Begin juni opent eindelijk Black Smoke Rotterdam de deuren in de voormalige brandweerkazerne op het terrein van de Van Nellefabriek. Eigenaren Jord Althuizen en Kasper Stuart nemen ons mee op hard hat tour door de locatie die langzaamaan vorm begint te krijgen. Er wordt nog hard gewerkt om de ruimte om te toveren tot barbecuewalhalla, maar een ding is duidelijk: it is getting hot in here en jij maakt kans om als eerste van Nederland hier te gaan eten!
Black Smoke heeft in Rotterdam geheel zijn eigen identiteit, maar er zijn wel elementen uit Antwerpen terug te vinden zoals de spectaculaire ingang. Je verwacht dat een van voormalige brandweerrolluiken als ingang dient, maar Black Smoke zou Black Smoke niet zijn als de ingang zo makkelijk voor de hand zou liggen. Nee, als entree is een heuse zeecontainer geplaatst, waardoor je nog even geen idee hebt waar je terecht komt. Alleen de bekende rode neonverlichting in de vorm van het varken verraadt dat je goed zit.
Vrouwelijke bar

De ingang tussen de zeecontainer en Black Smoke is afgesloten met een donker strokengordijn wat het nog even geheimzinnig houdt of je in een mannenwalhalla terecht gaat komen. Je komt binnen via het bargedeelte en hier is die associatie in een klap weg. Door de kleurzetting van de 25 (!) meter lange mintgroene bar en de turqoise container is de bar bijna feminien te noemen. “We willen bij binnenkomst vrouwen op hun gemak laten voelen. Onze doelgroep is echt 50:50 man/vrouw en vrouwen vinden het soms spannend of het niet een hele erge mannenzaak is.”
Cocktails met Black Smoke DNA
Aan de grote bar worden krukken geplaatst, maar het bargedeelte heeft ook nog een loungehoek met open haard en een danspaal, want ja een beetje extra mag hier best. De bar is echt Kasper zijn ‘kindje’ en hier vertelt hij dan ook vol trots over. Stella Artois wordt geschonken met een knipoog naar België, maar dan wel voor gewoon de prijs die je hier normaal voor bijvoorbeeld Heineken zou betalen. Kasper: “Het assortiment dranken lijkt niet op wat er in Rotterdam wordt aangeboden en toch wel. We hebben een mooi assortiment cocktails met het DNA van Black Smoke met veel vuur en rook.” Zo wordt voor de signature Bloody Mary brisketvet gebruikt. “Vet maken we niet na, maar hebben we. Het komt uit de smoker en hier flavouren we de wodka mee. Voor het flavouren van de glazen roken we barrels van Jack Daniels en daarmee geven we smaak. Een totaal andere belevenis. Grover, we houden van vuurspel, ons eigen karakter toevoegen.”
Naast cocktails en bier wordt er ook veel aandacht geschonken aan wijnen. “Het verhaal van Smookey Goodness wordt meegetrokken in Black Smoke. We reizen veel en leggen dan altijd de link naar lokale wijnmakers, die zijn de strohalm naar de lokale foodculture. De keuken verwerkt drank in de menukaart en de bar verwerkt rook en vuur in de drinks”, legt Jord uit. Mocht je nog twijfelen of ze wijnen belangrijk vinden, verander je vast van gedachte wanneer je de grote wijnkast ziet.
Bbq van over heel de wereld
Achter de bar is midden in de ruimte een centrale open keuken gemetseld. In de buitenring komen werkbladen en koeling en twee inductiepitjes, maar voor de rest wordt alles houtgestookt. De ervaring die is opgedaan tijdens het reizen komt terug in het concept en speciaal hiervoor zijn verschillende grills geplaatst. Geïnspireerd op het boek over Uruguay wordt een indoor Asado geplaatst met stalenkruizen voor bijvoorbeeld biggetjes. Erachter komt een spit systeem met overdwars verschillende spitten. Er komt een Argentijnse parrilla grill, een tandoor uit de Indiase keuken en een freezone om ouderwets te verwarmen op vuur. Uit de houtgestookte oven komen dadelijk gerechten als vis in zoutkorst, want ja er is hier ook vis en zelfs vegetarische gerechten. Om te zorgen dat ze altijd toegang hebben tot houtskool is er een eigen kolenmaker. Hierin kan de warmte niet weg en zelfs oplopen tot 1.000 graden.

Sander Fiets krijgt de leiding in de keuken
Hotseats
“Benauwd? Het is fucking hot around the fireplace. In Antwerpen staat zelfs 'a round of beers for the chefs' op het menu om ze een beetje te laten afkoelen.”. Over hot gesproken, naast de chef’s table voor twintig personen met goed zicht op de keuken en wijnkast, de zitbanken en booths voor zes tot acht personen die graag in hun eigen bubble zitten, zijn er ook nog de hotseats. Letterlijk hot, want aan de keuken komt een toog met krukken te staan waaraan je plaats kunt nemen. “We leren de chefs niet ‘niet lullen maar poetsen’ maar lullen én poetsen.”
Benauwd? Het is fucking hot around the fireplace Jord Althuizen
Voor de inrichting zijn de heren trouwens op vintagetrip door heel Nederland geweest om spullen weg te halen. En de tegels komen zelfs uit een voormalige bakkerij in Frankrijk. Een allergaartje van spullen, maar met de supervisie van architect Kurt Hereygers van Not Before Ten op elkaar afgestemd.
Extravagante vleeskast
Niet geheel onbelangrijk, de vleeskast. Achter in het restaurant komt het vlees achter een glazen pui te hangen, maar er is ook een rails die tot de keuken doorloopt. “Zoals je het ook ziet in een slagerij wordt het vlees met een haak aan de rails gehangen. Werknemers mogen volgens de Arbowet toch maar 23kilo tillen”, vertelt Jord met een knipoog. Het kan dus zomaar zijn dat je dadelijk een varken door de zaak ziet gaan. Schaamte rond vleesconsumptie is hier niet, ze zijn trots op de mooie producten die ze gebruiken die van goede herkomst komen.

Je miste misschien de smoker al in de keuken, maar deze staat achterin de productiekeuken, ook achter een glazen pui zichtbaar voor iedereen. Hierdoor word je niet weggerookt. Het is belangrijk dat het vlees wel gebarbecued wordt, maar de gasten niet. Op het terras vind je nog een Santa Teresa bar uit Venezuela met een parrilla erin. Bang voor trek hoef je hier in ieder geval niet te zijn.
Winactie
Kun jij niet wachten tot 12 juni? Je maakt nu kans om hier als een van de eersten van Nederland te eten op vrijdag 7 juni. We geven voor drie keer 2 personen een gratis diner weg en voor 40 personen 50% korting op eten die avond (drank niet inbegrepen). Wil jij hierop kans maken, laat ons dan weten waarom jij hier als eerste bij moet zijn en met hoeveel personen je wil komen. De winnaars worden bekend gemaakt op 29 mei.