Sander van Tour: Van vaste gast naar eigenaar van Nostra

Sinds kort heeft Nostra een nieuwe eigenaar, Sander van Tour. Wij gingen langs en hadden het met Sander over zijn verleden en zijn restaurant.

10 Dec 2018 Seán van Zon

blogger Seán voelt zich al vanaf jongs af aan aangetrokken tot Rotterdam. De drang om de stad culinair te ontdekken is nooit ver weg.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Nostra

Van Oldenbarneveltstraat 127A, Rotterdam Maaltijd: LunchOntbijt Stadsdeel: Centrum Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Sander van Tour: Van vaste gast naar eigenaar van Nostra

Nostra heeft sinds kort een nieuwe eigenaar: Sander van Tour (30). De lunch- en wijnbar is toch wel een gevestigde naam in Rotterdam, hoe gaat een relatief jonge restauranteigenaar dit aanpakken? Wij spraken met Sander over zijn verleden, zijn motief om het restaurant te kopen en zijn eigen invloeden.

Gelijk bij binnenkomst voelen we de warmte van het restaurant. De inrichting bestaat uit hoge spiegels, kleurrijke bloemen (die je niet kunt missen) en roodtinten. We worden voorgesteld aan Sander en hij vraagt gelijk of wij al iets gegeten hebben. Binnen de kortste keren zitten we met een bak koffie aan tafel en een kaart in onze handen. Het is lunchtijd en druk in de zaak, maar zeker niet luidruchtig. Er hangt een erg behaaglijke sfeer in het restaurant. Na onze lunch schuiven we aan bij Sander.

Vaste gast

“Ik kwam hier al een jaartje of vijf als gast. Elke donderdag kwam ik eten met mijn moeder en voelde mij hier op mijn gemak”, begint Sander. Je kunt hem al kennen van zaken als Level en BarrelProof Boutique, waar hij als cocktailshaker werkte. Toch is hij lang niet altijd met horeca bezig geweest. “Cocktailshaken vond ik heel leuk, alleen ik dacht zonder diploma is het lastig om op een gegeven moment iets anders te doen. Toen ben ik eventmanagement gaan studeren, dat zit een beetje in de lijn van horeca, het sociale gedeelte daarvan. Daarna ben ik in de logistiek terecht gekomen, in die branche heb ik bij de NS en Raillogix gewerkt.” Toch bleef een carrière in de horeca in zijn achterhoofd zitten. “Ik zei als het (Nostra, red.) ooit te koop komt, dan wil ik het wel hebben. Het duurde even, maar uiteindelijk heb ik het over kunnen nemen.”

Subtiele veranderingen


Wat in Nostra gelijk opvalt, is de warme sfeer die in het hele restaurant heerst. “Ik heb geprobeerd warme tonen neer te zetten met de bloemen die er staan. Als het een beetje druk is, dan is het hartstikke gezellig. Ik voel mij een soort van thuis hier. De naam blijft behouden, en ook het ‘oude’ personeel loopt er nog steeds rond.” Kleine aanpassingen zijn zichtbaar, maar te groot zullen deze niet worden. “Ik wil niet de Nostra veranderen waarbij ik het goede gevoel had, dan had ik een andere zaak moeten overnemen. Wel willen we het steeds een beetje gaan verfijnen. We krijgen een iets compactere kaart. Daar blijven onze klassiekers opstaan, maar wel mooier gepresenteerd”, stelt Sander. Bij Nostra kun je dus nog steeds terecht voor wat je van de zaak gewend bent. “De salades hier zijn allemaal hartstikke mooi en royaal, daar ga ik niet gelijk iets aan veranderen. Wel iets bijschaven, af en toe een salade erbij of eraf. In de essentie moet het wel blijven zoals het was. Wat we ook willen gaan doen, is ons meer richten op groepen. Die kunnen dan een gedeelte van of het hele restaurant afhuren. Ook heb ik een aantal nieuwe wijnen aan de kaart toegevoegd en serveren we andere koffie, Man met Bril, dat is denk ik betere koffie dan wat we hadden”, vertelt Sander. Een bekende koffie, die bij ons in ieder geval goed in de smaak valt. Alhoewel Sander een geschiedenis als cocktailshaker heeft, zal hij geen cocktails gaan serveren bij Nostra. Nostra blijft zich richten op goede wijnen. Ook de keuken doet nog altijd waar ze goed in zijn, dat bewijzen ze deze lunch maar weer.

De juiste locatie


“De locatie is geweldig, midden in de stad. Ik vind dit een van de leukste straatjes van Rotterdam. Als je kijkt naar de gevels die we hier hebben, dat is nog ouderwets”, vertelt Sander. “Het is een soort klein dorpje hier, niet dat hele massale met wolkenkrabbers.” Een locatie kan een restaurant maken of breken, bij Nostra is dat duidelijk maken. “Er zitten hartstikke leuke winkels hier, leuke restaurantjes, dus de straat zelf is geweldig. Ik denk dat we hier goed op onze plek zitten. Mensen komen hier al een tijd en kennen ons dus goed”, sluit Sander af. 

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Gelukzalig gastronomisch eiland Nostra

Bij Nostra waan je je op een gelukzalig gastronomisch eiland. Het bourgondische leven in hartje Rotterdam; met tonijn, coquilles en parmaham.

De beste kapsalon van Rotterdam volgens de lezers van de Buik

Friet, shoarma, gesmolten kaas, salade en knoflooksaus: dit zijn de beste kapsalons van Rotterdam volgens de lezers van de Buik van Rotterdam.

Mango lassi, pani puri en meer: een avond bij Bombay Curry House

Ontdek Bombay Curry House: klassieke en verrassende Indiase gerechten, verse naan, tandoori en heerlijke mango lassi.