Nog voordat de Markthal aan het straatbeeld werd toegevoegd, de Pannekoekstraat het MAHO-kwartier werd, de Kop van Zuid uit alleen maar horeca en hoge gebouwen bestond, Francois Geurds een sterrenstraat maakte van de Hofbogen, er veganistische opties in het gros van de restaurants waren, de kip-, burger-, ramen- en gintrend plaatsvonden en voordat je drie maanden van tevoren bij Yama moest reserveren, werd de Buik opgericht. We wisten toen namelijk al dat het horeca-aanbod almaar groter en diverser wordt in Rotterdam. Vandaag de dag vinden die ontwikkelingen nog altijd plaats en hebben we wat te vieren: we mogen onze eerste vijf kaarsjes uitblazen. En…wie jarig is, die trakteert.

Op 26 november 2013 gingen wij voor het eerst live. In de afgelopen vijf jaar tijd hebben we nooit bang hoeven zijn dat we geen content zouden hebben. Onze redactie heeft in samenwerking met 143 bloggers, die in de loop der jaren hun naam aan de Buik hebben verbonden, ervoor gezorgd dat er meer dan 2.550 verhalen online zijn verschenen. Hiervoor zijn er 261 nieuwsbrieven uitgebracht welke naar 2.419.044 mensen zijn verstuurd. Bovendien hebben we maar liefst 15.703.432 bekeken pagina’s weten te bereiken op onze website én zijn wij donderdag 22 november uitgeroepen tot Beste Website van het Jaar 2018 en daar willen we jullie graag voor bedanken met onze grootste weggeefactie ooit. En uiteraard ook voor de 75.000 Facebook likes, meer dan 25.000 Instagram volgers en meer dan 5.000 Twitter followers.

Vegan Challenge
Het eerste wat wij weggeven is een diner voor twee x twee personen tijdens de Vegan Challenge op 11 december bij Aloha. In de wildwaterbaan van het voormalige zwemparadijs Tropicana zit Aloha gevestigd, waar de circulaire economie centraal staat. De gerechten zijn onalledaags zonder experimenteel te worden. De smaken zijn intens en de presentatie is mooi. En dan hebben ze ook nog een zero waste principe. Iedere dinsdag organiseren zij bovendien de Vegan Challenge en jij maakt nu kans om daarbij te zijn met een tafelgenoot. Om kans te maken op het vegandiner vertel je onder onze Facebookpost wat jouw beste herinnering is aan de Buik. Meedoen kan tot 7 december en 00:00.

Uiteraard gaan we komende jaren verder met waar wij goed in zijn en blijven wij alles in kaart brengen wat de bloeiende foodcultuur in Rotterdam te bieden heeft. Met echte verhalen, interviews en achtergronden over (nieuwe) restaurants, lunchcafés, eethuisjes, bars en clubs. Over gespecialiseerde winkels, bijzondere producten en leveranciers. En de talrijke festivals, workshops, marketen en andere initiatieven die Rotterdam culinair op de kaart zetten.
Blijf ons de komende dagen extra goed in de gaten houden, want de hele week lang geven wij diners voor twee weg in mooie restaurants in de stad.