Bij Ajisan Ramen wordt er op Japanse wijze gezonde ramen geserveerd

Op de Coolsingel is in juli het ramenrestaurant Ajisan Ramen geopend. Er worden hier gezonde ramen gegeten met bijvoorbeeld een saké erbij.

2 Nov 2020 Maria Weers

blogger Maria loopt drie maanden stage bij de Buik. Ze studeert journalistiek in Tilburg en verkent in zowel Tilburg als Rotterdam graag de horecazaken.

Bij Ajisan Ramen wordt er op Japanse wijze gezonde ramen geserveerd

Op de Coolsingel opende in juli het restaurant Ajisan Ramen. Zoals de naam al verklapt, wordt hier het traditionele Japanse gerecht ramen geserveerd. Wat het restaurant speciaal maakt, is dat er geen smaakversterkers in de ramen zitten en elk gerecht van natuurlijke producten gemaakt wordt. Ook hebben ze opties met halalvlees. Het doel is dan ook dat zoveel mogelijk Rotterdammers kunnen genieten van de ramen.

Een paar jaar geleden had Tony al de droom om in Rotterdam een horecazaak te beginnen. In eerste instantie dacht hij aan een Japans groene theehuis. Tony is opgegroeid in Rotterdam en zijn vrouw is Japanse, dus wilde hij graag een brug slaan tussen deze twee plaatsen. Toen er een pand op de Coolsingel vrijkwam was de keuze snel gemaakt.

In opleiding

Tony (die zijn roots in China heeft liggen) woonde met zijn vrouw in Japan, waar zij vandaan komt. Hij kent de Japanse smaken dan ook goed en miste een authentiek ramenrestaurant in Nederland. Behalve authenticiteit misten zijn vrouw en hij ook een ramenrestaurant waar ze met hun tweejarige kindje konden eten. Ze wilden zich geen zorgen maken dat hun kindje smaakversterkers of andere chemische toevoegingen binnen zou krijgen.

Om goed voorbereid zijn ramenzaak te openen, ging hij in de stad Shizuoka in opleiding bij het restaurant Ramen ABE’s. Het restaurant maakt alleen gebruik van honderd procent natuurlijke ingrediënten. Ramen ABE's staat hoog aangeschreven in Shuzuoka en heeft vier awards voor de beste ramen gewonnen. Het leek Tony dan ook de perfecte leerschool.

Mukacho ramen

De eigenaren van Ajisan Ramen vinden dat er geen chemische smaakstoffen toegevoegd hoeven te worden om een lekkere ramen klaar te maken. Ze gebruiken dan ook alleen natuurlijke ingrediënten en vermijden de smaakversterker MSG. Dat de soep op deze manier de authentieke Japanse smaak behoudt, wordt bevestigd door de Japanse gasten die voor de tweede lockdown elke ochtend in het restaurant aten en dronken.

De Japanse noedelgerechten worden dan ook gemaakt met ramen zonder chemische smaakversterkers, dit wordt ook wel Mukacho ramen genoemd. Vanaf elke leeftijd zouden de ramen gegeten kunnen worden zeggen de eigenaren. Zelfs kleine kinderen vallen onder de doelgroep.

Een inclusieve menukaart

Om het restaurant open te stellen voor iedereen, hebben de eigenaren en chefs gekozen voor voldoende halalopties. Jacky Cheung, de manager van het restaurant, zegt: “Ons doel is dat onze ramenzaak voor iedereen toegankelijk is, en dat met een standaard menu. In Nederland zijn er veel moslims en daarom leek het ons een goed idee om halalvlees in onze gerechten te verwerken. We zijn de menukaart aan het aanpassen waardoor er op de rechterkant van de kaart alleen halalgerechten staan. Zo hoeven mensen die halal eten niet te zoeken.”

Ook staan er vegetarische en veganistische opties op de menukaart. Zo serveert het restaurant naast de hokkaido miso veggie en spicy miso bijvoorbeeld ook vegetarische loempia’s. Omdat de horeca nu gesloten is, bezorgt Ajisan Ramen hun gerechten en kan er afgehaald worden.

De moderne stijl van Tokyo

Het interieur is geïnspireerd op de moderne stijl van Tokyo. In Japan zijn er veel open keukens, het leek de eigenaren dan ook een goed idee om bij Ajisan Ramen dit ook te creëren. Jacky: “Als je aan de bar zit, kun je een gezellig praatje met de kok maken terwijl je eten klaargemaakt wordt.”

In het restaurant staat een Japans huisje gemaakt van hout. Jacky: “Het staat mooi en het geeft een authentiek gevoel als je binnenkomt.” Achterin de zaak staat met LED-verlichting ‘sakébar’ geschreven. “De bar hebben we speciaal voor de drankjes. We willen dat de gasten, als we weer open kunnen, weten dat ze naast het eten van traditionele ramen bij ons ook saké kunnen drinken. De combinatie van die twee past goed bij elkaar. Zo eten ze in Japan na het stappen en drinken, van bijvoorbeeld saké, vaak ramen. Zoals in Nederland na het uitgaan veel shoarma gegeten wordt.”


Een uitgestelde opening

Eigenlijk wilden de eigenaren in april de zaak opengooien, maar door corona ging dat niet door. Toen de intelligente lockdown kwam, vertrokken Tony en zijn vrouw zo snel mogelijk naar Japan. De horeca mocht 1 juni weer open, maar de eigenaren van Ajisan Ramen hadden een probleem. Ze konden namelijk niet naar Nederland komen door de internationale vluchten die niet meer gingen. Hierdoor werd de opening wederom uitgesteld.

Toen ze 15 juli toch aankwamen in Nederland werden de soepen direct gemaakt. Sinds de (soft) opening gaat het gelukkig goed met het restaurant en zien ze een stijgende lijn als het om het aantal klanten gaat. De officiële opening zal op een later moment plaatsvinden wanneer dit weer mag. Tot de horeca de deuren weer mag openen, kun je hier je comfort food afhalen en laten bezorgen. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Nieuwe Mexicaanse eetplek Comedor opent in het Groot Handelsgebouw

Comedor komt voort uit de Mexicaanse cantina's. Dat gevoel moet gaan ademen door het eten en drinken, maar ook door de muziek en de kunst. Opent binnenkort