Henrie van der Heijden, de eigenaar van het met een Michelinster bekroonde VISTA Willemstad, heeft een nieuwe vestiging geopend in Rotterdam. Maar verwacht geen exacte kopie van dit restaurant. De nieuwe zaak, op de plek van HMB, in de Rotterdam op de Wilhelminapier, heeft een geheel eigen(wijze) stijl en keuken.
Het uitzicht bij VISTA

Altijd al hield Henrie van der Heijden, samen met zijn vrouw Ingrid, zijn ogen open voor een tweede locatie. “Maar weinig restaurants voldoen aan onze eisen”, glimlacht Henrie. Hij legt uit: “Vista betekent ‘uitzicht’, dus dat moet echt goed zijn.
Toen het pand van HMB op de Holland-Amerikakade vrijkwam, was het echtpaar verkocht: “Hier kunnen we iets maken waar Rotterdam behoefte aan heeft en wat bij VISTA past.”
VISTA in Rotterdam is geen kopie van VISTA in Willemstad

In Willemstad laat de chef klassiek samenvloeien met wereldse invloeden en vermengt hij traditionele technieken met een eigen moderne invalshoek. Hoewel de naam in de Rotterdamse vestiging wel hetzelfde blijft, is de sfeer hier zeker wat losser. “Het is zeker geen kopie van het origineel”, zegt hij.
Wat kun je dan wel verwachten als je langs gaat in de nieuwe zaak op de Wilhelminapier? “Een bijzondere restobar”, is Henries korte antwoord. De sfeer is een stuk laagdrempeliger en je kunt hier terecht voor losse gerechten en fingerfood. “Ik verwacht dat sommigen gasten hier lekker een wijntje komen drinken of komen borrelen, met een klein hapje erbij.”
Keuken op sterniveau

Een hapje van hoge kwaliteit, dat wel, want dat zit nu eenmaal bij Henrie in de vingers. “We blijven werken met topproducten. Het blijft mijn keuken met mijn smaken op sterniveau, maar dan met minder poespas.”
Hij geeft een voorbeeld: “Kijk bijvoorbeeld naar de tournedos. Het is hetzelfde stuk vlees als we in Willemstad serveren, maar met minder opsmuk."
'Een hele dikke wijnkaart'
Net als in Willemstad is hier een grote rol weggelegd voor wijnen. Hij geeft Zoldering in Amsterdam (ook bekroond met een ster) als voorbeeld van die mooie samenwerking tussen wijn en gerechten.
Henrie, die zichzelf een 'uit de hand gelopen hobbyist' noemt als het gaat om Bourgogne-wijnen, heeft er veel plezier in om zijn uitgebreide collectie te delen met de gasten. “Ongedwongen eten dus”, vat Henrie samen, “maar met een heel dikke wijnkaart!”
De tournedos is hetzelfde stuk vlees als we in Willemstad serveren, maar met minder opsmuk..Henrie van der Heijden
Aanvulling op Rotterdam vanuit 'de Rotterdam'

Daarmee vindt hij dat hij een mooie aanvulling is op de stad. “De eetcultuur in Rotterdam is prachtig, maar het valt me op dat er veel is in het lagere segment en wat mooie zaken zijn in het topsegment.”
Daartussen ontbreekt volgens Henrie nog wat. “Je ziet dat het River Bar het echt heel goed doet; dat laat zien dat er wel behoefte aan is. Wij passen straks in dat straatje.”
Het uitzicht bij Restobar VISTA: naar binnen én naar buiten

Van HMB is niet veel meer terug te zien in de nieuwe zaak van Henrie. “De bar stond midden in de zaak, maar bij VISTA draait het om het uitzicht en moeten mensen naar buiten kunnen kijken.”
De nieuwe eetbar staat dus centraal in de zaak en zoals hoort bij het restobar-concept kunnen gasten vanaf de bar de keuken in kijken. “Vanaf de meeste zitplekken heb je uiteraard een prachtig uitzicht naar buiten”, lacht Henrie (dat uitzicht is op de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug, red.)
Zachte kleuren en natuurlijke materialen

Verder is er gewerkt met zachte kleuren als wit eiken en lichtblauw, zijn er zachtroze ronde banken en zijn er veel natuurlijke materialen gebruikt.
Het team voor de nieuwe vestiging is deels gevormd door overgenomen personeel en nieuwkomers. Henries souschef, Kimmo Geus, krijgt de leiding in Rotterdam, terwijl hij zelf regelmatig zal pendelen tussen de twee locaties. "Het is fijn dat de twee zaken dicht bij elkaar liggen."
Dromen van een ster?

We zijn benieuwd met wat voor idee een sterrenchef een volgende zaak opent; staat die ster al als doel op de horizon geprikt? Henrie lacht: “Dat is nooit het doel geweest, ook niet in Willemstad."
“Wij blijven ons focussen op de kwaliteit en zo’n ster is een beloning voor je werk, een kroon op die kwaliteit. Het mag nooit een doel of een must zijn. Ook hier staat lekker eten en een fijne sfeer voorop.”
Restobar VISTA is half juli geopend en serveert naast de barbites en de mooie selectie à la carte gerechten ook een wisselend lunchmenu. De zaak is geopend van woensdag tot en met zondag, met het idee om later dit jaar ook op dinsdag te openen.