Twee jaar geleden openden horecaduizendpoot Kasper Stuart , die de afgelopen twintig jaar heel veel restaurants heeft opgestart (waaronder De Wok en ’t Tafeldier, restaurant Josephine’s en The Dirty Rabbit), en barbecueheld Jord Althuizen het bbq-restaurant Black Smoke in Antwerpen. Dat dit restaurant een groot succes is, wordt niet onder stoelen of tafels geschoven. Voor een plek moet je al gauw acht weken van tevoren reserveren en er zijn maar zes (!) dagen dit jaar dat zij niet vol hebben gezeten. Hoog tijd voor een tweede Black Smoke dus. Hiervoor hebben de heren als locatie Rotterdam gekozen, en niet de minste: de Van Nelle Fabriek.
Brouwerij De Koninck in Antwerpen

Toen Kasper twee jaar geleden werd gevraagd een concept te ontwikkelen voor de voormalige Brouwerij De Koninck in Antwerpen, hoefde hij niet lang na te denken. Kort ervoor waren Jord en hij tot de conclusie gekomen om een bbq-restaurant naar het hart van de stad te brengen, eentje waarmee zij de leading position wilde innemen als het gaat om bbq-restaurants. Een grondige verbouwing resulteerde in een bar, restaurant én rooftopterras. Dat er geen ramen in het pand aanwezig zijn, heb je niet in de gaten tot het je wordt verteld. Nog iets wat ons opvalt: er heerst geen rooklucht. “Het eten wordt gerookt, maar de bezoeker niet.”
Van Antwerpen naar Rotterdam

Waar ze in Antwerpen nog gebonden waren aan bepaalde restricties voor de keuken (met name vanwege de brandveiligheid), hebben ze in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam veel meer vrijheid. Jord: “De keuken wordt veel bombastischer. We gaan wederom een leading position innemen als het gaat om bbq-restaurants. Gerechten van over de hele wereld en diverse vuurkeukens. Het wordt een iconisch restaurant. Ik ben zo bescheiden als een Amerikaanse Texaan.” Iconisch wordt het zeker. Met 1.200 m2 bieden zij plek aan 150 man om te eten en kunnen er nog eens 132 man plaatsnemen aan het bargedeelte. Ook het terras is niet bepaalde klein te noemen met 600 m2. Op het terras worden ook gerechten bereid, waarvoor afgelopen periode inspiratie is opgedaan in Brazilië en Argentinië. “We behoren hiermee tot de top tien grootste restaurants van Rotterdam, maar kleiner past ook niet bij ons ego”, vertelt Jord met een knipoog.

Het wordt het broertje van Black Smoke in Antwerpen, maar wel een eigen variant. “In België serveren wij vooral warme gerechten voor lunch, omdat hier vraag naar is. In Rotterdam richten wij ons ook op broodjes voor lunch. Het wordt geen kopie. Een Rotterdammer is een totaal ander mens. We maken Black Smoke hier op maat”, vertelt Kasper. “We gaan ook veel gebruik maken van Rotterdamse partijen. Hier (in Antwerpen, red.) werken we vooral met bieren van de Koninck, omdat wij in hun oude brouwerij zitten. In Rotterdam zullen we ons gaan richten op couleur lokaal: Rotterdamse brouwerijen, broodbakkers, het jeneverdistrict in Schiedam zit om de hoek”, gaat Jord verder. Net zoals in Antwerpen spelen cocktails een grote rol. Nadat bartender Donald Simons een paar cocktails voor ons bereid heeft kunnen wij alleen maar hopen dat hij meekomt naar Rotterdam.
Van Nelle Fabriek in Rotterdam

Op de vraag waarom zij voor deze, in onze ogen, gedurfde locatie hebben gekozen, antwoorden de mannen steevast: “We hebben in Antwerpen bewezen dat een locatie in het centrum niet nodig is. Zelfs hier komen mensen uit heel Nederland, die vaak dan blijven slapen in een AirBnB in de buurt. We zijn met recht een destination geworden. In Rotterdam is het maar negen minuten met de bus vanaf Centraal Station en we zijn in gesprek met de Watertaxi.” Vroeger was de Van Nelle Fabriek een van de steigerlocaties van de Watertaxi en de mannen hopen ervoor te zorgen dat deze halte weer terugkomt.

Niet alleen qua vierkante meters zijn de plannen groots in Rotterdam. “In Europa kennen ze iets gelijks zeker nog niet. Het is echt een beleving. We placeren niet op het bord, maar smijten op de werkbank. Geen tierelantijntjes. De pitmasters zetten bekende smaken naar ons eigen signatuur met vuurbereidingen, dat is ons culinaire DNA”, vertelt Jord. “Wij gaan weer rook in de Van Nelle Fabriek brengen”, sluit Kasper hierop aan.

Black Smoke Rotterdam hoopt de deuren te openen in april of mei. Tot die tijd gaan Jord en Kasper jullie als de lezers van de Buik meenemen in de reis van het opzetten van een dergelijk restaurant. Hou dus goed onze website in de gaten. Tijdens de bekendmaking van de locatie werd ook het boek 'Black Smoke: BBQ, Booze & Attitude' gelanceerd. Als je alvast wilt kennismaken met Jord, Kasper en natuurlijk Black Smoke is dit boek (zie foto) het perfecte voorproefje. Van goede barbecuegerechten, tot de award-winning cocktails, smeuïge reisverhalen en tips voor thuis. Die houden ons wel even zoet tot we bij het restaurant in Rotterdam terecht kunnen.