Het heeft nog een klein beetje verbeelding nodig, maar het voormalige pand van de bedrijfsbrandweer op het terrein van de Van Nellefabriek krijgt steeds meer vorm. Na in Antwerpen bij Black Smoke te zijn geweest, kunnen we niet wachten tot het restaurant hier opent. Eind mei is het eindelijk zo ver. Midden in de verbouwing hebben Jord Althuizen en Kasper Stuart tijd weten vrij te maken om ons alvast een rondleiding te geven. “Tada, dit is het dan. Bijna af he”, beginnen de heren met een knipoog.
In ere herstellen
De ruimte op het terrein van de Van Nellefabriek staat op de Unesco erfgoedlijst en wordt aan de buitenkant helemaal in ere hersteld. Zo worden de houten roldeuren gerestaureerd, zijn alle tegeltjes aan de buitenzijde afgebikt in Frankrijk opnieuw gemaakt en weer teruggeplaatst en is al het glas eruit geweest en opgeknapt.
En er gebeurt meer op het terrein. Naast Black Smoke komt een sportschool met daarin Happy Healthy Vegan Food. Een tegenpool van Black Smoke, maar volgens Jord kunnen de twee elkaar juist versterken: “In Antwerpen zijn wij gewend om met lokale ambachten te werken. Als zij iets voor ons kunnen betekenen waardoor wij onze vega(n) maaltijden op een leuker niveau krikken doen we dat zeker.”
Zitbooths en hotseats

Het is een flink grote locatie (1.200 m2), maar dat betekent niet dat het een vreetschuur wordt. Integendeel zelfs, de grote ruimte wordt helemaal gecompartimenteerd. Kasper: “We zouden hier 400 couverts kunnen plaatsen, maar dat willen we niet. We creëren 132 zitplaatsen aan de bar en 155 in het restaurant. Das best groot, maar niet waanzinnig.” De inrichting wordt net zo industrieel als in Antwerpen, maar er is een heel groot verschil: waar in Antwerpen geen ramen zitten zijn er hier heel veel. Er zullen elementen uit de inrichting hetzelfde zijn, zoals de zitbooths, maar “het wordt wel echt een eigen dingetje”. Ook komen er zogeheten ‘hotseats’ welke je van tevoren kunt boeken, maar wat ze daarmee bedoelen verklappen ze nog even niet.
Groot gebekt

“Onze ingang is altijd leuk he”, vertelt Kasper wijzend naar een reusachtige container die in een hoek van de ruimte is geplaatst. Het beroemde varken uit Antwerpen zal ook hier weer komen te hangen en de kleurzetting – richting turquoise – is dezelfde als die van de bar. “In Antwerpen is de bar vrouwelijk en het restaurant mannelijk. Hier wordt de bar nog vrouwelijker en het restaurant nog mannelijker”, vertelt Kasper trots. “We hebben een vloer uit een oude bakkerij in Frankrijk gebroken en centraal in het midden komt de grote vuurkeuken, alles draait er omheen. De bar komt in het voorste gedeelte, dus je komt dadelijk via de bar binnen. Hier is ook een klein beetje flauwekul natuurlijk, just wait and see. Het moet de Rotterdamse mentaliteit hebben, groot gebekt.”
Doelstelling van Black Smoke is premium booze en premium bbq. Hoogstaande cocktails, kwalitatieve barkaart, goede bieren. Jord Althuizen
Champ van Antwerp
En voor die bar zijn onze gebeden verhoord. De head bartender uit Antwerpen, Donald Simons – de ‘champ van Antwerp’, komt hier te staan. Dat wordt serieuze concurrentie voor de huidige cocktailbars. Of, zoals Kasper het verwoordt: “Daar heb je nooit dorst.” Jord: “Doelstelling van Black Smoke is premium booze en premium bbq. Hoogstaande cocktails, kwalitatieve barkaart, goede bieren. We gaan Stella Artois op de tap zetten, maar dan ‘gewoon’ voor €2,80. We kijken goed wat er in Rotterdam werkt en nemen ook echt dingen mee uit Antwerpen.” Waaronder de bartender dus. “Het gaat reflecteren hoe Rotterdam is vertaald vanuit Antwerpen, maar voor een stuk gewoon op de leest van Rotterdam”, vult Kasper aan.
Het team
“We hebben gewoon goede producten, no bullshit en dan echt onze stijl, maar we hebben vooral goede mensen”, begint Kasper over het team. Jord wordt gastheer, maar ze geven het team echt een podium wat je ook kunt terugzien in de boeken (waarop jij kans maakt onderaan het artikel). Jord en Kasper pretenderen dan ook niet dat zij degene zijn die het werk verrichten. De top drie van de keuken voor Rotterdam is al vastgesteld met chef Sander Fiets (bekend van The Harbour Club en CEO Baas van het Vlees) aan het roer, hier zijn ze erg content mee. “We hebben echt een topper aangetrokken.”
De meest spraakmakende buitenbar van Rotterdam
Achter is een groot terras, waarvan een deel overkapt is. Daar kunnen ze bouwen wat ze willen, en dat gaat ook zeker gebeuren. “Er zal buiten wel een fikkie gaan komen, wat en hoe houden we nog even spannend. We gaan buiten – met voorsprong – de meest spraakmakende buitenbar van Rotterdam wegzetten. Zoiets is er nog niet.” De ruimte eromheen biedt ook genoeg mogelijkheden voor een feestje, want daar zijn Jord en Kasper absoluut niet vies van. “Als we hier iets doen, bijvoorbeeld een waanzinnig vrijdagmiddagborrel met mooi weer, heb je geen overlast, geuruitstoot en als er honderden mensen moeten staan is het ook geen probleem. Dat is een grote zege.”
We gaan sowieso met een waanzinnig feest open, dat gaat lekker uit de hand lopen. Even onze stempel drukken heet dat dan Kasper Stuart
Stempel drukken
Met de opening zal dat gelijk bewezen worden. “We gaan sowieso met een waanzinnig feest open, dat gaat lekker uit de hand lopen. Even onze stempel drukken heet dat dan”, lacht Kasper. We moeten er gewoon een waanzinnig kot van maken. De juiste mensen zijn er, we bouwen echt een niet normaal gave keuken en we zijn zelf goed gek”, sluit Kasper af.
Kun jij niet wachten tot mei en wil jij alvast in de Black Smoke sferen komen? Vertel dan hieronder waarom jij het kookboek moet winnen. Meedoen kan tot en met 9 april.
DEZE WINACTIE IS GESLOTEN.