Jan Willem Janssen begon op negentienjarige leeftijd als kok in het H2OTEL in de Wijnhaven, maar had toen al de ambitie om eigenaar van het restaurant te worden. Drie jaar later was het zover en had hij opeens achttien medewerkers onder zich werken. De plannen waren toen al groots om het hotel een flinke opfrisbeurt te geven, maar er moest eerst geld verdiend worden. Geleidelijk hebben de kamers een transformatie ondergaan afgelopen jaar en nu is het restaurant aan de beurt.
“Ik run het restaurant nu vijf jaar. Het loopt prima, ik haal mijn omzet en kosten eruit en sta nog maar twee dagen per week zelf te koken”, begint Jan Willem zijn verhaal. Sinds twee jaar is hij eigenaar van het drijvende hotel. “Ik heb nu twee jaar volle bak ervoor gezorgd dat binnen alles goed is en de gasten tevreden zijn. Nu wil ik er ook voor zorgen dat de Rotterdammer komt.” H2OTEL is bijzonder doordat het letterlijk ‘drijft’ op het water. Het is dan ook zonde dat in een stad waar water zo’n grote rol speelt veel mensen het nog niet kennen. Als stadbewoner ga je wellicht niet zo snel slapen in een hotel in je eigen stad, maar je kunt ook naar het restaurant als je geen hotelgast bent. En met de nieuwe plannen raden we je zeker aan om een keer te gaan.
Rotterdamse planken
Afgelopen jaren heeft Jan-Willem het hotel gerund met nul euro, maar de omzet die in die tijd is gedraaid gaat nu in het restaurant en het hotel gestopt worden. “Het concept van het ontbijt gaat veranderen. We hebben nu een traditioneel ontbijtbuffet met livecooking, maar we gaan ook ‘Rotterdamse planken’ aanbieden. Met lokale leveranciers wordt een grote plank samengesteld en in die plank zitten allerlei hotspots in Rotterdam gegraveerd met daarop je eten en de plekken waar je het eventueel kunt kopen”, legt Jan Willem uit.
Viskantine Janssen en de Beer
Het ontbijt is zeker niet het enige wat verandert, vanaf 12 uur kun je namelijk binnenkort terecht in Viskantine Janssen en de Beer. “Het wordt een dagzaak die open is tot een uurtje of vijf/zes. Erna opent het restaurant (Kantine van Janssen, red.) en kun je á la carte eten. Midden in het restaurantgedeelte wordt een bar gebouwd voor livecooking, zodat er meer interactie met gasten ontstaan.
Ff snel visje, wijntje
Jan-Willem: “Het doel is lekker aan de bar staan of aan tafel gaan zitten. In principe is het concept niet dat je twee-en-een-half uur aan tafel gaat zitten, maar ff snel visje, borrelen, glas wijn, maar het mag natuurlijk wel.” Door de doorloop die behouden wordt kan Viskantine Janssen en de Beer ook leuke prijzen bieden. “Waar kun je nou nog wijn drinken voor €3,50”, vraagt Jan-Willem zich hardop af. “Ik ben natuurlijk nog jong en heb overal gewoon mijn contacten. Een wijntje voor €3,50 is ook weleens fijn.”
De gerechten van de Viskantine zijn toegankelijk met een lage prijs, zoals gamba’s a la plancha. “Goede gerechten, wisselend, goede wijn en voor een simpele prijs, dat is het idee. Alle vis wordt tweedaags geleverd. Als je fruits de mer of kaviaar wil is het ook mogelijk, maar dan moet je het wel even van tevoren melden, al is het een halve dag van tevoren”, vertelt Jan Willem over het concept.
Multifunctionele buitenbar

Het terras is in de zomer een van de leukere plekken om te zitten in Rotterdam. Nog geen twee minuten vanaf Blaak, maar toch weg van de stadsdrukte en letterlijk op het water. “Er komt er een compleet nieuwe terrasinrichting. Een deel van de terrasstoelen gaat naar de andere kant en in de hoeken komen loungebanken, mensen willen lekker chillen.” Aan het hotel zit een stijger van maar liefst 125 meter, genoeg plek om je boot aan te leggen dus. “We hebben ook speciale doosjes gemaakt en picknickmanden voor als je langs vaart. En we krijgen een multifunctionele bar buiten die gaat doorlopen in het water vanuit waar je mensen kan bedienen. Dit wordt echt een unieke eyecatcher.”
Begin juni hoopt Jan Willem alles gerealiseerd te hebben. Nu maar hopen dat de zon snel weer gaat schijnen, dan raden wij iedere Rotterdammer aan om een keer het terras te ontdekken.