Plastic is niet weg te denken uit ons leven en zeker niet uit de horeca, maar het product is natuurlijk niet veel soeps voor de natuur. Sinds begin februari is het PLSTK Café geopend midden in de duinen van Hoek van Holland. Het doel van PLSTK is om het eerste plasticvrije eetcafé van Nederland te worden en ze zijn al goed op weg.
Met de neus op de feiten gedrukt
Robin Durieux, Charlotte Helmonds en Maxim Joosen zijn samen de oprichters van PLSTK Café. Ze kennen elkaar doordat ze gewerkt hebben in dezelfde strandtent. “We zijn wel vrienden geworden door een passie voor watersport”, vertelt Robin. Het drietal heeft de afgelopen jaren voor de watersport veel gereisd in het buitenland. “In het buitenland is het plasticprobleem veel meer zichtbaar”, legt Robin uit. Je wordt daar “met de neus op de feiten gedrukt”. In Nederland heeft het de schijn dat het probleem niet zo groot is, maar dat is volgens hem niet waar. “Er is gewoon bekend dat er een plasticprobleem is.” Ze besluiten hun passie, hobby, ervaringen en kennis te combineren en binnen vier uur ontstaat het plasticvrije concept.
Zonder plastic is fantastic?

Het doel van PLSTK Café is om compleet plasticvrij te ondernemen, maar het café is niet per se tegen plastic. “Plastic kratjes waar groenten in worden vervoerd, een blender of een ander stuk duurzaam plastic gaan gewoon twintig jaar mee.” Met single-use plastics willen ze niet werken en zelfs de wc-rollen worden plasticvrij ingekocht. Daarnaast maken ze zelf hun sauzen en laten ze het vlees binnenkomen zonder dat het vacuüm verpakt is. Ze verwachten dat hun leveranciers geen plastic gebruiken. “Een van onze leveranciers is overgestapt naar bee’s wrap, dat is een soort bijenwaspapier dat je een jaar kunt gebruiken”, vertelt Robin. Toch zijn er nog een paar dingen die wel in plastic worden verpakt zoals de halloumi. De kaas komt in kleine blokjes en wordt dus, anders dan bij kazen die je in bulkt koopt, in plastic verpakt. “Aan de ene kant willen we geen plastic gebruiken, maar het moet wel lekker zijn. We krijgen veel goede reacties op de halloumi.” PLSTK blijft er nuchter onder. “Je kan wel een super hip concept hebben, maar als het niet lekker is dan komen mensen niet.”
Honderd procent plasticvrij
Elke drie maanden wil PLSTK een nieuwe doelstelling behalen om steeds minder plastic te gaan gebruiken. “Het plastic afval is nu al minimaal, dus ik denk dat we er heel snel gaan zijn.” Robin denkt dat ze na de zomer honderd procent plasticvrij zullen zijn. Zo denken ze steeds na over nieuwe ideeën om dat doel te bereiken. “Als we nu iets binnen laten komen met plastic, hoe kunnen we dan ervoor zorgen dat we dat plastic niet meer weggooien?” Ze krijgen ook veel tips van buitenaf: “Over dingen die waar we nog niet over na hebben gedacht”. Het is soms dubbel omdat PLSTK idealistisch wil zijn, maar ook geld moet en wil verdienen. Ze zijn nu nog in de beginfase en Robin legt uit dat ze nu vooral zorgen dat de hele boel draait. “Dat gaat eigenlijk al aardig.”
Het idee achter de kaart

“We hebben goede producten gevonden die plasticvrij zijn en aan de hand daarvan hebben we de kaart gemaakt”, vertelt Robin. Om dit te bereiken hebben ze meerdere tactieken. Zo zijn ze in de groothandel de schappen na gelopen en hebben ze naar verpakkingsmateriaal gekeken. De pastrami en burgers worden in karton verpakt. Falafel krijgen ze vers in bakken. Alle groenten zijn vers, maar niet per se biologisch. “Biologisch zit vaak in een plasticverpakking.” De groenten komen uit de buurt. “We hebben een groenteboer die alle tuinders langs gaat.” Brood, zuivel en vlees komen van een biodynamische boerderij.
Bij het strand kun je vaak to go een koffie of ijsje halen, maar PLSTK Café heeft er bewust voor gekozen om dit niet te doen. “In de zomer is het hier superdruk. Dan heb je wel van die mooie biodegradable (biologische afbreekbaar, red.) koffiecups, maar dan zijn die prullenbakken vol, ligt de helft naast de prullenbak en ligt het strand vol met ons logo”, legt Robin uit.
“Een streep door plastic zetten”
Het café is gelegen in de duinen en binnen kun je de zee al zien liggen. Met de locatie hebben ze veel geluk gehad en deze heeft ook de doorslag gegeven. “Anders waren wij denk ik alle drie niet in Nederland blijven hangen.” Volgens Robin de ‘perfecte match’. Daarnaast geeft hij aan dat het leuk is dat ze in de duinen zitten, omdat “het ook verbinding heeft met de natuur”.
De naam van het café is een ‘beetje paradoxaal’. Het café heet PLSTK, maar wil juist plasticvrij zijn. Het logo lijkt een beetje op een stopbord met een streep door het woord PLSTK. Robin, Charlotte en Maxim willen dan ook “een streep door plastic zetten”.