By Flipp opent in het Havenkwartier

Florian van Dillen droomt al vanaf zijn twaalfde van een eigen horeca zaak. In maart is het dan eindelijk zover, dan opent hij zijn eigen restaurant By Flipp.

12 Feb 2020 Zara Ruisch

blogger Zara komt uit het Zeeuwse Middelburg maar is sinds kort inwoonster van Rotterdam. Ze heeft een grote liefde voor eten maar koken kan ze niet, dus gaat ze het liefst elke dag uiteten. Voor haar opleiding redactioneel medewerker loopt zij nu 9 maanden stage bij de Buik.

  • 12 Feb 2020

By Flipp opent in het Havenkwartier

We moeten nog even wachten maar in maart opent er weer een gloednieuwe zaak in het Scheepvaartkwartier. Eigenaar Florian van Dillen droomt al vanaf zijn twaalfde van een eigen horecazaak en kan niet wachten om zijn deuren te openen voor het publiek. Hij vertelt ons over de verwachtingen die we kunnen hebben bij het nieuwe By Flipp.

Bij sommige mensen zit het horecavak gewoon in hun bloed, Florian in zo’n persoon. “Ik ben op mijn 12e begonnen in een cateringbedrijf bij ons in het dorp. Het bloed kroop toen al waar het niet gaan kon. Hele dagen galia meloenen in partjes snijden, kratten vol sla plukken, dat soort werkzaamheden”, vertelt Florian. Hij mocht maar vijf uurtjes op zaterdag werken maar was allang blij dat hij nu eindelijk mocht doen wat hij zo leuk vindt. Op zijn veertiende begon hij al als kok te werken bij restaurant Appels&Peren in Tricht. Na jaren lang ervaring te hebben opgedaan in meerdere restaurants besloot Florian er even tussenuit te gaan. “Na deze jaren van kennis opdoen heb ik een uitstapje gemaakt naar Frankrijk, niks bijzonders, meer voor de taal en dichter bij de bron van de basis. Toen ik terugkwam in Nederland ben ik aan de slag gegaan als leidinggevende bij ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht”, aldus Florian. Hij was ondertussen nog maar 22.

​Voor zijn dertigste een eigen restaurant


Na hierna nog 2,5 jaar in Restaurant Mijn Keuken in Wouw te hebben gewerkt, heeft Florian de beslissing genomen de grote stad op te zoeken. Hij kwam in Rotterdam terecht en werkte bij HMB. “Ik heb voor zowel de stad als de zaak gekozen vanwege de drukte. Ik wilde meer aantallen, elke dag knallen. Ditmaal als keukenchef”, meldt Florian. Inmiddels heeft Florian de leeftijd van 29 bereikt. Hij heeft jarenlang geroepen dat hij voor zijn dertigste een eigen zaak wil hebben en met trots kan hij per 1 maart zeggen dat dit hem is gelukt.

​Kansen met beide handen aanpakken

Florian is klaar om zijn droom te verwezenlijken. Toen de kans voorbijkwam, heeft hij deze dan ook met beide handen aangepakt. “Ik ben ervan overtuigd dat als er dingen op je pad komen, je die altijd moet aanpakken.” Het pand in het Scheepvaartkwartier waar By Flipp de deuren zal openen stond al een langere tijd te koop, maar Florian had zo zijn twijfels over de prijs dus wachtte het even af. “Toen ik op social media zag dat het pand nog steeds te koop stond ben ik stiekem even gaan kijken. Een week later stond mijn handtekening op het contract”, aldus Florian. Het gebouw is erg oud en zorgt volgens Florian voor een bijzondere sfeer. Ook in de bijbehorende tuin van maar liefst 300 vierkante meter ziet hij veel potentie. “Prachtige locatie, goede buurt, veel mogelijkheden, het paste me als een jas”, vertelt hij over de locatie.

​“Zo gek maken als je zelf wilt”

Florian heeft veel ervaring opgedaan in sterrenzaken, maar de ambitie om van By Flipp een sterrenzaak te maken heeft hij niet. Er zal geen menu geserveerd worden maar de gasten kunnen gewoon à la carte bestellen. “Ik wil een zaak waar je kunt eten wat jij lekker vindt en niet iets wat de chef voor je heeft bepaald”, licht Florian toe. De volledige menukaart is nog een verrassing, maar Florian verklapt wel alvast dat we verzekerd kunnen zijn van een kaart die alle kanten op gaat. Zo gaat de keuken werken met seizoensproducten en kun je het volgens Florian zo gek maken als je zelf wilt. “Mooie producten liggen op je bord maar wij doen het zonder het gelul eromheen”, zo zegt de kersverse ondernemer.

​Bouwput

Op het moment is de locatie nog een grote bouwput. Iedereen is hard bezig om van de zaak een mooi restaurant te maken. Plannen voor het interieur liggen er al. Samen met de interieurontwerpers van Smeele heeft Florian een goed beeld voor zich over de uitstraling van het restaurant. “De bar krijgt donkere kleuren, een internationale uitstraling en een vleugje James Bond. Wat betreft het restaurant hebben we gekozen voor een lichter interieur met natuurlijke elementen. Mooie lichte eikenhouten tafels, planten en een klein beetje Scandinavische invloeden.

Als alles volgens plan verloopt hoopt Florian 1 maart de deuren te openen van By Flipp. Om de opening te vieren zal By Flipp het eerste weekend na de opening 30% korting geven op alle gerechten. Tijdens de opening zal Florian ook de individuele naam van de bar en het restaurant bekend maken, zij zullen namelijk ieder een eigen naam krijgen maar zullen samen onder By Flipp vallen.

En waar Florian zichzelf dan over tien jaar ziet? “In Rotterdam, in mijn zaak, hopelijk nog steeds elke dag knallend, het ambacht overdragen op een nieuwe generatie en genietend van het leven. En als het over tien jaar nog steeds goed gaat, wie weet nog wel iets erbij”, sluit hij af.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.

Bij Sumeyra in Rotterdam-West doe je een bakkie en je Bulgaarse boodschappen

Ontdek Sumeyra in Oud-Mathenesse: een warme buurtplek vol unieke smaken in Rotterdam.