De lekkerste huiskamer van De Lange Haven

De Buik ging langs bij De Lange Haven in Schiedam om de verse gerechten met Franse invloeden van Jannine te proeven in de authentieke huiskamersetting.

10 Apr 2024 Zeldi Storni

blogger Eten en fit zijn, dat zijn 2 woorden die Zeldi het beste omschrijven. Uit eten gaan doet ze veelal bij restaurants met een gezondere insteek, bij voorkeur met lokale producten en ingrediënten.

  • 10 Apr 2024

De lekkerste huiskamer van De Lange Haven

De deur staat op een kier en dat betekent dat Restaurant De Lange Haven, aan de Lange Haven in Schiedam geopend is. Het huiskamerrestaurant van Janine van de Linde is nu één jaar (sinds april 2023) geopend en er wordt heerlijk gekookt. Kleinschalig, historisch en huiselijk. Het restaurant is uitsluitend donderdag- en vrijdagavond geopend en serveert een vast driegangenmenu dat elke maand wisselt.

​Beneden koken, boven wonen


Janine is twee dagen per week lerares scheikunde en wilde naast haar baan ook graag gaan ondernemen. Ze is opgegroeid op de Franse camping van haar ouders en heeft daar vanaf haar negentiende het campingrestaurant gerund.

Vorig jaar leek een eigen restaurant weer een mooie stap. Er kwam een compleet pand aan de Lange Haven in Schiedam vrij, de perfecte plek om boven te wonen en beneden dit restaurant te openen. Hoge plafonds, een industriële look en authentieke details. Het pand is zo opgeknapt dat het monumentale is behouden. Er is veel hergebruikt zoals het hout van het oude kantoor, dat nu dient als keukenvloer.

​Zeven tafels voor het huiskamerrestaurant


Janine staat in haar eentje in de keuken en kookt voor alle gasten. Later op de avond, zodra de kinderen op bed liggen, helpt ook haar man Thijs mee. Het menu ligt vast en bestaat uit drie gangen. Het wordt voor alle gasten tegelijkertijd uitgeserveerd vanaf 19:00 uur.

Daarbij is er nog één iemand in de bediening en als ze een luxe avond hebben nog een afwasser. Met dat kleine team wordt het huiskamerrestaurant voor maximaal zeven tafels gerund.

​Franse en Schiedamse invloeden


Zoals in elke fijne huiskamer starten we met een glaasje bubbels. Om daarna de grootste schaal brood op tafel te krijgen die we ooit hebben gezien (je hoort ons niet klagen). Het brood is zelfgemaakt zuurdesembrood, met meel van De Molen in Schiedam.

De rijsmandjes hadden we bij binnenkomst al gespot. Een beetje gezouten boter erbij en we zijn wel even zoet.

Janine komt even kennis maken en vertelt dat haar inspiratie voornamelijk voortkomt uit haar jeugd in Frankrijk, het seizoen en heel veel kookboeken. Ze moet na een kort praatje snel terug de keuken in. "Anders eten jullie vanavond helemaal niets” zegt ze.

Kort daarna wordt de eerste gang geserveerd. Een warme kom geroosterde wortelsoep met olijfolie en room er overheen geschonken. Een perfecte match voor het zuurdesembrood.

​Theearrangement als alternatief voor wijn


Bij het menu krijgen we de optie voor een wijn- of thee arrangement. Het theearrangement is afgelopen Dry January geïntroduceerd als alcoholvrij alternatief. Samen met een theesommelier worden pairings bij de gerechten gemaakt.

Bij de soep krijgen we een Japanse thee, gemaakt van theesteeltjes. De geur van zoet gras en licht rokerigheid komt je tegemoet, wat goed past bij de smaak van de geroosterde wortel.

​Room kun je niet genoeg gebruiken


Voor het hoofdgerecht krijgen we gestoofde rundergehaktballen met bloemspruit van Boerderij Landzicht [een biologische boerderij uit Strijen, red]. Daarbij worden krokant gebakken aardappelen met citroenmayonaise geserveerd. Een heerlijk homecooked gerecht, bomvol met smaak. De jus, gemaakt van het vocht van de rundergehaktballen, tilt het gerecht naar een hoger niveau.

Wat is het geheime recept, vragen we ons af. “Janine gooit overal room in”, geeft de bediening ruiterlijk toe. Het zullen de Franse invloeden wel zijn, hoe dan ook, het is verrukkelijk.

Dit gerecht is gematcht met een Earl Grey met Bergamot en vanuit het wijnarrangement met een Ca‘Bolani Aquileia Refosco uit Friuli, Italië, met een volle kersen smaak.

​Taartje toe


Gang nummer drie bestaat uit een amandel-bloedsinaasappeltaartje met huisgemaakte hangop en saus van bloedsinaasappelsap. Een dessert met bittere, doch zoete smaak. De hangop geeft het gerecht wat zuur, maar iets meer frisheid had het gerecht iets lichter gemaakt. De Rocking Rooibos thee is een fijne afsluiter van het diner.

​Al nieuwsgierig?


De Schiedammers weten het restaurant al goed te vinden en met elke maand een nieuw menu, is de kans groot dat je hier vaste gast wordt. De huiselijke sfeer, het team, de dranken en het eten zorgen ervoor dat ook wij al nieuwsgierig zijn naar het menu van volgende maand. Naast de twee dagen dat er standaard diner wordt geserveerd, is het restaurant ook af te huren voor borrels of een privé diner.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.

Bentō Café, een oase van rust op het Weena

Bentō Café heeft sinds de renovatie een vernieuwde plek met open koken, huisgemaakte onigiri en binnenkort ook merchandise.

Tim by Harries: dineren met lef en vakmanschap

De Buik ging langs bij restaurant Tim by Harries aan de Hoogstraat: gedurfde gerechten, verrassende wijnen en je wordt uitgedaagd en verrast.