In februari opende restaurant KITA in Hendrik-Ido-Ambacht. KITA is gevestigd in een gloednieuw pand aan de Noord, met de waterbus pal voor de deur. Het restaurant is onderdeel van de Willaerts Group van Bjorn van Dijl, bekend van onder andere Le Barrage, Urban Streetfood Bar, Il Mercato én natuurlijk naamgever Grand Café Willaerts. Bij KITA ligt de focus op gerechten die je kunt delen, geen 'voor-hoofd-na' concept dus. Tijd om de stad uit te gaan en te verkennen wat KITA allemaal te bieden heeft.
Gastvrijheid, service en kwaliteit

Foto: De blauwe vloer bij de bar van KITA is een ware eyecatcher
Eigenaar Bjorn kocht het pand tijdens de coronacrisis. Hij maakte de keuze om al zijn personeel te behouden én op te leiden. "Dat is achteraf juist ons succes geweest", lacht hij. Met KITA zet hij in op dezelfde gastvrijheid, service en kwaliteit als de overige zaken van de Willaerts Group. Om dit te garanderen, was het voor Bjorn een must dat nieuwe medewerkers het zogenaamde 'Willaerts Group DNA' meekrijgen. Daarom draaiden zij op alle locaties mee. "Al snel merkten zij hoe we te werk gaan. We zorgen er samen voor dat we aan de verwachtingen van onze gasten voldoen en zetten het liefst nog een stapje extra om deze te overtreffen", aldus Bjorn.
Alleen maar eyecatchers
Bij KITA staan comfort en luxe centraal, eten moet hier een beleving zijn. Het interieur is ontworpen door Ferry Tabeling, interieurontwerper bij Heineken. Dezelfde man is onder andere verantwoordelijk voor zaken als 1NUL8, Stockholm, Bokaal en Thoms. Bij binnenkomst valt op dat het een grote ruimte is. Desondanks is de sfeer intiem door de vele hoekjes die gecreëerd zijn. In elk deel van het restaurant is weer iets nieuws te zien, met de blauwe vloer bij de bar als een van de belangrijkste eyecatchers. Het is gezellig druk. Gedurende de avond gaat de muziek een beetje harder, maar je kunt nog wel een gesprek met elkaar voeren. Perfect om lekker lang te tafelen.
Een unieke kans

Foto: Barry (links) en Bjorn (rechts) hebben in elkaar een goede zakenpartner gevonden
Managing partner Barry van Wilgenburg werkte voorheen vijftien jaar bij The Harbour Club als executive chef. Het ondernemerschap is iets dat hij altijd al ambieerde, maar hij wilde het groots aanpakken. Hiervoor zocht hij een partner, die hij uiteindelijk vond in Bjorn. Barry vertelt: "Dat was voor mij een grote stap, maar zo’n kans komt maar een keer voorbij. En dan moet je ‘m pakken." Het menu voor KITA stelde hij al in oktober samen. "Eerst hebben we alles heel grof op papier gezet: welke richting gaan we op en wat voor soort kaart wordt het? Al snel kwamen we uit op sharing." Bij het ontwikkelen van de kaart stond co-creatie centraal. Barry vindt het belangrijk om een platform te bieden aan zijn teamleden, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en groeien. "Ik ben trots op wat mijn team tot nu toe heeft neergezet. Het is een compleet menu met unieke smaken en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten."
Dubbele pornstar
Iets wat je zeker niet wilt missen bij je bezoek aan KITA is de sushi. Op de kaart vind je uramaki’s met bijzondere smaken. Het item dat direct opvalt is de pornstar martini roll. Sushi-chef Ricky Bihari heeft de welbekende cocktail omgetoverd tot een sushi roll waarin alle smaken van de pornstar terugkomen. De inspiratie hiervoor kreeg hij tijdens een vakantie op het Griekse eiland Zakynthos. Naast tonijn en komkommer vind je in deze roll een pornstar gelletje met alcohol. Natuurlijk mag de passievrucht niet ontbreken. Tijdens het proeven worden we positief verrast: de smaken komen écht overeen.
Prachtige presentatie

Foto: De sushi van KITA ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar smaakt ook nog eens voortreffelijk
Naast de cocktail roll proberen we ook nog een aantal andere rolls op het menu: de bigan roll, de kings roll en de chicken cheesy. Bij laatstgenoemde wordt er aan tafel nog wat verse Parmezaanse kaas overheen geraspt, perfect voor de kaasliefhebber. De presentatie maakt indruk. Er komt een mega plateau versierd met zijden bloemen, droogijs en de sushi als stralend middelpunt op ons af. Bij nadere inspectie valt op dat de sushi versierd is met bladgoud. Wauw! Gelukkig is het niet alleen de presentatie die indruk maakt. De verschillende sushi rolls zijn echte smaakbommen. Frisse mango wordt afgewisseld met pittige Zuid-Amerikaanse Aji Amarillo peper en de zachte pulled chicken krijgt een kick door de spicy mayo en de Peruaanse rode peper Aji pancha. Alle zintuigen worden geprikkeld.
Bij vertrek staat de klok op twaalf uur. Dat betekent dat we bijna vijf uur hebben getafeld. Het is dus waar wat ze zeggen: time flies when you’re having fun. En zeker op zo’n lekkere locatie als KITA.