Je zou misschien verwachten dat Merijn Sips, Robin Bravenboer en Christiaan Bergers het na River Bar en Bar Bù wel even rustig aan zouden doen. Maar nee hoor, het trio opent eind juli alweer een nieuwe zaak: Bar Glasz.
Glasz wordt geen restaurant, maar legt nadruk op de barsetting, haalt inspiratie uit Bretagne maar is geen Franse zaak en heeft een uitzicht waar je steil van achterover slaat.
Jachthaven Hillegersberg wordt Glasz

“Sommige plekken moet je gewoon niet laten lopen”, zegt Merijn vanuit het pand aan de Straatweg (in de Jachthaven van Hillegersberg), met uitzicht op de Bergse Plas.
Het trio was niet per se van plan zo snel na de opening van River Bar en Bar Bù weer aan een nieuw avontuur te beginnen, maar het pand stond wel al even op hun radar en opeens kwam het vrij.
“Je waant je hier echt op vakantie”, zegt Merijn, uitkijkend over het water.
Bar, maar wel met 'serieus lekker eten'

Na het stadse karakter van River Bar en het meer restaurantachtige Bar Bù, wilden ze nu terug naar de kern: de bar als plek om aan te schuiven en bij elkáár aan te schuiven als je bekenden tegenkomt. Om lekker te komen voor een wijntje of een oestertje en eventueel te blijven hangen voor diner.
“Muziekje aan, hoge tafels. Echt een bargevoel dus, maar wel met serieus lekker eten natuurlijk.”
Fris Bretons

Bar Glasz wordt géén Franse bistro, maar haalt wel haar inspiratie uit Bretagne. Merijn wil nog niet al te veel weggeven over de menukaart, maar kan zijn enthousiasme ook niet helemaal bedwingen: “Denk aan gegrilde rogvleugel met saffraan-beurre blanc, frisse salades en koken op open vuur”, zegt hij.
Wat opvalt, is dat het allemaal lichte gerechten zijn. “We vinden de Franse keuken prachtig, met veel sauzen en jus en ook grillen vinden we prachtig, maar beide is ook vaak zwaar”, legt hij uit.
In plaats daarvan geven ze alle gerechten een lichte, frisse twist. “De grill biedt een mooi beeld in de zaak en geeft de gerechten echt wat extra’s, maar we willen geen dominante smaak van de grill.”
Bijna alles wordt zelfgemaakt, van de tomatensalade met groene kruiden waar ze bij het team zelf al verliefd op zijn geworden, tot het huisgemaakte cantaloupe meloen-ijs. “We gaan hier écht koken”, zegt Merijn vastberaden.
De kleur van Bretagne

Bij Bar Glasz kun je dus ook prima langskomen voor een lekker drankje aan het water. En dus is er goed over die drankjes nagedacht. De kaart is volledig opgebouwd rondom Franse regio’s, van Bourgogne tot Loire. “We hebben altijd een goed Frans alternatief als jij liever Spaans drinkt”, lacht Merijn.
De nieuwe zaak krijgt een mix van hoge en lage zitplekken, een serre voor lange lunches en een bar waar je zomaar blijft hangen tot je opeens dineert.
“Als je bekenden ziet, schuif je gewoon aan. Dat is de bedoeling.” Ze zijn straks zeven dagen per week open, van (zakelijke) lunch tot borrel tot diner.
Glasz: groen, grijs en blauw

En die naam? “Glasz is een woord uit Bretagne voor een specifieke kleur tussen groen, grijs en blauw. Groen van het land, grijs van de rotsen en blauw van de zee”, vertelt Merijn.
Die sfeer brengen ze ook terug in het interieur: “We gaan op een subtiele manier veel met die blauwe en groene kleur doen, en het grijs komt terug in door middel van natuursteen.”
Op 31 juli gaan de deuren open. Op dit moment wordt er nog flink verbouwd, volgende week starten ze met koken en voorbereiden en dan gaan ze open: “Het gaat heel snel, maar we hebben er onwijs zin in.”
Foto's door Sophia van den Hoek