Aan de Honingerdijk opent dit weekend Colette, het zusje van Italiaanse favoriet Vicini. Met als vorige pandbewoners Restaurant STER en Restaurant FRED**, komt Colette op een bijzondere locatie. “Met ook Bar di Vicini en Osteria Vicini in de buurt, is het cirkeltje hiermee rond in Kralingen. De buurt had nog wel behoefte aan een zaak als Colette”, zeggen manager Cyla Vogel en eigenaar Remco Witberg.
Complete makeover

Vaste gasten van het pand aan de Honingerdijk zullen de zaak niet meer herkennen: “We dachten: we doen een likje verf en dan kunnen we door”, zegt ze. Maar eenmaal bezig met verbouwen pakten ze door: “Het pand heeft nu nog meer ziel en straalt gezelligheid en knusheid uit”, vertelt Cyla.
In de zaak staat een piano: “We willen om de week op vrijdagavond livemuziek gaan doen.”
Een verzameling van momenten

De naam ‘Colette’ komt niet uit de lucht vallen. “In het Italiaans betekent Colletta verzameling”, vertelt Cyla. “Colette wordt een verzameling van herinneringen, emoties, momenten en mooie gerechten.”
Vicini is een plek van bezieling en beleving, waar gasten thuiskomen. Dat gevoel willen Cyla en haar team doortrekken bij Colette, maar met een vrouwelijkere en zachtere toon.
Colette is allesbehalve een stille en verlegen dame. “Ze is zacht en gevoelig, heeft oog voor de mensen die hier komen, maar wil ook prikkelen. Colette wil er altijd nét uitspringen. We gaan het dus nét iets anders doen in gerechten, wijnen en service, maar wel toegankelijk blijven.”
Eenvoud met karakter

Colette wordt het iets Fransere zusje van Vicini Osteria, het eerlijke Italiaanse buurtrestaurant aan de Kortekade. De gerechten zijn geïnspireerd op de Franse, Italiaanse en Spaanse keuken.
De pizza’s en pasta’s blijven bij Vicini en het gaat meer richting het Franse: denk aan gebakken coquille met bloemkoolcrème, beurre blanc met kerrie en krokante kippenhuid, of shortrib met gorgonzola en gepofte knoflookjus. En als afsluiter: wentelteef met pata negra-ijs en karamel van zwarte olijven. “Die mocht ik laatst voorproeven en werd echt steil achterover geslagen."
“Ik ga allemaal woorden gebruiken die iedereen gebruikt in dit soort interviews”, zegt Cyla schuldbewust, “maar het worden echt heel no nonsens, pure smaken. En daar moet dan een bijzonder glas wijn bij, met karakter, maar prijstechnisch in het middensegment”, legt ze uit. Ze probeert het samen te vatten: “Eenvoud met karakter.”
Impact maken

Wat wil Cyla bereiken bij gasten die Colette na een heerlijke avond verlaten. Cyla lacht: “Het is dat iedereen uiteindelijk naar huis moet, maar eigenlijk zou ik willen dat ze blijven.” De plek moet zo veel ziel en warmte uitstralen dat het een plekje vindt in het hoofd van de gast.
Het interieur helpt daarbij. Veel vintage details, warme tinten, ronde vormen. Alles straalt zachtheid uit. Ook het team past hier perfect. Cyla spreekt vol lof over hen: “Ze zijn nog maar net samen, maar vormen een echte eenheid”, zegt ze. “Het gaat er vaak over dat gasten zich thuis moeten voelen, maar zij zijn hier straks vijf dagen per week. Met de energie die er tijdens de kennismaking was, heb ik daar alle vertrouwen in.”
Dit weekend gaan de deuren open. Eerst van woensdag tot zondag, later zeven dagen per week. “We willen het team de ruimte geven om goed te starten. De bank is net geleverd, dus het begint echt te kriebelen,” zegt ze glimlachend. “We tellen af.”