COCO, de zaak van Manuela Goncalves Tavares aan de Hoogstraat, heeft een nieuwe chef. Ghislaine Mijnhijmer mag aan het roer van deze kleurrijke keuken staan. Ze heeft ervaring in verschillende keukens, zoals bij Herman den Blijker en Jaimies, en mag nu COCO aan dat rijtje toevoegen.
Bij COCO worden gerechten geserveerd die een mix zijn van Surinaamse, Antilliaanse, Kaapverdische, Aziatische en ook de Rotterdamse keuken. Het keukenteam kookt er tokologisch, wat inhoudt dat ze zoeken naar de verborgen schatten van andere culturen. Ingrediënten halen ze van toko’s op de Binnenweg en de Kuiskade.
Herman den Blijker

De 31-jarige Ghislaine studeerde audiovisueel en werkte halverwege haar studie bij Cum Laude Events. Zij doen de catering voor onder andere Feyenoord en NAC Breda. Via Cum Laude kwam ze bij Herman den Blijker terecht, waarvoor ze bijna twee jaar werkte. “Ik ontdekte dat ik de keuken zo leuk vond, dat ik mijn studie ben gestaakt om een koksopleiding te gaan doen. Toen ik hoorde dat Jamie's Italian (Van Jamie Oliver) naar Rotterdam kwam, heb ik daar gesolliciteerd en groeide ik door tot chef de partie. Met het team van Jamies opende ik drie restaurants en trainde ik mensen die in de keuken kwamen werken”, aldus Ghislaine zelf.
Melanin Kitchen

COCO en Manuela kende ze eigenlijk helemaal niet, bekent ze. Via een Facebookgroep (Melanin Kitchen) ontdekte ze dat Manuela op zoek was naar een nieuwe chef. Als harde werkster die de keuken in haar eigen zaak draaiende houdt, wilde Manuela zelf een klein stapje terug doen en haar gezicht, behalve in de keuken, ook wat vaker bij de gasten laten zien. Ghislaine: “Door de oproep werd ik enthousiast. Ik ging op sollicitatiegesprek bij Manuela en liep pas twee uur laten weer de deur uit. We hebben gekletst alsof we elkaar al jaren kenden en alsof ik hier al jaren rondloop.”
‘De pindasoep blijven we vanaf! Die blijft gewoon op de kaart’ Ghislaine Mijnhijmer
Eigen cultuur

Maar de grote hamvraag is natuurlijk of met de komst van de nieuwe chef de beroemde pindasoep van Manuela nog wel te proeven blijft… “Nee, nee”, lacht Ghislaine. “Die pindasoep gaan we echt niet aanzitten hoor. Hij blijft gewoon op de kaart. Sterker nog: dat is het recept van Manuela en zij blijft deze dus ook traditiegetrouw voor haar gasten maken.”
Wel wil Ghislaine op een andere manier iets van zichzelf laten zien bij COCO. “Ik ben van Surinaamse afkomst en wil mijn cultuur in de keuken van COCO gaan verwerken”, vertelt ze. Natuurlijk gebeurt dat wel in goed overleg met Manuela, verzekert Ghislaine. “Thuis heb ik al heerlijke gerechten bedacht en recepten uitgewerkt. Denk bijvoorbeeld aan een Surinaamse cassavesoep. Binnenkort gaan we samen zitten om te kijken welke gerechten ook echt op de kaart komen.”