Al vanaf haar twaalfde droomde Maaike Dogan van haar eigen restaurant. Zelfs de waarschuwingen dat ‘de horeca keihard werken is’ en haar ouders die liever wilden dat ze bij de overheid zou werken, hielden haar niet tegen. Ruim tien jaar geleden begon ze haar eigen restaurant aan de Rijnhaven en een aantal jaar later breidde ze uit naar de Markthal. En Obba is nog lang niet uitgegroeid: Vanaf eind november komt er weer een zaak bij waar we van de lekkere mediterrane lekkernijen kunnen genieten: Obba Day & Night aan de Witte de Withstraat.
Maaike had dit pandje al een tijdje op het oog: ‘’De Witte de With is wat horeca betreft echt de mooiste straat van Rotterdam.’’Obba's Day & Night wordt een restaurant dat vooral het concept van shared dining gaat voeren, zoals Obba Foodbar in de Markthal ook doet. ‘’Maar dan wordt het nog veel vetter. Zo droomde ik altijd van een Josper houtskooloven. Ik had niet verwacht dat die ooit nog zou komen, maar ik dacht, ik wil dit al zo lang, ik moet dit nu gewoon doen!’’
Dag en nacht

‘’Shared dining begint nu hartstikke populair te worden, maar wij begonnen hier uit noodzaak mee. We vinden dat als je als gast onze keuken verder niet kent, het gewoon het beste is om je allergieën en dieet door te geven en ons te laten bepalen wat je eet. Als er iets bij zit dat je niet lust, zal het keukenpersoneel net zo lang doorgaan tot het naar wens is’’, zegt Maaike vastberaden. Het viel Maaike op dat er in het centrum niet veel zaken zijn waar je, buiten de geijkte shoarmabroodjes, tot laat iets kunt eten. ‘’Veel zaken in het centrum gaan rond 04:00 uur dicht. Waar moet je dan naartoe als je nog niet naar huis wil of honger hebt? Daarom gaan we op donderdag, vrijdag en zaterdag tot 05:00 uur open en kun je ook ‘s avonds laat nog terecht voor een lekkere cocktail en wat goede bar bites. Obba Day & Night zal, behalve voor late night, ook opengaan voor lunch en diner.
Rotterdam
Als enorme liefhebber van de stad, zal Maaike bij Obba Day & Night ook gaan werken met zo veel mogelijk Rotterdamse producten: (halal) vlees van Slagerij de Jong en vader, producten van groothandel Zegro en een lokale Rotterdams-Turkse bakker, Ekmekci. Maaike: ‘’Een erg fijn bedrijf dat goed met de tijd mee gaat. Hun zoon Murat mag de zaak een beetje bij beetje gaan overnemen. Dat is bijzonder in de Turkse cultuur, waar het altijd de oude garde is die bepaalt.’’ En zelfs het personeel van Obba komt allemaal hier uit de buurt.
Personeelsmuur

HorecaSfeermakers is verantwoordelijk voor het design. De eerste schetsen zijn af en de bouw is begonnen. Maaike: ‘’HorecaSfeermakers werkt heel fijn samen. Het zijn daadkrachtige jongeren en natuurlijk echte Rotterdammers en zoals ik al zei hou ik daarvan. Het is wel een strijd, omdat zij hun stijl en naam niet willen verliezen. Ik ben een enorme controlfreak, dus ik wil het precies zoals ik het voor ogen heb. Maar dat is wel een léúke strijd.’’ Ook hecht ze veel waarde aan het teamverband bij Obba. Voor zowel het keukenteam als de bediening. ‘’Ik wilde graag iets bijzonders doen voor het personeel. Daarom worden al de namen van iedereen uit het huidige team subtiel in het behang verwerkt. Dus als personeelslid sta je straks bij Obba Day & Night op de muur! Het personeel weet hier nog niets van. Ik ben erg benieuwd hoe ze reageren!’’, zegt Maaike enthousiast. Voor Day & Night is Maaike trouwens nog op zoek naar vlot, enthousiast personeel.
Vergeet nooit waar je vandaan komt

Volgens Maaike zou Obba Day & Night het begin kunnen zijn van een soort franchiseconcept. Als het aan haar ligt, is Obba nog lang niet uitgegroeid. Maar dan moet ook het personeel meegroeien, vindt ze. ‘’Het is belangrijk dat ze weten wat waar aan de hand is en dat er, als er iemand ziek is, gewoon gerouleerd kan worden. Mijn neefje Osman is onze nieuwe chef. Nadat hij veel ervaring heeft opgedaan bij ons, maar later ook bij Herman [den Blijker, red.] en THOMS, kwam hij een jaar geleden samen met zijn vriendin Natasha - die hij bij Obba heeft ontmoet - terug. Nu wordt hij mijn chef-kok. Ik ben zo trots op hem.’’
Familie is belangrijk voor Maaike. ‘’Bij de Obba Lounge hebben we alles zelf verzonnen en zelf gedaan, omdat we gewoon geen geld hadden om het te laten doen. Je moet nooit vergeten waar je vandaan komt. We sliepen in onze studententijd ook maar op matrasjes op de grond en brachten onze lege flessen terug om rond te komen. Nog steeds vind ik een shirtje van Aliexpres net zo leuk als een tas van Chanel. Ook van huis uit waren wij zeker niet rijk. In de Turkse cultuur is samen eten belangrijk. Mijn moeder gooide niets weg. Als we ’s avonds een bloemkoolprakkie hadden gegeten, maakte ze van de restjes bloemkoolkoekjes. Die creativiteit heb ik dus zeker weten van haar’’, lacht Maaike. Ook aan haar man Ugur Zengin, met wie ze 25 jaar samen is, heeft Maaike veel steun. ‘’We zijn een soort voetbalteam met z’n tweeën. Hij gooit een balletje op en ik kop hem erin! Met Obba mogen we onszelf nu bijna Obba Group noemen! Ik ben daar erg trots op en zonder Ugur was dat nooit gelukt!’’