Alfredo’s Taqueria is geopend en Het Industriegebouw is een kleurrijke Mexicaan rijker. Daarmee krijgt Rotterdam er een opvallende nieuwe zaak bij, die vele nieuwsgierigen naar de Goudsesingel zal trekken. Uiteraard eet je er taco’s en drink je er margarita’s, maar Alfredo’s is geen standaard Mexicaan. Niet zoals je ze in Nederland tegenkomt en ook niet zoals je ze in Mexico ziet.
Het Industriegebouw

Het Industriegebouw aan de Goudsesingel ondergaat een enorme opwaardering. Naast hippe bedrijfjes en de verhuizing van het oer-Rotterdamse Groos, hebben steeds meer restaurants in dit naoorlogse complex hun deuren geopend of doen dit binnenkort. We schreven al eerder over de pizzeria Old Scuola en vertellen binnenkort meer over de breakfast diner ByJarmusch. Er zijn ook geluiden te horen dat er binnenkort een fine dining restaurant haar deuren opent. En vanaf nu kun je er dus ook Mexicaans eten bij Alfredo’s Taqueria.
Dennis en Ton

Achter Alfredo’s Taqueria zit Dennis Ebeli, de oprichter van Alfredo Gonzalez, het Rotterdamse sokkenmerk met Mexicaanse wortels. Ook stond Ebeli aan de wieg van Picknick en organiseert hij al bijna een decennium het Oranjebitter Festival. Naast Dennis staat Ton van Zanten, een Rotterdamse horeca-veteraan (bekend van Dudok) die twee jaar geleden in de Markthal het Mart Café opende.
De heren vonden elkaar in de liefde voor deze Mexicaanse droom. Beiden zijn liefhebbers van kleine details, van mooie originele decorstukken en van het afstruinen van markten (al dan niet digitaal) naar net die perfecte stoel of die ene neon-lichtbak.
Geen kitsch of toch?

Dennis is half-Mexicaans en ging in Mexico op zoek naar inspiratie voor Alfredo’s Taqueria. Het uitgangspunt was daarbij dat hij een taqueria (Mexicaans voor taco-bar) wilde maken, die de hedendaagse jeugd van Mexico City zou aanspreken. Dus geen zaak vol met kitsch, zoals de doodshoofden van dia de las muertas, en ook niet overal Mariabeelden. Toch kon Dennis het niet laten om een klein beetje kitsch toe te laten in de zaak, maar wij verklappen niet waar.
Bar Azul

De zaak ademt in alles Mexico, al voelt het soms meer als een strandtent dan een bar die midden in de Mexicaanse hoofdstad zou horen. Opvallend zijn de kleuren: de twee trappen zijn knalroze en het pronkstuk van de zaak, de bar, is blauw of azul zoals de Mexicanen zeggen. Volgens Dennis is die bar de Ferrari van Alfredo’s. Aan het eikenhouten pronkstuk is weken gewerkt – geverfd vooral – om deze bijna koningsblauwe kleur te krijgen. Vervolgens is de muur erachter in eenzelfde blauw geverfd. Het gat achter de bar kijkt precies door naar een van de twee roze trappen en zal voor veel Instagramposts gaan zorgen. Iets waar Alfredo’s sowieso geen tekort van zal krijgen.
Als je toch aan de bar zit, kies dan voor de originele Mexicaanse biertjes zoals Dos Equis of (onze favoriet) Pacifico. Er is een zeer ruime selectie aan tequila’s en mezcals (vraag bartenders eens om het verschil) en Mexicaanse klassiekers als de margarita en de michelada ontbreken niet.
Mexicaanse taco’s

Bij Alfredo’s Taqueria draait het vooral om taco’s. Er staan ook Mexicaanse sandwiches (torta’s) op de kaart, net zoals salades, natuurlijk tortillachips met guacamole en zelfs een Mexicaanse kapsalon. Maar het gaat om de taco’s. Die zijn echt Mexicaans (de kleine witte variant) en je eet ze met je handen. Wij vonden de taco met heek in bierbeslag de lekkerste, maar je kunt natuurlijk ook voor een klassieke al pastor kiezen. Om inspiratie ging Dennis al fietsend op zoek naar de beste torta’s en taco’s van Mexico-Stad. Om deze kwaliteit in Nederland te kunnen verwezenlijken is Gijs Peterse als chef aangetrokken. Gijs stond jaren in de keuken bij Matroos en het Meisje en is ook bekend van zijn festivalkeuken bij onder meer Duizel in het Park.
Buiten, boven, onder en open

Achter Het Industriegebouw (of beter nog: er dwars doorheen) ligt een expeditiestraat. Deze is met behulp van de gemeente Rotterdam flink opgeluisterd. Zo kun je achter Alfredo’s nu tussen het groen buiten zitten of in een hangmat liggen. Boven heeft de taqueria nog een huiskamer van 50 vierkante meter en de wc’s beneden zijn al even roze als de rest van de zaak. Naast de blauwe bar is er de lange open keuken, waar je Peterse en zijn collega’s (en als je geluk hebt Dennis zelf) kunt gadeslaan.

Rotterdam heeft er met de komst van Alfredo’s Taqueria een opvallende Mexicaan bij gekregen. De gecombineerde creativiteit van Van Zanten en Ebeli en de ervaring van beide heren met promotie en een zaak runnen, beloven veel goeds. Het eten is goed betaalbaar (reken wel op 3-4 taco’s per persoon en dan het liefst nog een of twee gerechtjes erbij) en sluit goed aan bij de huidige streetfoodtrend. Wat de meeste nieuwsgierigen naar de Goudsesingel zal trekken naast de Mexicaanse klassiekers, is vooral de inrichting. Je raakt hier niet uitgekeken. Dit wordt een van de social media hotspots van Rotterdam en ver daarbuiten.