Het kan je amper zijn ontgaan. De halve binnenstad moest vanmiddag worden afgezet voor de opening van FC Kip, het fastfoodrestaurant van Jandino Asporaat en Daniël de Blok tegenover de Koopgoot in Rotterdam. De Buik sprak met de ondernemers achter deze echte versie van de film-fastfood-zaak én proefde de eerste kip.
Enorme drukte voor de deur bij FC Kip bij opening
In geen enkele stembus was het vandaag zo druk als bij de opening van FC Kip. Ruim een uur voordat de deuren opengingen, kon je op de Van Oldenbarneveltplaats al over de hoofden lopen. De tram moest omgeleid worden, die kon er niet meer langs.
Terwijl Jandino in de visagie zit en zijn kinderen (nog) ongestoord zitten te kaarten, checkt horecatijger en mede-eigenaar Daniël de Blok of alles binnen strak staat. “Zorg dat het binnen niet overvol raakt,” instrueert hij de beveiliging.
De doorgewinterde horecaondernemer, hij was de oprichter van een groot aantal succesformules waaronder Happy Italy en is nog altijd man achter het immens populaire restaurant ’t Waaltje in Heerjansdam, heeft allang gezien dat wat er nu al buiten staat onmogelijk gaat passen.
215 plekken binnen om te genieten van Judeska’s kip

Met 215 zitplaatsen is FC Kip verre van klein maar de toeloop is ongekend. Vanuit Lelystad, vanuit Venlo, overal vandaan zijn ze vandaag naar Rotterdam gekomen om een blik op te vangen van Dino’s grofgebekte en langbenagelde alter ego Judeska. Primark, de buurman van FC Kip, ziet voor de deur een mensenmassa waar geen Black Friday aan kan tippen.
De hoofdrol voor het eten
De zorgen van vandaag zijn niet dezelfde als die voor morgen, overmorgen en volgende week. Het publiek moet er ook zijn als Jandino of Judeska of Sydney er niet is. Het moet vooral komen voor de daadwerkelijke hoofdrolspeler, het eten.
Daarom heeft hij, samen met zijn beroemde compagnon, alles op alles gezet op kwaliteit, zodat FC Kip de verkiezing voor beste burger en beste wings overtuigend, dus zonder nek-aan-nekrace, gaat winnen. Dagverse kip, geen diepvrieswerk, afkomstig van Bibal Group uit Amsterdam, sappig door een speciale frituurtechniek en gedoseerd gekruid.
Niet flauw voor wie een overkill aan pepers is gewend, en niet (te) pittig voor wie spicy food niet verdraagt.“Ik overdrijf niet als ik zeg dat we driehonderd testen hebben gedaan voordat we kip hadden zoals we nu hebben.”
Zeker geen onbeskofte prijs bij FC Kip
Deze superkip behoeft geen dipsaus. Mocht je die toch willen, dan heeft FC Kip Ping Ping-saus, gemaakt van onder meer gochujang, ketchup, sojasaus en knoflook. Optie 2, de hete mango-habanerosaus, volgt snel. Maar nogmaals, een saus heeft deze kip niet nodig.
Er is werkelijk niets onbeskoft aan de buckets met gefrituurde vleugels, poten en dijen van FC Kip. Zelfs de prijs niet. Voor drie chicken wings betaal je 2,90 euro, voor zes stuks 5,70 euro en voor negen 8,25 euro.
Al het vlees bij FC Kip is halal, en dus ook het Ierse rundvlees tussen de potato buns. “Broodjes van aardappelzetmeel zijn smaakvoller. Het rundvlees is 100 procent rundvlees, je proeft echt vlees. Rode ui in plaats van witte ui, en de cheddar is een premiumcheddar van FiliusKaas.”
Daniël de Blok bluft inderdaad niet: één hap en je bent verkocht. De concurrentie, die in de fastfood niet gering is, wordt hier weggeblazen.
Glijbaan, koffiehoek en ander vertier

Door voor kwaliteit te gaan, en geen hogere prijzen te vragen dan de bekende ketens, zijn de marges minder hoog. Betekent dat er ook na vandaag veel ‘stemmen’ nodig zijn om de kosten in evenwicht te houden. Daniël de Blok durft zich nog niet rijk te rekenen.
Wij zien een gouden toekomst voor FC Kip. Met een glijbaan, een pretpark en een aparte koffiehoek met boem boem dingen is er in dit fastfoodrestaurant genoeg vertier op de ‘vrije’ dagen van Judeska.
Buiten is het ondertussen een compleet gekkenhuis. Er gaan zoveel telefoontjes tegelijkertijd de lucht in dat Jandino als Judeska lang niet voor iedereen te zien is. Zelfs zijn boomlange boezemvriend Rico Verhoeven blijft voor velen buiten beeld. Niet veel later horen we Judeska op social media mensen vragen vooral niet meer te komen. Althans niet meer vandaag. Het is ga-ons.”