Eind februari krijgt Hillegersberg er een nieuw restaurant bij. Three opent haar deuren in de Freericksplaats, in het pand waar voorheen het Griekse restaurant Omega zat. Eigenaar Robin Bravenboer brengt de Japanse keuken – en dan bedoelen we niet all you can eat sushi – naar het dorp met zijn nieuwe restaurant Three. We gingen even langs om bijgepraat te worden.
Van Rotterdam tot Barcelona

Robin Bravenboer is geen onbekende in de buurt; in Rotterdam kennen we hem van de twee cafés om de hoek van Three, Lebbink en van Eijk, en daarnaast ook van golfcenter en restaurant Seve. Maar de inspiratie voor Three haalt hij uit zijn restaurants in Barcelona. Aan het strand in Barcelona heeft hij namelijk een Aziatisch-Arabisch restaurant: Carpe Diem. Daarnaast heeft hij naam gemaakt met Ikibana, een Japans-Braziliaans geïnspireerd restaurant waar inmiddels drie vestigingen van zijn. “Three moet een beetje het zusje van Ikibana worden”, vertelt Robin. “De sfeer wordt lekker los en gezellig. Je moet hier dadelijk gewoon even snel een borrel en een hapje kunnen komen eten, maar je kunt ook de hele avond uitgebreid tafelen.”
Robatayaki en sushi

Three gaat zich richten op robatayaki en sushi. Robatayaki? “Het is een manier van grillen waarbij de smaak van de houtskool heel geconcentreerd in de gerechten trekt”, legt Robin uit. “Vroeger, wanneer Japanse vissers de zee opgingen, hadden ze aan de zijkant van hun boot een klein barbecuetje. Naast dat ze de warmte die eraf kwam goed konden gebruiken op het koude water, konden ze de net gevangen vis gelijk grillen.”
In de keuken van Three staat trouwens ook geen onbekende. Merijn Sips, die we natuurlijk kennen als chef van Café Rotterdam, gaat daar de leiding op zich nemen. Na drie jaar Café Rotterdam was hij weer toe aan een nieuwe uitdaging. Op dit moment worden Merijn en zijn team klaargestoomd in Ikibana in Barcelona.
Wijn, punch en sake

Bij al dat eten moet natuurlijk ook gedronken worden. “We zijn druk bezig met de wijnkaart. Komende week wordt de kelder klaargemaakt zodat we die lekker kunnen gaan vullen, maar daarnaast gaan we ook veel met punch en sake werken.” Robin laat ons de bar zien waar de grote, met punch gevulde kokers komen te hangen. “We schenken vanuit hier de punch over ijs uit voordat het in het glas gaat. Punch is ook goed te combineren met sushi en robatayaki. Ook gaan we proberen om sake een beetje aan de man te brengen. Je ziet het nog te weinig en dat is zonde.”
Robin mikt met de opening op eind februari, maar er moet nog wel wat gebeuren. “Toen een aantal jaar geleden de Chinees, Kam Sang, eruit is gegaan heeft Omega de zaak grondig verbouwd. De opzet van de ruimte is goed, maar je wilt toch aan alles even je eigen kleur en draai geven.”