River Bar op de Westerkade opent binnenkort

River Bar in het Kooren Paviljoen aan de Westerkade opent medio maart. Ze serveren eten en drinken zoals je langs de Europese rivieren mag verwachten.

9 Mrt 2023 Flora Bakker

blogger Flora is een geboren Rotterdamse en echte Bourgondiër. Haar liefde voor eten & drinken én de stad deelt zij graag met anderen en kan zij perfect combineren bij de Buik..

River Bar op de Westerkade opent binnenkort

Het Kooren Paviljoen zou eigenlijk deels dienst doen als kantoor voor Rotterdams scheepvaartbedrijf KOTUG. Uiteindelijk kwam er toch een horecavergunning op het gehele pand en is het paviljoen met uitzicht op de Nieuwe Maas de afgelopen maanden getransformeerd tot River Bar. Merijn Sips en Christiaan Bergers gaan samen met Robin Bravenboer het avontuur aan en openen in eind maart of begin april hun eigen restobar op de Westerkade. 

River Bar in het Kooren Paviljoen 


Foto - Studio Unfolded: Bij River Bar kun je aan de bar eten, met uitzicht op de keuken 

Een restaurant, bistro of bar: Merijn en Christiaan hebben even moeten nadenken over de naam. River Bistro klonk teveel als een restaurant en over River Bar twijfelden ze ook nog even, omdat het misschien teveel zou afdoen aan het concept. Christiaan: "Als je ziet hoe mooi het binnen is en kijkt naar de wijn- en menukaart is bar misschien niet het juiste woord, maar het maakt het wel levendig. Het maakt dat je naar binnen wilt stappen." "We willen het toegankelijk en een beetje luchtig houden, maar doen geen concessies in kwaliteit", vult Merijn aan. Bij River Bar eet en drink je niet aan een bar van waarachter dranken worden geschonken, nee, je kijkt uit op de keuken. Ook staan er hoge tafels en stoffen krukken en hebben ze aan de andere kant van het paviljoen enkele lage tafels met fauteuils, een ruimte die ook af te sluiten is. De zaak is ontworpen door architectenbureau King Kong en de tafels en stoelen in de zaak hebben een persoonlijke touch. Deze zijn namelijk gemaakt door Bergers Interieurs, het bedrijf van de vader van Christiaan. 

Door de verschillende wijnen en gerechtjes hopen we ook een mooie mix gasten aan te trekken.Christiaan Bergers 

Borrelen met goed eten   


Foto - Studio Unfolded: Op de kaart van River Bar staan borrelsnacks en kleine gerechtjes, zoals deze prachtige Noordzeekrab 

Bij River Bar kun je straks vanaf het middaguur tot 's avonds laat binnenlopen om te borrelen en te eten; de keuken is de hele dag door geopend met dezelfde kaart. Merijn: "Ik zou het zo leuk vinden als we hier dagelijks om 15.00 uur een gezellige zaak zijn waar mensen borrelen, maar ook schelpjes bestellen of een hammetje en een kroketje eten. Het hoeft allemaal niet te luxe te zijn, je kunt hier ook met zijn tweeën koffie drinken met iets lekkers erbij." Hiervoor willen ze een Rotterdamse partner aanhaken om voor hen iets moois te maken. "We willen dat als je in de middag zin hebt in een drankje en een lekkere snack erbij, dat je bij ons terecht kunt. Het concept is leuk voor de foodies die net even een andere wijn willen ontdekken, maar ook voor de mensen die juist gewoon iets willen kiezen waarmee ze bekend zijn. De zakenlui hier in de buurt zijn welkom, maar ook de toeristen die hier langslopen. Door de verschillende wijnen en gerechtjes hopen we ook een mooie mix gasten aan te trekken", aldus Christiaan.

De Europese rivieren 


Foto - Studio Unfolded: Je bestelt er ook een kleinere versie van de Beef Wellington, die je deelt met je tafelgenoten

Het eten en drinken van River Bar is geïnspireerd door de Europese rivieren. Merijn: "Alles wat je aan Europese rivieren eet en drinkt, dat gaan we doen. In Bilbao aan de Nervión eet je lekker pata negra, in Londen eet je misschien wel een Beef Wellington aan de Theems. Het kan heel klassiek zijn, maar soms ook juist weer modern." De menukaart van River Bar heeft vier onderdelen. De borrelhappen bestaan uit kleinere snacks voor bij een glas wijn zoals nootjes, olijven uit Spanje, hammen of cocktailgarnalen. Ook kun je kaviaar bestellen en hebben ze oesters, van klassieke serveerstijl, tot River Bar style met wisselende twist, tot met champagne: "Een klassieke oester zonder vocht en aan tafel klapt Chris hem dan vol met champagne." 

Geen takjes en getrut, maar gewoon goed eten.Merijn Sips

Verder hebben ze warme en koude gerechtjes, zoals tonijn met bergamotolie, kalfswangkroketjes, Noordzeekrab en een Beef Wellington om te delen, maar ook andere klassiekers zoals een steak tartare. Daarnaast zijn er voldoende vegetarische opties en bieden ze 'carte blanche': vijf of zes gerechtjes per persoon geselecteerd door de chefs. Dan hoef je als gast niet na te denken en krijg je steeds een hapje toegeschoven. Het belangrijkste bij River Bar is dat het eten voor zich spreekt. Merijn: "We willen geen takjes of getrut, maar gewoon goed eten." Verder kijken ze nog naar specials buiten de kaart om, bijvoorbeeld tijdens de lunch of een bepaald seizoen. Een pannetje mosselen of een simpel wit puntje met haring en uitjes. "De kaart mag levendig zijn en mag een beetje humor hebben." 

Wijnstroming  


Foto - Studio Unfolded: de wijnkaart bestaat uit klassieke wijnen uit de Oude Wereld en een eigen River Bar selectie 

Aan de wijnkaart is ook voldoende aandacht besteed en uiteraard geldt hiervoor hetzelfde kader: de wijn wordt in Europa geproduceerd. Samen met leveranciers Wijnimport J. Bart, De Bruijn in Wijnen uit Nijmegen, een van de oudste nog bestaande wijninkopers van Nederland, en Rotterdamse partner Ian en Wijn hebben ze een kaart samengesteld. De wijnkaart is opgedeeld in een River Bar selectie en klassiekere wijnen. Bij die laatste staan bekendere wijnen zoals een Amarone of Barolo, die in sommige gevallen ook iets meer aan de prijs zijn. Christiaan: "Als je bijvoorbeeld een Bourgogne wilt drinken, dan wil je er ook wel één van echt goede kwaliteit hebben." De River Bar selectie bestaat uit wijnen waarover ze zelf erg enthousiast zijn. Wijnen van kleinere producten die goede kwaliteit maken, waarvoor je niet gelijk de hoofdprijs betaalt. "We hebben een hele toffe wijn uit Mallorca, die wordt gemaakt door de Schwarzkopf-familie van de shampoo. Daar moet je maar net tegenaanlopen." Op de wijnkaart ook champagne en huisbubbels, en daarnaast wijnen per glas waarin de mix tussen de klassiekers en hun selectie goed terugkomt. "Je moet per glas ook een beetje uitgedaagd kunnen worden." 

River Bar opent naar verwachting halverwege maart en zal om om te beginnen vijf dagen per week open zijn voor lunch, borrel en diner. Loop er op een zonnige lentedag dus zeker langs en stap naar binnen. 


Kopfoto - Studio Unfolded 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De beste smashburgers in Rotterdam: hier eet je ze

Ontdek de 12 beste plekken voor smashburgers in Rotterdam. Van sappige classics tot creatieve specials: er is voor iedereen wat in Rotterdam.

7 stops voor een culinaire wereldreis in de Markthal

Voor de lezers van de Buik zetten we hier zeven tips voor de Markthal op een rij, met diverse smaken van over de hele wereld.

Wijnbeurs.nl tipt het witte eigenwijze geheimpje uit Italië: Pecorino

De Buik licht samen met wijnbeurs.nl drie geweldige zomers wijnen uit de komende weken. Als tweede de witte, eigenwijze Damasco Pecorino.