. Er wordt niet gezegd ‘morgen is er een jazzband’, die is er gewoon, die komen toevallig repeteren hier. Als je mazzel hebt zijn ze er, er gebeurt altijd wat hier”, concludeert Maikel. De komende periode wordt er hard gewerkt om een deel van de galerie om te toveren naar een restaurant. GaleriAAA by Mangiare zal, ervan uitgaand dat de vergunning rond is, eind maart/begin april openen. Volgens de planning zijn ze woensdag tot en met zondag van 10:00 uur tot 23:00 uur geopend. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zo veel verhalen te vertellen over Bar Berta

Remco en Magdalena van de Lagemaat zijn Bar Berta begonnen in het Scheepvaartkwartier.

Voor verse smoothiebowls en sandwiches naar ontbijt- en lunchbar Sappi Noord

Als je het kleurrijke Sappi kent, heb je waarschijnlijk kennis gemaakt met de sapbar in het centrum van Rotterdam. Sappi heeft echter ook een ontbijt- en lunchbar geopend in Rotterdam Noord.

Kiiro Japanese Curry House; Tokyo a Go-Go in Rotterdam.

Bij Kiiro Japanese Curry House kun je de echte Japanse curry eten. In Japan al jaren een immens populair gerecht en nu is het de beurt aan Rotterdam om het te ontdekken.