Struinend langs de kade aan de Wijnhaven, een stukje Rotterdam waar de drukte van de stad altijd dichtbij is, maar niet aanwezig voelt. Een plek waar je als toerist in eigen stad juweeltjes kunt (her)ontdekken, zoals het drijvende H2OTEL, met het in 2024 nieuw geopende restaurant FLOATS. Zoals de naam doet vermoeden, drijft dit restaurant. Wij namen een drijvend kijkje.
Op ooghoogte van het water

Na het zeer warme en vriendelijke onthaal door de maître, dalen we af naar zeeniveau om letterlijk op het water te dineren. Er is een plekje direct aan de glazen wand aan het water voor ons gereserveerd, waardoor we kunnen genieten van alle langsvarende boten, meeuwen en een nestelend stel meerkoeten.
Opgeknapt staat netjes

Het H2OTEL restaurant is vorig jaar volledig gerenoveerd, om in februari van dit jaar te openen als restaurant FLOATS. Een stijlvolle zaak waar je een paar uur kunt dobberen en je niet anders kunt dan je laten meevoeren met de stroming van het bekwame personeel.
Jan Willem Janssen aan het roer en Chef-kok Hany Sedik in de kombuis weten de ververste zaak een duidelijke vaarrichting aan te geven. Kwalitatief goed Frans georiënteerd eten, met invloeden van over de hele wereld, seizoensgebonden ingrediënten en een huiselijke sfeer die je zelfs als toerist direct thuis laat voelen in Rotterdam.
Op het menu van FLOATS

Vakkundig, maar voornamelijk heel vriendelijk, neemt Reinier, de maître, ons mee door de zomerkaart. Er kan een driegangendiner gekozen worden, maar Reinier stelt ons iets anders aantrekkelijks voor: een speciale selectie van het menu.
FLOATS serveert naast diner ook zeven dagen per week lunch. Terwijl het regent en het diner geserveerd wordt, dromen wij even weg bij de gedachte aan een lekkere cocktail in de zon op het uitnodigende terras dat aansluit op het restaurant. Voor een volgende keer.
Ze konden niet kiezen

Om ons in de stemming te brengen voor wat nog komen gaat, starten we met wat oesters gepaard met yuzu vinaigrette. Het voorgerecht komt aan tafel en Reinier licht toe “we konden niet kiezen, dus hebben we bij elke gang twee gerechten gekozen om te delen”.
Zalm gemarineerd in biet met kaviaar van grapefruit en kruidenolie, is een frisse start. Daarnaast de tataki van watermeloen, die gemarineerd en gedroogd is en wordt aangevuld op Japanse wijze met soja en furikake. Een pittig vegan gerecht met bijzondere structuren.
De kleinste keuken van Rotterdam

De zelfbenoemde ‘kleinste keuken van Rotterdam’ is compleet op elkaar ingespeeld. Jan Willem, Managing Director van H2OTEL, kan het niet laten om mee te koken, dat is waar hij begonnen is. Ook al is de keuken klein, de gerechten zijn krachtig en worden in een prettig tempo geserveerd.
Als hoofdgerecht krijgen we een heerlijke sous-vide gegaarde knolselderij die zwemt in vegan beurre blanc en een piepkuiken met salsa verde en aioli. Niet anders te zeggen dan dat het smullen geblazen is.
De huiselijke sfeer van het restaurant helpt nu mee, want het heel geserveerde piepkuiken, waarbij het vlees van het bot valt, wil je gewoon met je handen eten. De Spätburgunder gaat, heel knap, verrukkelijk bij beide gerechten.
Verwennerij

Als laatst worden we verwend met nogmaals de top twee keuzes van het team. Tonka ijs en twee soorten chocolade crémeux met frambozengel, daarnaast volledig in het seizoen een rabarber bavarois, gevuld met rabarber en hibiscus sorbetijs.
Los van het dessert is de verwennerij eigenlijk de hele avond al aanwezig. Het team is als een school vissen in het water, goed op elkaar afgestemd, vriendelijk, correct, maar vooral niet stijf.