Versgebakken croissants, broodjes, pastries en goede koffie: wie houdt er niet van? In het hartje van Rotterdam vind je vanaf midden juni een nieuwe plek om deze lekkernijen af te halen. Verstopt onder het Groot Handelsgebouw naast Rotterdam Centraal Station openen Yvette Jansen en Nadia Stam hun eerste onderneming, bakkerij Krozant.
Ontstaan van Krozant

Yvette en Nadia hadden beiden jaren een bijbaan in de horeca toen het idee om een eigen zaak begon te borrelen. Yvette: ''Tijdens werk grapten we er altijd over om samen een zaak te starten. We hebben uiteindelijk onze banen in andere sectoren opgezegd en zijn fulltime in de horeca gaan werken om meer ervaring op te doen en te werken aan het nieuwe concept. Nu wordt onze droom werkelijkheid."
Na het opdoen van meer werkervaring zijn de eigenaren van Krozant nog maandenlang bezig geweest om een geschikt pand te vinden. Ze hebben vrijwel iedereen in hun netwerk een berichtje gestuurd of ze misschien nog iemand kenden met een leegstaand pand, zo zijn ze uiteindelijk bij hun huidige locatie gekomen. Krozant opent halverwege juni.
Op zijn Rotterdams

Volgens de dames willen Rotterdammers een goed product, maar zijn ze altijd nuchter. Zo is de naam van de nieuwe zaak ontstaan. Afgeleid van het woord croissant, maar dan hoe de rasechte Rotterdammer het uitspreekt: Krozant. Bij Krozant is geen plek om binnen te zitten maar loop je langs tijdens de lunchpauze of een wandeling door de stad om jouw favoriete croissant af te halen.
De sfeer bij de nieuwe lunchzaak doet denken aan een soort croissantenatelier. Door een grote raampartij kijk je in de keuken naar hoe de medewerkers bezig zijn met het bereiden van de verse croissants en broodjes. Door een luik in een van de ramen geef je de bestelling door, waarna je hem bij het afhaalluik weer af kunt halen.
Meer dan croissants

Als er één ding is wat Nadia en Yvette hebben geleerd in de afgelopen maanden, is het dat het bakken van croissants geen eitje is. Volgens Yvette was het de afgelopen tijd dan ook een proces van vallen en opstaan. Het maken van een croissant duurt maar liefst drie dagen. Daarnaast moet bij het bakproces alles perfect zijn, van de samenstelling van het deeg tot de temperatuur in de ruimte. Gezien deze duur maken ze voor een bepaalde dag een geschatte hoeveelheid pastries en dat betekent: op is ook echt op.
Bij Krozant kun je terecht voor een simpel croissantje met jam, maar waar ze vooral om bekend willen staan, zijn de meer bijzondere croissants die op de menukaart komen. Op de kaart komen bijvoorbeeld een croissant met kippendij en mangochutney en een croissantje BLT met citroenmayo. Daarnaast komen er voldoende vegetarische opties. Nadia: "Op een croissantje kan eigenlijk alles wat ook op broodje kan. Dit gaan wij ook doen en dat maakt ons uniek ten opzichte van andere zaken. We willen mensen juist bijzondere smaakcombinaties laten proeven." Naast croissants vind je op de menukaart ook broodjes en pastries, zoals huisgemaakte chocoladebroodjes en cruffins.
Verborgen in het centrum
Krozant opent 17 juni, onder het Groot Handelsgebouw aan het Stationsplein. De croissanterie bevindt zich aan het begin van de parkeergarage en opent haar deuren van dinsdag tot en met vrijdag tussen 08.00 tot 15.00 uur. Zaterdag gaan ze een uurtje later open en op zondag zijn ze geopend van 09.00 tot 13.00 uur.