Ontbijtliefhebbers opgelet: By Jarmusch opent een tweede zaak in Rotterdam-West, aan het einde van de Nieuwe Binnenweg. De ontbijt- en lunchbar opent de tweede vestiging in mei. We spraken Ruben Venema over het succes van By Jarmusch, de nieuwe zaak, de uitdagingen die hierbij komen kijken en wat Ruben zijn plannen zijn voor de toekomst.
By Jarmusch West

Beeld - De nieuwe locatie krijgt dezelfde uitstraling als de locatie aan de Goudsesingel en vangt veel daglicht
Het is misschien wel de opening waarnaar bewoners van Rotterdam-West dit jaar het meest uitkijken: By Jarmusch West. De ontbijt- en lunchzaak opent een tweede vestiging in het enorme hoekpand waar voorheen De Olijventuin zat. Op deze plek heeft eigenaar Ruben plek voor zo’n 150 man en buiten op het terras voor nog eens 100 personen. Het terras is deels overdekt, kan winddicht gemaakt worden en heeft verwarmde kussens, zodat je hier ook in de koudere maanden heerlijk zit. De locatie in west wordt een kopie van de zaak in Het Industriegebouw, met een grote bar om aan te eten midden in de zaak, gezelige booths en bordeaux banken.
Ruben: "We willen de zaken elkaar laten versterken. Zo willen we de grotere keuken in west gaan gebruiken als productiekeuken, bijvoorbeeld voor ons pannenkoekenbeslag. Wij maken dat nog steeds volledig zelf, zonder halffabricaat, en dat verschil proef je in mijn beleving ook terug." Het is niet voor niets dat chef Rohini van By Jarmusch onlangs de prijs voor Beste Pannenkoek van Nederland in de wacht mocht slepen. Naast de prijswinnende American pancakes bestel je er eieren 'any-way-you-like', wafels, een breakfast burrito of By Jarmusch Burger. Ook kan je er een oneindige refill filterkoffie krijgen, zoals je dat in Amerikaanse en Canadese diners veel ziet.
Hoogstaande kwaliteit bieden voor een betaalbare prijs, daar draait het om bij By Jarmusch.Ruben Venema
(Sinaas)appeltje, eitje

Foto: Mitchell van Voorbergen - Voor slechts 4 euro kun je bij By Jarmusch een compleet ontbijtje scoren
Ruben: "Ik wilde voor onze tweede locatie ook een plek met veel traffic, net zoals bij de Goudsesingel. Je hebt in west hogescholen, ziekenhuizen en zorginstanties, Spangen wat steeds meer in trek is en een stukje aanloop vanuit Schiedam." By Jarmusch serveert er straks de Early Bird Special, per februari al verkrijgbaar bij de locatie in het centrum: een continental breakfast met een eitje, toast, huisgemaakte jam, boter, beleg en fruit. De ontbijtdeal is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 10.00 te bestellen voor slechts vier euro, waardoor het loont om buiten de deur te ontbijten.
Continuïteit

Foto: Mitchell van Voorbergen - De medewerkers van By Jarmusch spelen een grote rol in het behoud van continue kwaliteit
De uitbreiding van By Jarmusch stopt niet in west. "Als dit een succes is, lijkt het mij leuk om binnen nu en tien jaar in verschillende steden zaken te hebben. Het idee is dat als we een tweede zaak kunnen openen, we ook kunnen franchisen. Als we like-minded people vinden die een soortgelijke zaak willen runnen, kunnen we met hen door. Ik kan gerust zeggen dat we met liefde voor de horeca een succesformule hebben weten neer te zetten." Een van de grootste uitdagingen bij het neerzetten van een tweede, of zelfs derde of vierde zaak, is de continuïteit. Voor By Jarmusch geldt dit voor zowel het eten als de service die je er kunt verwachten.
Als er iemand weggaat, is er bij mij iets misgegaan.Ruben Venema
"In de aanloop naar de nieuwe zaak heb ik zelf 2,5 maand weer drie dagen in de week op de vloer meegedraaid. Ik wilde feeling behouden van wat het werk nu precies inhoudt en waar ik ook naar op zoek ben voor nieuw personeel. We zijn nu druk bezig iedereen weer op de juiste manier op te leiden en de benadering van gastvrijheid mee te geven, zodat we dat ook mee kunnen nemen naar de nieuwe zaak." Ruben besteedt veel aandacht aan het behoud van zijn medewerkers, onder meer door ze te betrekken bij operationele beslissingen en door doorgroeimogelijkheden te blijven bieden. "Ik vind het belangrijk om mensen mee te nemen in wat je doet, ruimte te maken voor gemotiveerde mensen en in ze te investeren. Als er iemand weggaat, is er bij mij iets misgegaan. Dan heb ik iets niet gezien." Ruben is nu druk bezig een nieuw team aan te nemen, die alvast mee draaien bij de Goudsesingel om het niveau van service en kennis van de zaak op te doen.
Kwaliteit is de toekomst

"Zaken zoals By Jarmusch, met betaalbare kwaliteit, hebben in mijn beleving veel levensvatbaarheid. Je kunt als gast je geld maar één keer uitgeven, dus doe je dat dan door twee keer in de week kwalitatief te ontbijten of lunchen, of ga je één keer uitgebreid uit eten?" Voor de komende periode ligt, naast het openen van een tweede zaak, voor Ruben de focus dan ook op de kwaliteit.
"Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de kwaliteit die we bieden, te allen tijde de best betaalbare kwaliteit is? Onze gewonnen prijs voor beste pannenkoek getuigt van kwaliteit en ik wil heel graag die kwaliteit doorvoeren in alle gerechten. Zo wil ik er nu voor zorgen dat de clubsandwich die we op de kaart hebben staan, de beste clubsandwich van de stad is. Dat betekent dat we met het team gaan kijken naar het recept en er met zijn allen aan gaan zitten om te zorgen dat we de beste clubsandwich van de stad hebben. Hoogstaande kwaliteit bieden voor een betaalbare prijs, daar draait het om bij By Jarmusch."
By Jarmusch West opent officieel op maandag 01 mei. De dagen na Koningsdag, 28 t/m 30 april zijn ze al soft open om je te voorzien van een katerontbijtje of uitgebreide lunch en koffie refills.
Kopfoto: Daleen Bloemers - De prijswinnende pannenkoekjes van By Jarmusch staan ook bij de nieuwe locatie op de kaart.