Mori Japanese Bistro, opgericht door Maurice – ofwel Mori, zijn bijnaam in Japan – en zijn team, biedt een Japanse eetervaring met een moderne insteek. Na jarenlange ervaring in verschillende keukens en een succesvolle sushibar in de Foodhallen, heeft Maurice zijn droom waargemaakt: een verfijnde Japanse bistro waar kwaliteit en gastvrijheid centraal staan. Wij gingen met chef Mori in gesprek over zijn nieuwe zaak in de Van Oldenbarneveltstraat.
Mori: sushi bar en bistro

Mori opende een aantal weken geleden voorzichtig zijn deuren aan de Van Oldenbarneveltstraat, die hij de PC Hooft van Rotterdam noemt. Maurice koos bewust voor een soft opening. "Dit geeft ons de kans om de puntjes op de i te zetten en ervoor te zorgen dat alles naar wens verloopt”, legt hij uit.
Maurice heeft een indrukwekkende achtergrond in de horeca, onder andere in Japanse, Latijns-Amerikaanse en Franse keukens. “Daarnaast werkte ik samen met een aantal grote namen in en rondom Rotterdam.” Zaken die sushi op hun menukaart wilde, tussen andere gerechtjes, werden door Maurice geassisteerd. “Maar ik wilde het op mijn eigen manier doen”, vertelt hij.
Zo begon vijf jaar geleden Mori Sushibar in de Foodhallen, een avontuur dat samenviel met de pandemie. "Dat was een pittige tijd. Tijdens de lockdown hebben we geprobeerd vaste klanten te ontwikkelen en ons te focussen op service.”
Eigentijds Japans

Mori Sushibar blijft open, maar ondertussen realiseert Maurice nu zijn droom van een eigen bistro. “Ik wil heel graag voor de gast zorgen. Bij de sushibar kun je alleen afhalen en bezorgen”, vertelt Maurice. In Japan is de gast echt het centrale punt, die wordt verwelkomd en in een mooie sfeer is alle aandacht op hen gericht. “Dat wilde ik ook gaan doen en met de Japanse Bistro, een ‘izakaya met luxe’, kan dat.”
“Daarmee doen we iets unieks”, vindt Maurice. “Veel Japanse restaurants in Nederland hebben ongeveer dezelfde kaart. Dit wordt een meer high-end ervaring”, vertelt hij. “We houden van Japanse traditionele gerechtjes, maar moderniseren ze ook.” Hij geeft een voorbeeld: "Ceviche en crudo’s zijn populair, dus maken we dat met Japanse ingrediënten. We willen de ingrediënten, zoals Koshihikari Rijst uit Niigata Japan, Verse Uni (zee-egel) en Bluefin van Balfego, laten shinen. Sushi is een deel van de kaart, maar we hebben ook bijvoorbeeld Iberico en Wagyu."
Donburi voor de lunch

De Japanse houtskoolgrill die Maurice heeft aangeschaft, geeft een complexe, lichte smaak aan de gerechten. "We hebben spiesjes (de kushiyaki) die mensen kunnen bestellen, zoals wild zwijn en king oyster mushroom. Deze komen van de barbecue. Alles is shared, zodat je verschillende gerechten kunt proeven”, vertelt hij enthousiast.
Overdag biedt Mori ook lunchopties: "We serveren Japanse traditionele poke bowls, maar dan de Japanse variant: donburi en met wat luxe seafood, zoals bluefin, hamachi en zalmeitjes. We gaan ook Japanse brunch serveren, Gyudon, wat in Nederland nog bijna niet te krijgen is.” Deze beef bowls met Yakiniku en geponcheerd ei zijn voorlopig wel alleen als lunch te verkrijgen, de zaak is (nog) niet in de ochtend geopend.
Bijzonder is dat je bij de tonijn een QR-code krijgt en zo precies kan zien waar en door wie die gevangen is.
Toekomstplannen: onigiri croissants

Naast fris, koffie, thee en matcha biedt Mori ook wijnen en sake aan die passen bij de gerechten. Ook hebben ze een aantal indrukwekkende Japanse whisky’s op de kaart staan. “Onze yuzu limonade importeren we zelf en we hebben wat toffe Japanse cocktails bedacht.”
Maurice heeft grote plannen voor de toekomst: "We willen uiteindelijk ook een bakery doen. Veel mensen komen voor een kopje koffie en wij willen daar Japanse cakejes bij serveren, bijvoorbeeld met matcha. We gaan onigiri maken van croissantdeeg, zowel zoet als hartig. Mochi ga ik ook zelf maken – ik heb een machine uit Japan”, zegt hij trots, “maar dan mochi met vullingen die je nog niet veel ziet.”