Chef Shemyda rolt samen met haar team kunstzinnige veganistische sushi bij Vegan Sushi Express

Voor vegan sushi van hoge kwaliteit ben je bij Vegan Sushi Express in Poing Arcade in het Schieblock aan het juiste adres. Hier rollen de chefs vol passie de lekkerste sushi creaties gevuld met verrassende smaakcombinaties.

18 Nov 2020 Kim Longwood

blogger Gepubliceerd (online) auteur en dichter Kim Longwood ademt de kunst van het woord. Ze duikt graag in haar (soms spreekwoordelijke) pen om de verhalen van culinaire wonders en creatievelingen te delen.

  • 18 Nov 2020

Chef Shemyda rolt samen met haar team kunstzinnige veganistische sushi bij Vegan Sushi Express

Rotterdam zou Rotterdam niet zijn zonder het Schieblock. De welbekende BAR heeft ons verlaten en plaatsgemaakt voor Poing Arcade. Een spelletjescafé waar de kleuren vanaf spatten. Dit jaar is er in Poing een restaurant geopend waar steeds meer Rotterdammers fan van zijn: Vegan Sushi Express. Wij spreken chef Shemyda Walburg om het fijnere over deze nieuwe zaak te weten te komen.

Afhalen en bezorgen, dat kan gelukkig gewoon bij Vegan Sushi Express. Een enorme uitkomst in de huidige roerige tijden waar we ons als samenleving en horeca op creatieve wijze doorheen proberen te slaan. Vegan Sushi Express opende de deuren tijdens de eerste horeca lockdown eerder dit jaar, niet dus. Maar nu het mag draait het team vol trots vijf avonden per week deze speciale keuken. Van woensdag tot en met zondag is dit dé spot voor veganistische sushi van hoge kwaliteit.

In gesprek met de chef


Hoofd van de keuken, chef Shemyda, is op haar negentiende van de bediening de keuken in gerold omdat ze zich maar bleef bemoeien met hoe er gekookt werd. Ze is nu vijfentwintig en runt voor het eerst haar eigen keuken. Voordat ze bij Vegan Sushi Express ging werken had ze nog nooit een sushirol gemaakt, maar als een ware Pippi Langkous blufte ze zichzelf de functie in. Onderhand vormt ze samen met haar team een geoliede machine.

De reden dat eigenaar Kristian de Leeuw voor veganistische sushi als focus heeft gekozen, is omdat Shemyda en hij willen bijdragen aan een duurzaam klimaat. Zowel mens als dier zijn in hun ogen een belangrijk punt wanneer het aankomt op voeding. Shemyda: “Het is eigenlijk heel raar dat wij als mensheid vinden dat we alles maar mogen doodmaken om op te eten. Het is heel leuk dat er in deze tijd veel nieuwe vervangende opties bijkomen die eventueel aanvullen wat mensen missen in een veganistisch dieet.”

Die vernieuwde vervangers – denk aan veganistische zalm of kaviaar – zijn dan ook de reden waarom Shemyda zo kort na het openen van Vegan Sushi Express de menukaart een make over heeft gegeven. “Ik begon de eerste menukaart met de insteek om te willen laten zien dat groenten op zichzelf lekker zijn en dat vlees of vis niet vervangen hoeft te worden door vleesvervangers. Je kunt zoveel leuke dingen doen met groenten! Maar ik ben ondertussen veel interessante visvervangers tegen gekomen die ik toch niet kon laten liggen. Daarnaast zijn mijn skills in korte tijd verbeterd, eveneens als de skills van mijn team. Ik wil graag laten zien wat die groei voor resultaat brengt. Zodoende is de nieuwe menukaart tot stand gekomen.”

Uniek in zijn soort


Vegan Sushi Express is het enige restaurant in Rotterdam dat uitsluitend veganistische sushi serveert. Dit maakt het concept van deze zaak uniek in zijn soort en een recept voor succes. Mits de coronamaatregelen blijven wat ze zijn, of nog beter: versoepelen. Zolang er nog afgehaald en bezorgd mag worden, kan het groeien in naamsbekendheid zege blijven vieren. Shemyda vertelt dat ze nu al meerdere keren per maand bekende gezichten aan de kassa heeft staan.

Naast dat veganistische sushi met bijzondere producten als urumaki gevuld met zoete aardappel, pittige huisgemaakte kimchi en vegan gerookte zalm meer dan genoeg reden is om van de menukaart te proeven, doet Shemyda er een schepje bovenop. Haar creativiteit uit zich in de vorm van fusion, ze geeft namelijk een Mexicaanse twist aan een Japans gerecht: sushi als burrito. De variant met tempeh is haar favoriete gerecht op de kaart.

Shemyda: “Afgelopen zomer hebben we onze vegan sushi gepromoot op het terras. Dit liep als een trein. Mijn favoriete bijkomstigheid was dat ik kon zien hoe mensen erop reageerden. De blije gezichten van mensen die genieten van een gerecht wat ik bedacht heb… dat is toch wel de ultieme beloning. Dat mis ik nu helaas. Het liefst zou ik een volle zaak hebben waarbij ik kan communiceren met de gasten, maar voorlopig zit dat er niet in en dat vind ik erg jammer.”

Samen staan we sterk


Chef Mark staat samen met Shemyda in de keuken wanneer wij binnen wandelen. Ook hij heeft een positieve kijk op de toekomst van Vegan Sushi Express, omdat zijn ervaring met het team hem voedt met energie om door te knallen. “Wij zijn een beetje bij elkaar geraapt en erg flexibel. Misschien klinkt het niet alsof ik ons probeer te verkopen, maar ik bedoel het op de best mogelijke manier. Dat is onze charme. We trekken aan alle touwtjes om er het mooiste van te maken.” Shemyda beaamt wat hij vol trots vertelt: “Ja, we zijn wel echt BAR. We draaien chaotisch, alles om ons heen valt kapot. We doen het met minimale middelen, dus we staan heel erg hard te werken. Wat wij hier doen is niet te vergelijken met een sushi keten. Onze prijzen liggen misschien iets hoger, maar het werk wat we verrichten en de kwaliteit van het eten zijn die paar euro meer zeker waard.”

Kunstenaar in de keuken 

Shemyda: “Ik ben heel erg gefocust op het experimenteren met smaken. Om dit goed te kunnen uitvoeren, heb ik een team nodig waar ik op kan bouwen. Iedereen heeft zijn eigen sterke punten, waardoor we elkaar aanvullen en het ook echt samen doen. We hebben sinds de lockdown personeel uit de bediening met een vast contract opgeleid tot sushirollers. Ze pakken het super goed op en dat geeft mij veel ruimte om de kunstenaar in de keuken uit te hangen. De werkruimte op georganiseerde wijze indelen is iets waar ik me totaal niet mee bezighoud. De twee mannen in de keuken overigens ook niet. Maar de twee dames die vanuit de bediening zijn overgestapt weten precies wat er nodig is qua verandering om alles zo efficient mogelijk te maken voor het hele team.”

Naast creatief, is de veganistische sushi die Shemyda en haar team rollen ook nog eens om je vingers bij af te likken. Geloof ons, of je nu veganistisch, vegetarisch of alles eet, dit moét je geproefd hebben. Vier samen met Vegan Sushi Express feest en support your locals door spannende smaken en kleurrijke creaties te bestellen of af te halen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Zelf je eten bereiden of afmaken: je doet het bij deze 14 restaurants

Uit eten en zelf je eten voorbereiden of afmaken? Ontdek de leukste hotspots in Rotterdam voor bistro, hotpot, skewers en meer. Proef, deel en geniet!

Dit is volgens jullie het beste terras van 2025!

Jullie hebben de hele zomer kunnen stemmen op jullie favoriete terras van Rotterdam. De winnaar met 443 stemmen: By Ami!

Met dit kookboek kan je in een ramp nog steeds zalig koken

Een nieuw kookboek, uitgebracht door vier veiligheidsregio's. Naast recepten die handig zijn in een tijd van nood, vind je ook praktische tips.