MALS en de Buik organiseerden de allereerste vegan burger contest, afgelopen zondag tijdens MALS Vegan Food & Music Festival. Er waren twee categorieën: homemade patty en Beyond patty. De winnaars zijn Jack Bean, bij homemade en Hudson, bij Beyond.
MALS en de Buik organiseerden de allereerste vegan burger contest, afgelopen zondag tijdens MALS Vegan Food & Music Festival. Er waren twee categorieën: homemade patty en Beyond patty. De winnaars zijn Jack Bean, bij homemade en Hudson, bij Beyond.
De meeste mensen eten gewoon hun broodje hamburger op zonder er verder bij na te denken, maar een echte hamburger kenner weet het wel: een goede hamburger bestaat namelijk uit meerdere onderdelen, waarvan de patty het belangrijkst is. Patty? Ja patty, dit is eigenlijk de burger zelf, (patty betekent letterlijk pasteitje). Dit is meestal vlees, bijvoorbeeld rund. Bij vegan burgers moet alles plantaardig zijn, dus kan de patty uiteraard niet van vlees zijn. De plantaardige patty kan “kant en klaar” ingekocht worden via de groothandel of zelf ontwikkeld en bereid worden.
De verschillen tussen deze pattys zijn zo groot, dat de organisatie twee categorieën had ingesteld: één voor de kant-en-klare pattys (Beyond) en een voor de zelfgemaakte pattys (homemade). In de categorie Beyond waren er 4 deelnemers: “Just like your mum”, Diego’s, Cornelis Bar & Kitchen en Hudson. In de categorie homemade waren er 8 deelnemers: “Tante tofu” en “Just like your mum” (beide vegan cateraars), Ter Marsch & Co, Who This Freddy’s, Jack Bean, Backyard, Mr. Salad en een nieuwe vegan startup Freggies.
De deelnemers moesten in een kwartier vier dezelfde burgers bereiden. Op het festivalterrein van MALS waren hiervoor buitenkeukens ingericht met een houtskool grill, frituur, fornuis en grote werkbladen. Het publiek en de jury keken de deelnemers van dichtbij op de vingers. Er waren drie rondes, twee met homemade pattys en een met de Beyond pattys. Na afloop proefden de vier juryleden als eerste een kwart burger, van de overige drie burgers kon het publiek, dat in groten getale was op komen draven, proeven. Zo konden de bezoekers van MALS zelf vast stellen wat de kwaliteit van de vegan burgers in Rotterdam is.
De jury beoordeelde op drie elementen: smaak (het belangrijkst, woog mee voor 60%), bereidingswijze (20%) en de looks van de burger (20%). Hiervoor hanteerden zij een dertiental criteria waarop elke burger van 1 tot 10 punten per jurylid kon scoren.
Juryvoorzitter Gijsbregt Brouwer (de Buik): ‘Omdat dit de eerste keer was dat er een vegan burger contest werd gehouden, hebben we zeer intensief beoordeeld. Dit moest eerlijk gebeuren.’ Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar alle burgers waren compleet veganistisch. Jurylid Ai Ming Oei hierover: ‘Het was bijzonder om niet slechts één keuze te hebben, maar gewoon 12 keer een goede burger te kunnen proeven. Alleen daarom al verdienen alle deelnemers een geweldig compliment.’
De jury trok zich lang terug om alle berekeningen te maken en kroonde vervolgens Jack Bean tot winnaar in de categorie homemade. Hun “Ultimate Burger” is normaal gesproken te verkrijgen in hun zaak aan het Weena, tegenover het Centraal Station en op diverse festivals. Speciaal voor deze contest had chef Pepijn Schmeink de burger voorzien van een extra topping: de zwammen van RotterZwam, van de eerste oogst nadat het Rotterdamse bedrijf vorig jaar door een brand lange tijd geen zwammen had kunnen kweken. De jury roemde niet alleen de smaak, maar vooral de bite van de patty en de duurzaamheid van de gehele burger. Alle ingrediënten zijn lokaal en er wordt nauwelijks iets weg gegooid bij Jack Bean (er is geen food waste).
Pepijn Schmeink: 'Super leuk dat we hebben gewonnen, er zaten echt serieus mooie burgers bij van hele toffe ondernemers. Wij zijn nu 2 jaar lang bijna elke dag bezig met onze burger en dan kan je wel eens wat tunnelvisie krijgen, het is dan heel fijn om van de experts te horen dat je lekker bezig bent!'
Tweede in deze categorie werd Who This Freddy’s en derde Ter Marsch & Co.
Hudson, bekend van hun vestiging op de Schiedamse Vest, won bij de Beyond pattys met de Hudson Vegan Meatlover Stack, een burger met niet een maar twee plantaardige vleesvervangers: naast de patty was er ook een laag vegan “pulled pork”. Jurylid Nathan Meyer: ‘Deze burger was zo goed, dat ik – als fervent vleeseter – misschien wel de overstap naar plantaardig zou kunnen maken: juicy, met een stevige knak en vol van smaak.’ De foto op de omslagfoto is de burger van Hudson.
Merlijn Orre van Restaurant Hudson: ‘We hebben de Hudson Vegan Meatlovers Stack speciaal voor deze competitie ontwikkeld met een paar geheime recepten, zoals onze eigen ontwikkelde BBQ saus. We gaan deze burger binnenkort ook als special voeren in alle vestigingen. En volgend jaar zijn we er zeker weer bij om de titel te verdedigen!’
Bereiding burger Cornelis
Tweede werd Cornelis Bar & Kitchen en derde Diego’s.
De vegan burger contest is opgezet door Mals en de Buik met als doel te laten zien dat vegan burgers “gewoon lekker” zijn. Zo willen de organisatoren een podium geven aan de vegan cateraars, chefs, gerechten en restaurants en deze bij een breder publiek bekend maken. De jury van de vegan burger contest bestond uit beroemde streetfood chef Nathan Meyer (Black Barn), vegan zangeres Ai Ming Oei, oprichter van “The Pollinators” Marjolein Moeijes en mede-oprichter van de Buik Gijsbregt Brouwer.
Op het Vegan Food & Music Festival MALS wordt de allereerste vegan burger contest ooit georganiseerd in samenwerking met de Buik.
We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Anatolische chef Maksut Aşkar.
Osteria Liz heeft nieuwe eigenaren: De Buik sprak hen over hun plannen voor het Italiaanse restaurant in het Liskwartier.
Geniet van de volgende voordelen: