Aan de Schiemond, met geweldig uitzicht op de Maas, waar eerder Eaux Posse zat, komt nu Bar Schiemond. Het moet de stambar van de buurt worden, zonder te veel poespas en met goede gerechten op de kaart. De Buik sprak met de twee initiatiefnemers over de plannen.
Een nieuwe weg ingeslagen
Ze zijn nu nog druk bezig met verbouwen, zegt Kenny Polderman terwijl hij een koeling het pand in sjouwt waar vroeger Eaux Posse zat. Begin april hoopt hij samen met Keith van den Tol de deuren van Bar Schiemond te openen.
Kenny en Keith zijn geen onbekenden in de Rotterdamse horeca. Kenny werkte een tijd bij icoon Matroos en het Meisje in de keuken en Keith staat al zo’n zeven jaar bij Bar3 achter de bar. “Maar na zeven jaar nachten draaien wilde ik wat meer rust. Ik was aan het zoeken naar iets anders en toen kwam dit op mijn pad”, zegt Keith. Het idee was dan ook niet per se om een eigen zaak te beginnen, “maar het liet ons niet meer los”, glundert hij.
Ode aan de wijk en het verleden

Eaux Posse, dat hiervoor in het pand zat, was ook geen onbekende plek voor veel Rotterdammers, mede dankzij het mooie uitzicht over de Maas vanaf het terras, en de Franse en Noord-Spaanse shared-dining gerechten die hier over de toonbank vlogen. Aan gasten was geen gebrek, maar eind 2023 liet eigenaar Paul Posse weten toe te zijn aan iets nieuws.
En daar sprongen Keith en Kenny dus maar al te graag op in. “Het is echt een toffe plek en ik geloof er heilig in dat de Schiehaven steeds gezelliger gaat worden”, zegt Keith enthousiast. “Er zijn leuke koffietentjes en er wonen en werken heel veel creatievelingen. Dat vinden we inspirerend.” Het enige wat volgens hem nog mist is een stamkroeg. “Dat gaan wij neerzetten. Een unieke plek aan de Maas, waar de hele dag zon is.”
Café zonder poespas en met goede gerechten

De naam is een ode aan het verleden. Nog voor Eaux Posse in het pand zat, zat hier ‘Café Schiemond’, vertelt Keith enthousiast. “Waar nu het terras zit ging vroeger een pontje naar de haven toe, waar havenwerkers mee naar hun werk gingen. ’s Ochtends om half zeven stond het hier al blauw van de rook en hadden die lui een borrel in hun handen. Die sfeer willen we neerzetten. Het wordt de stambar van de buurt.”
Maar dan wel in een modern jasje, verzekert Kenny, die zich over de keuken gaat ontfermen. Het wordt een beetje een bar bistro: “We hebben goede, maar laagdrempelige gerechten”, zegt hij. “Als ik zelf ergens kom met een menukaart van meer dan drie pagina’s gaat het me duizelen.”
Hij kan een beetje schetsen waar hij aan denkt: “Ik heb een achtergrond in fermenteren, dus daar komt een hoop inspiratie vandaan, maar dan in een laagdrempelig jasje”, zegt Kenny. “Ik wil laten zien dat je in een café ook goede gerechten kunt eten.”
No nonsense drankje doen
Meer kan hij over het eten nog niet loslaten, lacht hij. “We hebben nog niet eens proefgekookt!” Wel weet het duo al dat ook voor de drankkaart de poespas achterwege wordt gelaten. “We hebben goede Belgische bieren op de tap, lekkere klassieke cocktails, zoals een negroni en een aperol, en een selectie natuurwijnen. Niet te veel en niet te groots maar vooral lekker no nonsense”, zegt Keith stellig.
Voorlopig zijn de twee dus vooral aan het verbouwen, maar vrijdag 5 april verwachten ze hun deuren feestelijk te openen; met livemuziek.
We willen niet te veel en niet te groots, vooral lekker no nonsense. Keith van den Tol