Dit zijn de food trends voor 2017

Wat gaat 2017 ons allemaal brengen op het gebied van food? Onze eigen Gijsbregt Brouwer voorspelt.

2 Jan 2017 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Dit zijn de food trends voor 2017

We blikten al terug om te zien hoe onze voorspellingen voor 2016 het deden. Nu is het tijd om vooruit te kijken naar komend jaar. Wat gaan we allemaal voor moois meemaken op het gebied van food in Rotterdam?

Wat gaan we in ieder geval niet voorspellen? De dood van de hamburger. Zo veel mensen – die ook graag van de hipster af willen –proberen de hamburger te begraven. Tevergeefs, het meest geconsumeerde Amerikaanse cultuur-icoon gaat nog heel lang de menukaarten domineren.
Wat zien we wel? Blurring, bezorgen, klein denken en doen, slim eten en ramen noodles. En als bonus nog mijn terrastips voor 2017.

Blurring: alles met eten


Eten heeft zich ontwikkeld van (soms letterlijk) bittere noodzaak tot een plezierige tijdsbesteding. Het avondje uit is steeds vaker een avond uit eten. Ook de ochtend en de middag staan vaker in het teken van buiten de deur eten. Dat betekent dat plekken die voorheen om uitgaan draaiden zich steeds meer op eten richten: bioscopen, theaters, fitnesscentra, festivals, marathons en exposities gaan allemaal aan de slag met goed eten. Of zelfs omgekeerd: goed eten en drinken is de basis en kunst, mode, sport, film of muziek is het ‘bijproduct’. Dit mixen van food en non-food kan overal, dus ook bij jeanswinkels, musea, kappers, motorzaken of in stadions. Alles wordt ‘iets met eten en drinken’. 

Onbezorgd laten bezorgen


Als je iemand begin 2016 gezegd zou hebben dat de stad roze en groen zou kleuren van fietsers met grote vierkante rugzakken, dan zou diegene hard zijn uitgelachen. Maar anno 2017 kijkt niemand meer raar op van al die fietsers (gelukkig steeds minder scooters) die thuisbezorgen. Belangrijke ontwikkeling is kwaliteit. Je krijgt niet alleen pizza en shoarma thuis, maar ook poké bowls, kip van het spit of lekkere groentegerechten. De delivery trend gaat flink doorzetten komende tijd. Daarbij is er ruimte voor meer kwaliteit, zoals thuis sterren eten. De laatste handelingen zelf doen of laten doen zit er ook aan te komen. Door step finishing noemen ze dat in mooi Rotterdams.

Denk en doe klein


De groei is eruit. Niet alles hoeft maar groter. Het mag (en moet) kleiner. Thuis eten (zie hierboven) is daarvan het ultieme voorbeeld. De diverse evenementen waar je met kleine groepen op spannende locaties eet, passen hier ook bij. Mede mogelijk gemaakt door de evenement-functie van Facebook en de groepsapp, ontstaat er een weelde aan intieme etentjes, food-tours, borrels en festivals. De zakelijke modellen achter deze initiatieven zijn lastig, dus er wordt veel zelf gedaan en geleund op vrijwilligers. Kleine pop-ups en minifestivals die frequenter naar voren komen, sluiten hier naadloos bij aan. Van Containerbar Noord en DÂK tot de avondjes dansen bij Altijd in de Buurt en MONO, het wordt allemaal eerder kleiner dan groter.

Eet je slim 

Mensen zijn raar. We eten graag buiten de deur, het liefst copieus en met veel vlees, friet, ijs, chocola en alcohol. Dan willen we vervolgens compenseren en eten we vooral groente, vis, noten en fruit. Dat laatste gaat groot worden en steeds specifieker worden. De verzameltrend van gezond eten en superfood, gaat over in sub-genres van functioneel eten. Producten die complete maaltijden vervangen - ik moet er niet aan denken - en allerlei boosts van het afweersysteem en de darmflora.

Het sub-genre dat het meest gaat opvallen is smart food. Dat is geen slim voedsel, maar voedsel waar je slimmer van wordt: geconcentreerder werkt, beter onthoudt, rustiger bent of juist met meer energie aan de slag kan. Voor al deze (bij)werkingen geldt dat de wetenschappelijke waarde mager is, dus wees er voorzichtig mee.

‘It’s the ramen noodles’


Alles wat in een bowl zit is hot: van de ijskoude açai, de lauwe poké bowl tot de loeihete soep. Maar niets wordt zo trendy als ramen in 2017. De Japanse soep kent vele varianten, zowel qua bouillon als qua vulling. Minstens zo belangrijk is de bowl waarin die geserveerd wordt. Die is het liefst van Delfts blauw - Japans - keramiek. Ramen wordt het antwoord op alles in 2017: liefdesverdriet, een weekendje extreem stappen, stress op het werk en bijtanken na een intensieve sportsessie. Een verwante trend wordt ‘leren ramen noodles eten’: dit doe je mét slurpen en zónder vlekken te maken.

Bonus: de terrassen

Dit gaan we zien:
•    Terrassen buiten de stad: Lage Bergsche Bos, Kralingse Bos en Hoek van Holland.
•    Terrassen aan de Binnenrotte: Van Zanten en Pol
•    Rooftop terrassen: The Suicide Club, Op het Dak en Stroom
•    En natuurlijk alle terrassen die inspringen op bovenstaande trends.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De foodtrends van 2016, een terugblik

Wat is er terechtgekomen van onze voorspellingen voor 2016?

Thuiskomen bij Gamasot: Koreaanse gerechten in hartje Rotterdam

Bij Gamasot in de Pannekoekstraat proef je authentieke Koreaanse gerechten zoals bibimbap en bulgogi, geserveerd met huiselijke gastvrijheid.

Ian van Eck over de geuren van wijn: ‘puur parfum’

Ian van Eck praat ons op De Buik geregeld bij over wijnen. Deze keer gaat het geuren en welke invloed die kunnen hebben op je smaakpapillen.