Rotterdam krijgt er een nieuwe hotspot bij, en wij mogen de locatie bekendmaken: de oude Bar Panenka wordt de thuisbasis van De Pilsbar. Mats, ook mede-eigenaar van Bistrot-Bar Frère, vertelt ons over dit nieuwe avontuur, zijn visie voor een klassiek Parijs-achtig bruin café met een Rotterdams randje.
Van Bistrot-Bar Frère naar een bruin café
Mats van den Barselaar, Guillaume Gimbrère, Rik Oostdijk en Kim Paenthale begonnen tweeënhalf jaar geleden Bistrot-Bar Frère. Een bizarre tijd, blikt Mats terug: “Het was een hype in het begin, gasten moesten soms weken van tevoren reserveren.”
Hoe gaaf die beloning voor hun concept ook was, ze zijn blij dat de rust weer iets is wedergekeerd: “Ik denk niet dat Rotterdam een stad is waar dat bij past.” Bovendien, ze hebben nu tijd om te focussen op wat ze belangrijk vonden: het bieden van duurzame, meer niche producten waar ze de gasten bij Frère kennis mee laten maken én natuurlijk het openen van een compleet nieuwe zaak: De Pilsbar!
De Pilsbar in een prachtig herenpand

Pand van Bar Panenka
Mats is, samen met zijn team, nu net een week bezig met de verbouwing. “We hebben vorige week de sleutels gekregen van de oude Bar Panenka”, onthult hij.
Hij is blij met de plek en de locatie. “Het is sowieso een prachtig herenpand”, zegt hij. “Het terras is niet groot, maar je zit wel altijd in de zon. En je zit dicht bij de Witte de Withstraat en het centrum. Echt een gouden plekje.” Het team hoopt eind januari open te gaan. “Het is nu rammen geblazen”, zegt hij lachend.
Hoe ze op het idee kwamen voor de Pilsbar? “Als ik eerlijk ben wilden we de naam in ieder geval simpel houden. We openen deze zaak vooral omdat we zelf zo’n plek misten”, vertelt Mats. “Het valt ons op dat er voor eind-twintigers, dertigers en veertigers veel plek is voor hen om lekker met elkaar te kunnen eten, maar er zijn steeds minder plekken waar je lekker kunt borrelen.” Een groot deel van de bruine kroegen en cafés zijn volgens Mats de laatste tijd verdwenen waardoor het lastig is om dat te doen.
Parijs café waar vinyl gedraaid wordt
En anders, dat wordt het zeker. De zaak krijgt elementen van een klassieke Parijs café maar dan met een Rotterdams randje. “Denk aan witte muren, houtaccenten en een handgeschreven logo dat straks in rood neon aan de gevel hangt. Binnen komen die rode neon-elementen terug en draaien we vinyl. Het is geen nachthoreca, maar een plek waar je tussen 16:00 en 01:00 uur kunt genieten.”
Daarnaast kun je bij de Pilsbar terecht voor goede, bijzondere borrelhapjes. “We willen niet de standaard bitterballen op tafel zetten. Mensen kennen ons van Frère en verwachten wat bijzonders. We gaan werken met bijzondere kazen van het Kaaspaleis en veel huisgemaakte hapjes”, zegt Mats.
We zullen geen standaard bitterballen op tafel zetten. Mats van den Barselaar
Pils, cocktails en bijzondere wijnen
We drinken er waarschijnlijk, zoals de naam doet vermoeden, ook een goed biertje, maar naast veel diverse tapbieren is er ook meer: “Hoewel Frère en de Pilsbar twee losse zaken zijn, willen we de lijn wel doorzetten. Mensen komen daar voor de bijzondere wijnen, dus ook hier willen we hoge kwaliteit bieden”, vertelt Mats. En cocktails zullen er ook zeker zijn, al is dat niet de focus.
De nieuwe zaak zal waarschijnlijk eind januari of begin februari openen.
Hoofdfoto: Infuse Food Visuals