Het idee om bij mensen thuis te komen koken, was er bij chef Mike Winchester van Petit Posse al een tijdje. Toen het restaurant voor de tweede keer sloot, moest het plan maar eens werkelijkheid worden. Vanaf nu is Mike een late middag of vroege avond te boeken onder de naam Maison Petit.
Vlak na de eerste lockdown kregen Mike Winchester en zijn collega’s het idee om bij mensen thuis te gaan koken. Hij had het weleens eerder bij vrienden van vrienden gedaan en wist hoe speciaal mensen zich na zo’n avond voelden. Vooral in deze tijden verdienen mensen een mooie en culinaire avond, al helemaal als er een echte chef bij ze komt koken.
Een menu naar eigen wens

Mike stelt samen met de gasten thuis het menu samen. Er zijn wel al suggestiemenu’s gemaakt die uit vier- en zevengangen bestaan. Deze menu’s zijn de richtlijnen. Uit de kaart van Petit zijn de beste gerechten gekozen om het suggestiemenu van Maison Petit samen te stellen. Eén van de suggesties is een compleet vegetarisch menu.
Mike neemt persoonlijk contact op met de gasten om te praten over het menu. “In principe kunnen mensen het zo gek maken als ze willen.” Als je zin hebt in bijvoorbeeld een halve kreeft of eendenlever, dan maakt Mike die kreeft en lever gewoon voor jou. Eigen suggesties zijn meer dan welkom.
Omdat Mike nu niet in het restaurant zelf kookt, maar in de keukens van anderen, heeft hij meer vrijheid dan normaal. Mike: “Ik kan nu meer buiten de box gaan. Zowel de gasten als ik hebben nu meer vrijheid dan in het restaurant als het om een menu gaat.”
Franse smaken

Restaurant Petit Posse is een Franse, Catalaanse en Baskische brasserie, dus de gerechten zullen geïnspireerd zijn op de Franse keuken. Zelf vindt hij de zwezerik met knolselderij koffiecrème en walnotencrunch ontzettend lekker. Ook raadt hij de varkenswang aan. “Dat zijn echt lekkere winterse gerechten. Ook de carpaccio van watermeloen blijft altijd lekker en is een klassieker.”
Een uitdaging
Mike kijkt ernaar uit om mensen weer een leuke avond te kunnen bezorgen. “Dat is ook wat ik het leuke vind aan koken. Dat ik mensen gezellig met een wijntje zie zitten, ze zie genieten van het eten en blij de deur van het restaurant uit zie gaan.” Nu bezorgt hij deze avond bij de mensen thuis, en verlaat hij zelf blij de deur.
De chef vertelt dat hij dit soort dingen altijd erg behaaglijk vindt om te doen. En dat als mensen iets anders dan het menu willen, dat ook alleen maar leuk is. Mike: “Voor mij blijft het uitdagend op die manier. Ik heb er heel veel zin in.”