Het is vrijdagmiddag, je sjouwt met tassen door de Koopgoot en bent helemaal klaar met het winkelen. Je benen begeven het en je wilt graag zo snel mogelijk neerploffen met een lekker hapje en drankje. Gelukkig kun je toegeven aan dit gevoel, want pal boven de Koopgoot vind je sinds deze zomer Brasserie Jules. Dit café en restaurant zit in het WTC gebouw en is het broertje van Pierre op de Pannenkoekstraat, inmiddels een begrip in Rotterdam. Kan Brasserie Jules de familienaam hoog houden?
De Brasserie
Brasserie Jules is een echte Franse brasserie waar alles draait om goed eten en gezelligheid. Het is net een slagje luxer dan Pierre, maar zal nog altijd inclusief blijven: iedereen moet zich hier prettig voelen en iedereen kan hier komen eten. Of je nu tijdens het winkelen op zoek bent naar een bak koffie met stukje taart of trek hebt in een driegangendiner. “Er moet voor iedereen iets lekkers tussen zitten en het moet voor iedereen toegankelijk zijn”, aldus bedrijfsleider Kiki.
Het terras biedt plek voor 75 personen, genoeg ruimte voor alle passanten met spontane trek. Binnen is de brasserie ook immens groot en bieden ze plek voor 95 personen. Daarmee overtreft Jules zijn grote broer. Zowel op de begane grond als op de bovenverdieping is een riante bar geplaatst, waaraan je met een glas wijn kunt plaatsnemen terwijl je luistert naar Franse chansons uit de speakers.
Gevarieerd menu
Als we een tafeltje hebben uitgekozen, hebben we voldoende tijd om het restaurant en terras in ons op te nemen voordat we worden geholpen door een vriendelijke dame uit de bediening. De menukaart is het wachten absoluut waard. Ook hier mag er, net als bij Pierre, de hele dag ontbeten en geluncht worden, maar je kunt ook aanschuiven voor een uitgebreid diner met gerechten uit Frankrijk en Italië. Bestel escargots, eendenlever en sliptong, of ga op de Italiaanse toer met risotto, cannelloni en linguini.

Ondanks dat Jules het kleine broertje is van Pierre, is deze zaak geen een-op-een kopie van de brasserie. Kiki: “Bij Jules hebben we echt een andere kaart, wel met typische gerechten erop die je kunt kennen van Pierre zoals de, croque madame en steak tartare. Uiteraard wel in een ander jasje, er staat natuurlijk ook een andere chef bij Jules dan bij Pierre.” De kaart vertoont hier en daar overeenkomsten met die van Pierre, maar Jules blijft een opzichzelfstaande brasserie.
We vinden het lastig te kiezen tussen de ontbijtgerechtjes en verschillende sandwiches, maar we gaan uiteindelijk voor de kokospannenkoekjes en brood met carpaccio. De carpaccio wordt geserveerd op een dikke snee zuurdesembrood en is opgeleukt met paddenstoelen en citroenmayonaise. Bij de pannenkoekjes komen naast geraspte kokos en mangocoulis ook blauwe bessen, witte chocolade en limoen waardoor het gerecht een mooie balans heeft.

Brother from another mother
Jules is hard op weg om in de voetsporen van zijn broer Pierre te treden. Naarmate je beter kijkt, zie je steeds meer gelijkenissen, maar Jules blijft een eigenwijs broertje. De locatie, kaart en entourage maken alles net even anders en daardoor is het eigenlijk een brother from another mother. Hoewel Jules nog jaloers mag zijn op de gevestigde naam van zijn grote broer, is het restaurant hard op weg om daar verandering in te brengen. En wat wil je ook met zo’n locatie midden in de stad. Goed om te weten: de hele maand augustus bestel je alle wijnen van de kaart voor de prijs van de huiswijn. Bestel er kazen, charcuterie of een 'Jules platter' bij en de borrel kan beginnen.

Tekst: Floortje Dekker en Willemijn Mosch